صندوق سرمایه گذاری | صندوق سرمایه گذاری در یک کلام روشی غیرمستقیم اما مطمئن برای سرمایه گذاری در بورس، آن هم برای افرادی است که نمیتوانند زمان کافی برای فعالیت و حضور در بورس صرف کنند. این صندوقها نهادهای مالی هستند که در واقع با هدف مدیریت حرفهای سرمایه افراد سرمایه گذار تشکیل شده و تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار فعالیت میکنند. ما سعی داریم آموزشی شفاف و صریح از آنچه که به صندوق سرمایه گذاری در بازار بورس شناخته میشود داشته باشیم. اگر از آن دسته افرادی هستید به آموزش بورس علاقه دارید و یا به دنبال آموزش بورس از صفر هستید،ما در این مطلب یکی از مباحث و روش های مهم و رایج سرمایهگذاری در بورس را شرح دادهایم. همراه ما باشید.
✔ صندوق سرمایه گذاری چیست؟
بسیاری از افراد به دلایل مختلفی مثل کمبود وقت، نداشتن اطلاعات کافی درباره فرصتهای سرمایه گذاری موجود و … به تنها گزینهای که برای پسانداز پول خود فکر میکنند، بانک است. در نتیجه، فرصت کسب بازدههای بیشتر را از دست میدهند. یکی از ابزارهایی که این فرصت را در اختیار سرمایه گذاران قرار میدهد، صندوقهای سرمایه گذاری است. این صندوقها برای افرادی که قصد دارد به صورت غیرمستقیم در بورس سرمایه گذاری کنند یا اینکه زمان و اطلاعات کافی برای سرمایه گذاری مستقیم را ندارند مناسب است. با این کار، سرمایه گذار امکان دستیابی به بازدهی بالاتر از سود بانکی را به دست خواهد آورد. یک صندوق سرمایه گذاری، مجموعهای از سهام، اوراق مشارکت و سایر اوراق بهادار است. میتوانید آن را به صورت شرکتی در نظر بگیرید که افراد مختلف، پولهای خود را روی هم میگذارند و در سبدی از اوراق بهادار سرمایه گذاری میکنند.
انواع صندوقهای سرمایه گذاری
صندوقهای سرمایهگذاری با توجه به نوع سرمایهگذاری و ترکیب آن به چند دسته تقسیم میشوند. در زیر ما انواع صندوقهای سرمایهگذاری را به طور مختصر با توجه به نوع هدف آن توضیح دادهایم:
صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت
در واقع صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت برای افرادی مناسب هستند که میخواهند سرمایه خود را با کمترین ریسک به سوددهی برسانند. در این نوع صندوقها معمولا بیشترین سرمایه در سپردههای بانکی، اوراق بهادار و اوراق مشارکت سرمایهگذاری میشود. این میزان گاه تا 90 درصد نیز میرسد. معمولا تا سقف 10 درصد از سرمایه باقیمانده نیز بنا به صلاحدید مدیریت صندوق در بورس سرمایهگذاری شده و سهام خریداری میشود. معمولا سود سرمایه در فواصل یک تا سه ماهه بازگردانی میشود.
صندوقهای سرمایهگذاری سهامی
این نوع از صندوق سرمایه گذاری ریسک بالایی دارند و به افرادی که ریسکپذیری بالایی دارند توصیه میشود. در این نوع از صندوقها تا 70 درصد از سرمایه به صورت سهم در بورس سرمایهگذاری شده و ریسک سرمایه بالا میرود. به همین دلیل در این نوع از صندوق سرمایه گذاری تضمین سود حداقل امکانپذیر نیست. هرچند که این نوع از صندوقها تضمین سوددهی نخواهد داشت، اما گزینه مناسب برای افرادی است که مایل هستند با یک سرمایهگذاری نیمه مطمئن سود بیشتری را نصیب خود کنند.
صندوق سرمایه گذاری مختلط
این نوع از صندوق سرمایه گذاری در حد وسط صندوق سرمایه گذاری سهامی و با درآمد ثابت قرار دارد. بنابراین اگر برای سرمایهگذاری خود ریسکپذیری متوسطی دارید این صندوقها به شما توصیه میشود. 60 درصد سرمایه صندوق سرمایهگذاری مختلط در بورس و 40 درصد از آن در بانک به صورت سپرده و یا خریداری اوراق مشارکت و اوراق بهادار صرف خواهد شد. در این نوع صندوق سرمایه گذاری نیز تضمینی برای سوددهی همچون صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت نیست؛ اما دارای نرخ سوددهی بالاتری نسبت به آنها هستند.
واحدهای سرمایه گذاری
واحدهای سرمایه گذاری کوچکترین جز صندوق ها را تشکیل میدهد و به دو دسته تقسیم میشود:
- واحدهای سرمایه گذاری ممتاز: این واحدها قبل از شروع دورهی پذیرهنویسی اولیه توسط مؤسس یا مؤسسان صندوق به منظور تشکیل سرمایهی اولیه برای شروع فعالیت صندوق خریداری میشوند. از ویژگیهای این نوع از واحدها میتوان به غیرقابل ابطال و قابل انتقال بودن آنها اشاره کرد. همچنین دارندگان این واحدها دارای حق رأی در مجامع صندوق نیز هستند.
- واحدهای سرمایه گذاری عادی: این واحدها پس از شروع فعالیت صندوق منتشر میشود و از ویژگیهای آن میتوان به قابل ابطال و غیرقابل انتقال بودن آنها اشاره کرد. همچنین دارندگان این نوع از واحدها دارای حق رأی در مجامع صندوق نیستند.
ارکان صندوق های سرمایه گذاری
نمونه ساختار عملیاتی یک صندوق در قالب نمودار زیر نشان داده شده است:
مرسی خیلی اطلاعات جامعی بود.