پروژه کلاهبرداری پای نتورک | همه افرادی که با ارزهای دیجیتال آشنایی مختصری دارند حداقل یک بار به این مسئله فکر کرده اند که اگر در ابتدای پیدایش بیت کوین ، اقدام به خرید یا استخراج این ارز دیجیتال می کردند، اکنون ثروتمند بودند. به دلیل همه گیری این تفکر، به نظر می رسد هر چند ماه یک ارز دیجیتال جدید پیدا می شود که وعده می دهد راه حلی برای همه مسائل جهانی ارز های سنتی و ارزهای دیجیتال قبلی میباشد.
یکی از این ارزهای دیجیتال که اخیرا در میان کاربران ایرانی به محبوبیت قابل توجهی دست یافته است پای نتورک است که یک ایده متفاوت از آنچه در گذشته بوده است، ارائه داده است. تیم توسعه دهنده پای نتورک از دانشگاه استنفورد، ادعا می کنند که این ارز دیجیتال می تواند انقلابی در امور مالی ایجاد کند. در حالی که شبهه های زیادی درباره اعتبار و کلاهبرداری پای نتورک وجود دارد، میلیون ها نفر به دست آوردن آن ثبت نام کرده اند!
پای نتورک چیست؟
بر اساس ادعای تیم توسعه دهنده پای نتورک “Pi یک ارز رمزنگاری شده جدید برای همه افراد است که می توانید از طریق تلفن همراه خود آن را استخراج کنید.”
این ادعا به اندازه کافی ساده و وسوسه انگیز به نظر می رسد. پای نتورک برای همه افراد قابل دسترسی است و استخراج آن (یا کسب آن) آسان است و این فرصت را به هر کسی با گوشی تلفن همراه می دهد تا درآمد اضافی کسب کند. فقط کافی است برنامه Pi را بر روی گوشی تلفن همراه اندروید یا آی او اس خود نصب کند و به سادگی با چک کردن یک بار در روز ارز دیجیتال پای به دست آورد.
سوالی که به وجود می آید این است که “آیا استخراج ارز دیجیتال با گوشی تلفن همراه امکان پذیر است؟”
پاسخ در تئوری مثبت است. هر سختافزاری که دارای توان پردازشی باشد میتواند برای ماینینگ ارزهای دیجیتال، مورد استفاده قرار گیرد. اگرچه استخراج با گوشی تلفن همراه به صرفه نیست و سوددهی قابل توجهی ندارد، اما نمی توان گفت که امکان ندارد.
نکته ای که وجود دارد این است که پای نتورک هیچ بلاکچین و مکانیزم مشخصی را برای استخراج تعیین نکرده است.
پای صرفا هدف اصلی خود را آسان تر کردن فرایند استخراج معرفی می کند. این در حالی است که هدف استخراج تامین امنیت امنیت شبکه ای است که اهداف دیگری دارد. هدف پای نتورک چیست؟ در بخش بعد وایت پیپر پای نتورک را بررسی می کنیم.
وایت پیپر پای نتورک
یکی از روش های تشخیص اعتبار یک پروژه و چشم انداز طولانی مدت آن، بررسی وایت پیپر آن است.
شما می توانید در سایت رسمی پروژه پای نتورک (minepi.com) به وایت پیپر پروژه دسترسی داشته باشید. نیازی به دانش یا تخصصی خاصی نیست تا متوجه تفاوت های اساسی بین وایت پیپر پروژه پای نتورک و پروژههای بزرگ و معتبر ارزهای دیجیتال شوید.
در وایت پیپر این پروژه سه فاز طراحی، آزمایش و پیاده سازی برای پروژه برنامه ریزی شده است ولی از جزئیات فنی پروژه صحبت نشده و هیچ موضوع خاص و جدیدی در آن معرفی نشده است. کلی گویی و برنامه ریزی سه مرحله ای برای هر پروژه ای آسان است و این مراحل به طور بدیهی برای هر پروژه ای تعیین می شود.
تیم توسعه دهنده این پروژه، بدون ارائه جزئیات تکنیکال در مورد نحوه کار پای نتورک، یک وایت پیپر سطح بالا را منتشر کرده اند که در آن جاه طلبی های خود را بیان کرده اند. به نظر می رسد هدف اصلی وایت پیپر تنها تشبیه این ارز دیجیتال به بیت کوین بوده است، نه معرفی یک پروژه هدف دار. در طول وایت پیپر بار ها کلمه بیت کوین و عباراتی در تشبیه پای نتورک به این ارز دیجیتال دیده می شود.
نکته دیگر این است که هیچ اطلاعاتی در مورد کد بلاک چین در وایت پیپر پای نتورک منتشر نشده است و دسترسی به کد این پروژه امکان پذیر نمی باشد. این در حالی است که اکثر پروژه های معتبر همه یا بخشی از کد های خود را در اختیار عموم قرار می دهند و اصطلاحا متن باز (open source) هستند.
این که پای نتورک کد بلاک چین خود را در در دسترس کاربران قرار نمی دهد این ابهام را به وجود می آورد که آیا اصلا کدی وجود دارد؟
یکی از اهداف آنها این است که دیگران از شبکه PI استفاده کنند تا از توجه کاربران شبکه PI بهره مند شوند. این ما را به یاد مدلهای شبکه ای و هرمی می اندازد که نرم افزارهایی را روی دستگاه های کاربر نصب می کردند و به عنوان واسطه بین کاربران و تبلیغ کنندگان عمل می کردند بدون اینکه سود قابل توجهی برای هیچ یک از طرفین داشته باشد.
استخراج با سرعت بیشتر و ترس از دست دادن سود
این موضوع که هرچه تعداد زیر مجموعه هاتون بیشتر باشه سرعت استخراجتون بیشتره باعث شده که هر کسی که این برنامه رو نصب میکنه به دوستان و آشنایان خودش معرفی میکنه که بتونه پای بیشتری به دست بیاره و یه روزی میلیون دلاری سرمایه داشته باشه! جالب اینجاست که وقتی میخوان این پروژه رو به دوستان و آشنایان خودشون معرفی کنن با بیت کوین مقایسه اش میکنن و میگن اگر چند سال پیش بیت کوین خریده بودی الان سرمایه ات چندین میلیون دلار بود ولی نمیگن که بیت کوین حرف اصلیش انتقال ارزش بین افراد بدون استفاده از سیستم مرکزی (مثل بانک) بود و تونست این ادعای خودش رو ثابت کنه و مردم ازش استفاده بکنن و ارزشمند بشه.
بیت کوین به عنوان یک راه حل برای مسئله ای که تا قبل از بیت کوین حل نشده بود ارائه شد ولی پای صرفا خودش را با بیت کوین مقایسه میکنه ؟ چون بیت کوین از ارزش صفر به ۲۰ هزار دلار رسید پس هر پروژه دیگه ای اومد گفت منم مثل بیت کوین هستم و هیچ حرف جدیدی ندارم باید به ۲۰ هزار دلار یا بیشتر برسه ؟!!!
ممکنه پروژه دیگه ای با حرف بیت کوین خودش رو معرفی کنه و حتی موفق تر از بیت کوین باشه ولی راه خیلی سخته رو در پیش خواهد داشت چرا که بیت کوین در حال حاضر خیلی شناخته شده هستش. ولی آیا واقعا پای میتونه جایگزینی برای بیت کوین باشه ؟
اگه وایت پیپر بیت کوین رو مطالعه کنین متوجه میشین که نویسنده داره از یه تکنولوژی جدید با جزئیات صحبت میکنه ولی وقتی وایت پیپر پای رو مطالعه میکنین، همش داره از پروژه های معروف مثل پیپال، استلار، بیت کوین و …. صحبت میکنه و کلیات رو میگه و هیچ اشاره ای به جزئیات پروژه پای نمیکنه!
شبکه بیت کوین برای اینکه امنیت شبکه اش تضمین بشه نیاز داره که عملیات ریاضی که در نظر گرفته شده توسط ماینرها حل بشه و هرچه تعداد ماینرها بیشتر بشه امنیت این شبکه بیشتر میشه، ماینرها در ازای حل کردن این مسئله ریاضی پاداش دریافت میکنن، در واقع این پاداش انگیزه ای هستش برای ماینرها که به شبکه بیت کوین خدمت کنن ولی در پای هیچ اطلاعاتی از شبکه و فرایند ماینینگ داده نشده، صرفا اشاره شده که با نصب اپلیکیشن موبایل میتونین ماین کنین. جالب اینجاست که بدون مصرف اینترنت و بدون مصرف باتری! نیاز نیست شما به اینترنت متصل باشید!
نگاه زیر بنایی به پروژه پای نتورک
اگه فنی بخوایم نگاه کنیم باید اشاره کنیم که هر بلاکچینی نیاز به شبکه داره و اگه این بلاکچین در ابعاد جهانی داره فعالیت میکنه قاعدتا باید بر بستر اینترنت سوار شده باشه. چطور ممکنه که موبایل شما فرایند ماینینگ رو در حالتی که به اینترنت متصل نیست انجام بده ؟ چرا هیچ جایی در این رابطه صحبت نشده ؟ اصلا پای بلاکچین مجزا داره ؟ کوین هستش یا توکن ؟ مکانیزم اجماع در این شبکه چیه ؟
طبق وایت پیپر اطلاعاتی در این مورد که پای نتورک بلاکچین مجزا داره رو نداریم و با توجه به اینکه بدون اتصال به اینترنت هم میتونین پای به دست بیارین منطقا باید پای توکن باشه بر بستر یکی از بلاکچین های موجود راه اندازی شده باشه و صرفا از طریق اپلیکیشن داره توکن های خودش رو توزیع میکنه!
یه لحظه صبر کنین، گفتیم منطقا باید توکن باشه چون همینجوری داره توکن های خودش رو توزیع میکنه، جالب اینجاست که قابل ماین هستش !!
پس اشتباه نکنیم، پای باید کوین باشه، هر کوین بلاکچین خودش رو داره و تراکنش های شبکه خودش رو با مکانیزم اجماعی که در نظر گرفته در بلاک ها ثبت میکنه، حالا سوال اینجاست که بلاکچین شبکه پای کجاست ؟ تراکنش ها در کجا ذخیره میشن ؟ چه فضای ذخیره سازی برای بلاکچین پای در نظر گرفته شده ؟ ماینرهای پای در واقع گوشی های موبایل هستن، یعنی هر گوشی موبایل باید اطلاعات زیادی رو ذخیره بکنه که کسی نتونه در این شبکه تقلب کنه و دوبار خرج کردن انجام بده؟!
حتما میدونین که بیت کوین برای تمامی مشکلاتی که ارزهای دیجیتالی قبل از اون داشتن راه حل ارائه داده یکی از این مشکلات، حمله دوبار خرج کردن بود که بیت کوین این مشکل رو حل کرد، پای چطور این مشکل رو حل میکنه؟ آیا گوشی های موبایل توانایی ذخیره سازی حجم زیاد تراکنش ها رو دارن ؟ واقعا گوشی های موبایل دارن فرایند ماینینگ انجام میدن؟
بیشتر به نظر میرسه که این نرم افزار داره یه عدد به کاربران نشون میده و با عضو گیری سرعت زیاد شدن این عدد بیشتر میشه. توقع ما اینه که در وایت پیپر در مورد این مسائل صحبت میکردن ولی وقتی با طرفداران این ارز دیجیتالی صحبت میکنیم بلافاصله میرن سمته اینکه داشجویان دانشگاه استنفورد این ارز دیجیتالی رو ساختن، دانشگاه استنفورد پشت این قضیه است! اولا که ربطی به صحبت های ما نداره این موضوع، ما گفتیم زیر ساخت این شبکه رو بیشتر توضیح بدین نه سازندگانش رو، دوما که قرار نیست هر کسی که فارغ التحصیل دانشگاه معتبری هستش، کلاهبرداری نکنه! البته ما نگفتیم پای کلاهبرداره، تیتر این پست هم نوشتیم که پای داره بستری برای کلاهبرداری آماده میکنه! سوما این پروژه توسط چند نفر که در این دانشگاه درس خوندن ساخته شده نه توسط این دانشگاه و خود دانشگاه هیچ ادعایی در این زمینه نداره! حتی خود سازندگان پای هم انقدر در موردش صحبت نمیکنن و ازش طرفداری نمیکنن که الان افرادی که با این پروژه آشنا شدن دارن ازش طرفداری میکنن!!!!
در حال حاضر تعداد کاربران پای خیلی زیاد هستش و همه دارن پای استخراج میکنن و به دست میارن، این توکن یا کوین داره فقط عرضه میشه، چه تقاضایی براش هست ؟ واقعا فکر میکنین که فردا به اکسچنجی اضافه بشه شما میلیونر میشین؟ وقتی هیچ تقاضایی براش وجود نداره و همه فروشنده هستن قیمت به صفر میرسه! حالا چه فرقی میکنه که شما یه دونه پای داشته باشی یا 10 میلیون پای! کلاهبرداری فقط این نیستش که شما پول خودتون رو از دست بدین، بله پول سرمایه شما هستش ولی آیا زمان سرمایه شما نیست ؟ حتی اگه هیچ ضرری هم برای موبایلتون نداشته باشه، شما وقتتون رو دارین در این پروژه سرمایه گذاری میکنین و هدر میدین، آیا این خودش کلاهبرداری نیست؟
طرفداران این پروژه می گویند چون برای استخراج نیازی به سرمایه اولیه نیست، پس حتی اگر پروژه به جایی نرسد، ما ضرر نخواهیم کرد.اما ما معتقدیم ماینینگ ای که از طریق سخت افزار انجام می شود ولی در آن هیچ برق و اینترنتی مصرف نمی شود ماینینگ نیست!
این نرم افزار صرفا عددی را به شما نشان می دهد که به مرور زمان بیشتر می شود،عددی که هیچ اعتبار و ارزشی ندارد.نمی توانید آن را بفروشید و تبدیل به ریال یا دلار کنید!
هرچند ادعای وارد نکردن سرمایه اولیه درست است، اما کلاهبرداری همیشه با روش های مالی اتفاق نمی افتد بلکه شما با نصب کردن این نرم افزار و شرکت در این پروژه اطلاعات شخصی و همچنین سخت افزار گوشی خود را در اختیار تیمی گذاشته اید که هیچ شناختی از آنها و اهدافشان ندارید و نمیدانید از گوشی شما و اطلاعاتتان برای چه مقاصدی استفاده خواهد شد.
نگاه همیشه مشکوک به پروژه ها
با افراد زیادی که دارن این پروژه رو تبلیغ میکنن صحبت کردم، جالب اینجاست که اکثرا حرفشون اینه که چیزی که از دست نمیدیم، نه پول میخواد بذاریم نه باتری مصرف میکنه نه اینترنت میخوره، فقط یکم وقت میذاریم که چند سال بعد میلیاردر بشیم!
دوست عزیز، در نظر داشته باش که نصب برنامه ها میتونه برای شما مشکلاتی ایجاد بکنه، مثلا از این برنامه ها در آینده میشه برای جاسوسی استفاده کرد یا برای اینکه تبلیغات به شما نشون بدن مثلا نوتیفیکیشن های تبلیغاتی رو موبایل براتون بیاد یا مشکلات دیگه ای که ممکنه اتفاق بیفته.
خیلی بهمون پیام دادن که کدوم جاسوسی وقتی این برنامه هیچ دسترسی به گوشی رو از ما نگرفته پس نمیتونه اطلاعات مارو جاسوسی کنه، بله در حال حاضر شاید نتونه ولی این امکان وجود داره که در آینده این دسترسی هارو از شما بگیره و جاسوسی شمارو بکنه.
یکی از خطرات احتمالی دیگه ای که میتونه نصب این نرم افزار داشته باشه اینه که شما با نصب این برنامه در واقع سرباز یک سیستم مرکزی میشین! بله سرباز میشین که وقتی خواستن به یک سروری حمله DDOS انجام بدن شما که این نرم افزار رو دارین در واقع خط مقدم این حمله هستین و بهشون کم میکنین تا به هدفی که دنبالش هستن برسن. وقتی میلیون ها نود در کل دنیا داشته باشه میتونه به راحتی حملاتی شبیه DDOS رو تدارک ببینه و از دستگاه های شما بدون هیچ هزینه ای به هرجایی که خواست بدون رد و نشونی حمله کنه!
دقت بکنین که فروش اطلاعات هم ممکنه، مثلا گوگل سرویس های رایگانی به شما میده از جمله، ایمیل، موتور جستجو و جالب اینجاست که این سرویس ها برای کاربران رایگان هستش ولی از تمامی اطلاعات کاربران برای درآمد زایی خودش استفاده میکنه.
پای نتورک (Pi Network) هم اگرچه رایگانه ولی قطعا صاحبانش پول های خیلی زیادی از طریق فروش اطلاعات کاربرانشون میتونن به جیب بزنن، هر چقدر تعداد کاربرانشون بیشتر باشه، پول بیشتری میتونن به دست بیارن. حتی میتونن پول زیادی دریافت کنن تا بدون رد و نشون حمله DDOS انجام داد!
البته فروش اطلاعات کاربران یه مثال بود، راه های دیگه ای هم هست مثل برگزاری ICO برای بقیه پروژه ها، وقتی شما تعداد زیادی کاربر داشته باشین که هر روز به نرم افزار شما سر میزنن، می تونین به راحتی برای پروژه های دیگه تبلیغات کنین و کسب درآمد کنین یا حتی پورسانت بگیرین از سرمایه گذاری این همه کاربری که دارین…
سخن پایانی
قبول دارم که بیت کوین از ۰ دلار به ۲۰ هزار دلار رسید و تقریبا همه این موضوع رو بارها شنیدیم ولی چرا نشنیدیم که چرا بیت کوین ارزشمند شد؟! بیت کوین مسئله خیلی مهمی رو حل کرد و ما میتونیم از تکنولوژی جدیدی که بیت کوین به دنیا معرفی کرد در حوزه های مختلفی استفاده بکنیم. چرا صحبت هامون در مورد تکنولوژی بیت کوین نیست و صرفا همه جا در مورد قیمت صحبت میکنیم؟!
امیدواریم که این رویه تغییر بکنه و طرفداران و کسانی که با این حوزه به تازگی آشنا شدن، رویای یک شبه پولدار شدن رو کنار بذارن. وظیفه خودم میدونستم که توصیه کنم وقتتون رو در پروژه پای هدر ندین، وقت شما ارزش بیشتری داره.