فناوری بلاک چین چگونه کار می کند؟ | بلاکچین (Blockchain) در حقیقت از دو واژهی Block و Chain تشکیل شده و میتوان آن را به صورت زنجیرهی بلاکی تفسیر کرد، اگر حفاظت از اسناد و مدارک الکترونیکی که دارید، به یکی از دغدغههایتان تبدیل شده استفاده از بلاکچین راهحل بسیار خوبی برای شماست، در این مقاله از nwnews قصد داریم باهم به بررسی فناوری بلاکچین پرداخته، ببینیم بلاکچین دقیقا چیست و چگونه کار میکند.
بلاک چین چیست؟
ما برای انجام یک تراکنش مالی از یک واسطه نظیر بانک استفاده میکنیم. اما بلاک چین این امکان را به خریداران و فروشندگان (ارسالکنندگان و دریافتکنندگان پول مجازی) میدهد که به صورت مستقیم با هم در ارتباط باشند و نیاز به یک شخص ثالث به عنوان واسطه از بین برود. این شکل از تراکنش را «همتا به همتا» مینامند.
بلاک چین از رمزنگاری به منظور ایجاد امنیت درتبادلات و حتی خرید و فروش ارزدیجیتال استفاده میکند. بر خلاف سیستمهای بانکی که دارای یک موقعیت مشخص و در اصطلاح متمرکز عمل میکنند، مرکزدادهای که بلاک چینها در آن قرار دارند کاملا غیرمتمرکز بوده و در سراسر جهان پخش هستند. محل نگهداری بلاک چینها را در اصطلاح «دفتر کل توزیع شده» مینامند. این دفتر کل برای همه اعضای شبکه و با جزئیات در دسترس است و حتی حساب، کتابها برای همه بهصورت شفاف وجود دارد. این شبکه در واقع زنجیرهای از رایانههایی است که درستی تراکنشهای صورت گرفته بین شما و طرف مقابلتان را تایید میکنند و پس از تایید، آن را نیز به بلاک چین اضافه میکنند.
فناوری بلاک چین چگونه کار میکند؟
هنگامی که یک بلاک داده جدیدی را ذخیره میکند، به فناوری بلاک چین اضافه میشود. همانطور که از نام فناوری بلاک چین پیداست، این تکنولوژی متشکل از چندین بلاک است که به هم متصل شدهاند.
به عبارت دیگر، برای اینکه یک بلاک به فناوری بلاک چین اضافه شود، چهار اتفاق باید بیافتد:
در ابتدا باید معاملهای انجام شود. اجازه دهید با مثالی در خصوص یک خرید آنلاین، موضوع را بازتر کنیم. شما پس از کلیکی سریع روی گزینهی خرید، وارد مرحلهی بعدی میشوید و با اندکی قضاوت خرید خود را قطعی میکنید.
سپس این معامله باید تأیید شود. پس از انجام خرید، تراکنش شما باید تایید شود. همانند دیگر پروسههای ثبت اطلاعات مانند کمیسیون بورس اوراق بهادار، ویکی پدیا یا کتابخانهها، شخصی وجود دارد که مسئول بررسی اطلاعات جدید است. در خصوص فناوری بلاک چین، این وظیفه در اختیار شبکهای از کامپیوترها قرار دارد. این شبکهها اغلب شامل هزاران کامپیوتر – در خصوص بیت کوین در حدود ۵ میلیون – در سراسر جهان هستند. زمانی که شما خرید خود را آنلاین انجام میدهید، شبکهای از کامپیوترها به دنبال چک کردن این هستند که تراکنش شما به شیوهای که انتخاب کردهاید اتفاق افتاده است یا خیر. در واقع آنها جزئیات خرید را – مانند زمان معامله، مقدار مبلغ و شرکتکنندگان – تایید میکنند.
این تراکنشها باید در یک بلاک ذخیره شوند. بعد از اینکه تراکنش شما به صورت دقیق تایید شد، رنگ آن سبز میشود. مبلغ معاملهتان، امضای دیجیتالی شما و امضای دیجیتالی شرکت آنلاینی که از آن خرید کردید، همگی در یک بلاک ذخیره میشوند و این معامله احتمالا به صدها یا هزاران معاملهی همانند آن خواهد پیوست.
هر یک از بلاکها چیزی به نام هش دارند. یک هش رشتهای از کارکترها است که در هر فناوری بلاک چین با یک تابع ریاضی خاص به دست میآید و توسعه دهندگان آن را مشخص میکنند. کوچکترین تغییر در اطلاعات یک بلاک، هش آن را بهطور کلی تغییر میدهد. زمانی که تمام تراکنشهای بلاک تایید شدند، کد شناسایی منحصر به فردی به آن اختصاص داده میشود که همان هش است. در فناوری بلاک چین، هش بلاکهای بعدی، شامل هش بلاک قبلی هم هستند. هنگامی که این بلاک جدید به فناوری بلاک چین اضافه میشود، برای عموم (و حتی شما) قابل مشاهده خواهد بود و به اطلاعاتی مثل دادههای معامله، زمان، مکان و اینکه چه کسی آن بلاک را به فناوری بلاک چین افزوده است، دسترسی خواهید داشت.
انواع بلاکچین
در حال حاضر نسخههای مختلفی از بلاکچین طراحی و ایجاد شده است که ۳ مورد از معروفترین آنها عبارتند از:
ضد انحصاری (Public Anti-Monopoly)
هم اکنون ارزهای دیجیتالی مانند بیتکوین، لایتکوین، اتریوم و… از این نسخهی بلاکچین استفاده میکنند به همین دلیل نام آشناترین نوع بلاکچین، نسخهی ضد انحصاری آن است و اکثر افراد بلاکچین را فقط با همین نوع آن میشناسند.
هنگامی که بخواهیم تمام نودهای فعال در شبکه را مهم تلقی کنیم این نوع سیستم را مورد استفاده قرار میدهیم، به دلیل اینکه تمامی اطلاعات در این نوع بلاکچین رمزنگاری شدهاند و به راحتی قابل دستکاری نخواهند بود، برای حفاظت از اسناد مهم، پول، ارزهای دیجیتال و سایر اطلاعات مهم و حیاتی از این نوع بلاکچین استفاده میکنیم.
عمومی انحصاری (Public Exclusive)
در این نوع بلاکچین لازم نیست تمام افراد فعال در شبکه بلاکهای جدید (اطلاعات جدید) را مورد ارزیابی قرار دهند بلکه این کار توسط افراد محدودی مانند کارمند، اعضای اصلی سازمان و… انجام میشود، اما نمایش اطلاعات برای تمامی افرادی که در شبکه وجود دارند بلامانع است.
خصوصی انحصاری (Private Exclusive)
در این نسخه از بلاکچین یک فرد یا افرادی خاص اطلاعات را ثبت کرده و همچنین تنها آن را به افراد مشخصی نمایش میدهند، به صورتی که انحصار دادهها در اختیار عدهای محدود قرار دارد.
بلاک چین چگونه امنیت کاربران را تامین می کند؟
روش های بلاک چین برای ایجاد امنیت و اعتماد کاربران:
بلوک های جدید همیشه به شکل خطی و به ترتیب زمانی اضافه می شوند. بنابراین بلوک های جدید همیشه به پایان بلاک چین اضافه می شوند. هر بلوک در زنجیره دارای موقعیتی است به نام ارتفاع (height).
پس از اضافه شدن یک بلوک به انتهای بلاک چین دیگر کار تمام است و برگرداندن و دستکاری بلوک برای تغییر محتوای آن بسیار دشوار خواهد بود. زیرا هر بلوک با هش اختصاصی به خود، و همچنین هش مربوط به بلوک قبل از آن علامت گذاری شده است.
کدهای هش از طریق یک عملکرد ریاضی ایجاد می شوند که اطلاعات دیجیتال را به رشته ای از اعداد و حروف تبدیل می کند. در صورتی که این اطلاعات به هر طریق دستکاری و ویرایش شود، کد هَش نیز تغییر خواهد کرد. فرض کنیم یک هکر سعی کند اطلاعات تراکنش شما را دستکاری کند تا مجبور شوید بهای خرید خود را دوباره بپردازید. همین که اطلاعات معامله شما ویرایش شود هَش بلوک تغییر می کند؛ بلوک بعدی در زنجیره هنوز حاوی هَش قدیمی است و قاعدتاً هکر باید آن را هم به روزرسانی کند؛ و سپس بلوک بعدی تا آخر به این ترتیب است، محاسبه مجدد همه این هَش ها به قدرت محاسباتی عظیم و غیرقابل تصوری نیاز دارد. به عبارت دیگر، پس از اضافه شدن یک بلوک به بلاک چین، ویرایش آن بسیار دشوار و حذف آن غیرممکن خواهد بود.
مزیت ها و معایب تکنولوژی فناوری بلاک چین :
با وجود تمام پیچیدگیهای این تکنولوژی، پتانسیل فناوری بلاک چین به عنوان شکلی غیر متمرکز در نگهداری و ثبت سوابق – از حریم خصوصی بیشتر کاربران و امنیت بالاتر گرفته تا کاهش هزینههای پردازش و خطای کمتر – تقریباً بدون محدودیت است. تکنولوژی بلاک چین ممکن است کاربردهایی فراتر از آنچه ذکر میشود داشته باشد.
مزایای فن آوری بلاک چین:
بهبود دقت و صحت از طریق حذف دخالتهای انسانی در فرآیند تایید
کاهش هزینهها با حذف تاییدیه شخص ثالث
غیر متمرکز بودن آن، دست کاری و مداخله را دشوارتر میکند
معاملات، ایمن، خصوصی و کارآمد هستند
شفاف بودن تکنولوژی
معایب فن آوری بلاک چین:
هزینههای قابلتوجه این تکنولوژی در خصوص ماینینگ بیت کوین
تعداد تراکنشهای کم در هر ثانیه
تاریخچه استفاده از آن در فعالیتهای غیرقانونی
قابلیت هک شدن
خلاصهای از نکات مهم در رابطه با فناوری بلاک چین:
- فناوری بلاک چین نوعی سیستم ثبت گزارشات است که اطلاعات مرتبط با معاملات را در خود ذخیره میکند.
- هر تراکنش، یک هش ایجاد میکند.
- هش رشتهای از اعداد و حروف است.
- معاملات به ترتیبی که اتفاق میافتند وارد شبکه میشوند.
- هش نه تنها به معاملات فعلی بلکه به هش معاملات قبلی نیز بستگی دارد.
- حتی تغییری کوچک در یک تراکنش، بهطور کامل یک هش جدید را ایجاد میکند.
- فناوری بلاک چین بسیار موثر است چرا که در بسیاری از کامپیوترها گسترش مییابد و هرکدام از آنها یک کپی از بلاک چین را در اختیار دارند.
- به این کامپیوترها، نود گفته میشود.
- نودها بررسی میکنند تا اطمینان حاصل شود یک تراکنش طی فرآیند بازرسی هش تغییر پیدا نکرده باشد.
- اگر یک تراکنش توسط اکثریت نودها تایید شود آنگاه وارد یک بلاک میشود.
- هر بلاک به بلاک قبلی خود نیز اشاره دارد و همگی باهم فناوری بلاک چین را تشکیل میدهند.
- فناوری بلاک چین هر ۱۰ دقیقه یک بار بهروزرسانی میشود.