احتمالا شما هم بارها با واژه بازاریابی چریکی یا بازاریابی پارتیزانی مواجه شده اید و شاید در ذهن شما تداعی کننده ی نوعی بازاریابی آزاردهنده و نامناسب باشد، ولی این روش در دنیای تجارت امروز بسیار پرکاربرد بوده و سرشار از خلاقیت و نوآوری می باشد.
برای درک مفاهیم اصلی مانند معنای بازاریابی چریکی یا همان Guerrilla Marketing بهتر است به بزرگان این عرصه و صاحب نظران بین المللی بازگردیم، از همین رو در این مقاله بخش هایی از کتابی با عنوان “بازاریابی چریکی” نوشته جی کنراد لوینسون و ترجمه همایون رکنی قاجار را بصورت خلاصه و با ساده سازی بازگو خواهیم کرد. بر روی جلد این کتاب این چنین نوشته شده است:
استراتژی های آسان و ارزان برای بدست آوردن سودهای کلان از تجارت های کوچک شما
بازاریابی چریکی چیست؟
تاریخچه بازاریابی چریکی
چرا بازاریابی چریکی تا این حد موفق بوده است؟
حال شاید بپرسید که چرا بازاریابی چریکی تا این حد مورد توجه کسب و کارهای کوچک (و البته بزرگ) قرار گرفتهاست. دلایل بسیاری میتوان برای محبوبیت این روش بازاریابی پیدا کرد.
همانطور که دیدیم، بازاریابی چریکی به راحتی قابل پیادهسازیبوده و هزینه مالی آن بسیار پایین است. با اینحال، میتواند یک تاثیر قابل توجه در مخاطب داشتهباشد و برند را به شکلی جذاب و خلاقانه به مشتری معرفی نماید. دقیقاً به خاطر همین ویژگیها بودهکه این روش بازاریابی، تا به امروز، توانستهموفقیتهای بسیاری را برای کسب و کارهای کوچک در جای جای دنیا به همراه داشتهباشد.
البته شکی نیست که شرایط فعلی اقتصاد جهانی نیز در محبوبیت بازاریابی چریکی نقشی موثر داشته است. هزینههای تکنولوژی روز به روز کاسته میشود و محبوبیت آن، روز به روز، افزوده. دولتها نیز در حال ارائه تسهیلات بیشتر به کسب و کارهای کوچک هستند تا فرصت رشد آنها را فراهم کنند و از آن طرف، قوانین بیشتری برای کسب و کارهای بزرگ وضع میکنند. نکته آخر اینکه آگاهی مردم در حال رشد است و دیگر کمتر از قبل گول نام برندها را میخورند. نتیجه تمام این موارد آن بوده که فرصت بیسابقهای برای ترقی کسب و کارهای کوچک به وجود آید و شاهد افزایش تصاعدی تعداد آنها باشیم.
مزایای بازاریابی چریکی
کسب و کارهای بزرگ چگونه از بازاریابی چریکی استفاده میکنند؟
بازاریابی پارتیزانی به درد چه کسب و کار هایی می خورد؟
همانطور که دیدیم، هدف اصلی بازاریابی پارتیزانی آن کسب و کارهای کوچکی بودند که به دنبال روشهای ساده و کم خرج برای جذب مخاطب هستند. اما این نوع از بازاریابی لزوماً منحصر به تجارتهای کوچک نیست و تا به حال، بسیاری از برندهای تجاری بزرگ نیز با موفقیّت از آن استفاده کردهاند.
در ادامه به بررسی روشهای بکارگیری این نوع بازاریابی هم برای کسب و کارهای کوچک، و هم بزرگ خواهیم پرداخت.
کسب و کارهای کوچک چگونه از بازاریابی چریکی استفاده میکنند
بازاریابی پارتیزانی شاید انتخاب درستی برای تجارت کوچک شما باشد. میپرسید چرا؟ وقتی که این روش بازاریابی به درستی پیادهشود معمولا با هزینه کم و دسترسی بالا به مخاطبان موردنظر همراه است. این روش همچنین راهی مناسب برای متفاوت جلوهدادن شرکت شما در میان رقباست چرا که شما به عنوان شرکتی خلاق و متفاوت در ذهن مخاطبان خود جای میگیرید و این به اعتبار تجاری شما کمک بسزایی میکند. متخصصان بازاریابی در رابطه با بازاریابی پارتیزانی خوب میگویند:
یکی از نمونههای معروف بازاریابی چریکی در کسب و کارهای کوچک پروژه ویچ بلایر (The Witch Blair Project) میباشد که توسط چند فارغ التحصیل فیلم سازی از دانشگاه فلوریدا با بودجهای کم و یک دوربین انجام شد.
مثالهایی از پیادهسازی بازاریابی پارتیزانی در کسبوکارها
آیا بازاریابی چریکی فقط مختص استفادههای تجاری است؟
انواع بازاریابی چریکی
بهطورکلی بازاریابی چریکی یا پارتیزانی به چهار دسته اساسی تقسیمبندی میشود. در ادامه به بررسی هر یک از انواع بازاریابی پارتیزانی خواهیم پرداخت.
بازاریابی چریکی در فضا باز
این نوع از بازاریابی در محیطهای شهری مورد استفاده قرار گرفته و در بخشی از ظاهر شهر تغییر اساسی ایجاد میکند. قرارگیری مجسمه و آثار هنری به صورت موقت در پیادهروها یا پارکها یکی از مثالهای بازاریابی چریکی در فضا باز محسوب میشود.
بازاریابی چریکی در فضا بسته
از دیگر انواع بازاریابی چریکی که بسیار پرطرفدار است، بازاریابی در فضا بسته محسوب میشود. این نوع بازاریابی شباهت زیادی به بازاریابی در فضا باز دارد؛ اما در فضاهای سرپوشیدهای مانند ایستگاههای مترو، فروشگاهها یا مراکز خرید انجام میشود.
بازاریابی چریکی در رویدادها
شما با استفاده از این بازاریابی، در رویدادهای مختلف مانند کنسرت یا مسابقات ورزشی بدون اجازه از حامیان مالی رویداد، محصولات خود را تبلیغ میکنید. به بیان دیگر از فرصتها استفاده کرده و محصولات خود را به تماشاگران و افراد حاضر معرفی خواهید کرد.
بازاریابی چریکی تجربی
بازاریابی چریکی تجربی مجموعهای از سه نوع دیگر این نوع بازاریابی محسوب میشود. این روش در رویدادها، فضا بسته و فضا باز مورد استفاده قرار میگیرد؛ اما در این روش بازاریابان سعی میکنند تا با یک برند و کسبوکار ارتباط مناسبی را ایجاد کنند و با تعامل عمومی مردم همراه است.
ویژگی های بازاریابی پارتیزانی
بازاریابی پارتیزانی از ویژگیهای بهخصوصی برخوردار است که درادامه با برخی از این ویژگیها آشنا خواهید شد.
- این بازاریابی براساس درونگرایی عمل کرده و با میل و روان انسانی مطابقت دارد
- در بازاریابی پارتیزانی تعداد روابط از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است
- این بازاریابی بر سه اصل ایجاد روابط جدید، افزایش روابط و افزایش حجم معاملات تاکید میکند
- بازاریابی پارتیزانی رقیبان را یک همکار در نظر میگیرد
- این بازاریابی بر عواملی تاکید میکند که بر یکدیگر تاثیر خواهند داشت
- پیامهای بازرگانی بازاریابی چریکی روی گروه کوچکی از افراد تکیه دارد
- بازاریابی چریکی از خلاقیت در تکنولوژی به عنوان ابزاری مهم استفاده میکند
جمع بندی
بازاریابی چریکی بیشترین کاربرد را برای جلب توجه مخاطبان و ایجاد غافلگیری دارد که درنتیجه برای شرکتها و کسبوکارهای کوچک گزینه بسیار مناسبی محسوب میشود. البته این نوع بازاریابی بهدلیل استفاده از روشهای غیرمعمول، از ریسکپذیری بالایی برخوردار بوده و برخی کسبوکارها ممکن است با شکست روبرو بشوند؛ اما اگر آنها شناخت کافی نسبت به جامعه هدف خود داشته باشند، به راحتی میتوانند با هزینه بسیار کم و استفاده از خلاقیت این نوع بازاریابی را به خوبی اجرا کرده و نتیجه دلخواه را دریافت کنند. نتورک نیوز وبسایتی در زمینه اخبار و مطالب مرتبط با بازاریابی در این راه به شما عزیزان کمک میکند.
سوالات متداول
۱- بازاریابی چریکی به چه معنا است؟
بازاریابی چریکی نوعی تبلیغ نامتعارف و کم هزینه بوده که سعی بر غافلگیری مخاطبان دارد و بر پایه خلاقیت انجام میشود.
۲- چه عاملی باعث موفقیت بازاریابی چریکی شده است؟
امکاناتی که این نوع بازاریابی در اختیار مخاطبان خود قرار میدهد باعث موفقیت کسبوکارهای کوچک شده است.
۳- مهمترین نکته در انجام بازاریابی پارتیزانی چیست؟
خلاقیت، غافلگیری، اصالت و مقرونبهصرفه بودن از مهمترین عناصر هنگام اجرا این نوع بازاریابی محسوب میشوند.