ساتوشی ناکاموتو کیست: خالق بیت کوین
اولین بیت کوین در ۳ ژانویه ۲۰۰۹ توسط شخصی به نام “ساتوشی ناکاموتو” استخراج شد. امروزه، ساتوشی ناکاموتو به عنوان نام مستعار فرد یا گروهی از افرادی که بیت کوین را ایجاد کردهاند، شناخته میشود – یک شخصیت یا چهرهی ناشناس که خلاقیتهای تکنولوژیکی او بر جهان تأثیر گذاشته است.
ساتوشی ناکاموتو در میان علاقه مندان به رمزنگاری مانند متخصصان حوزه کامپیوتر و هکرها مدت ها قبل از رونق بیت کوین نامی آشنا بود. سالها قبل شخصی با توسعهدهندگان دیگر از طریق ایمیل با همین نام مکاتبه کرده بود. اگرچه تأیید نشده است، اما گمان می رود که این شخص (یا افرادی) همان خالق بیت کوین بوده است.
ماه ها قبل از استخراج اولین بیت کوین، ساتوشی ناکاموتو مقاله ای را با عنوان «بیت کوین: یک سیستم نقدی الکترونیکی همتا به همتا» منتشر کرده بود. این مقاله که در ۳۱ اکتبر ۲۰۰۸ منتشر شد، یک پروتکل غیرمتمرکز همتا به همتا را ترسیم کرد که از نظر رمزنگاری ایمن بود.
در آن مقاله، ناکاموتو آن را بهعنوان «نسخه کاملاً همتا به همتای پول نقد الکترونیکی» توصیف کرد که «به پرداختهای آنلاین اجازه میدهد مستقیماً از یک طرف به طرف دیگر بدون مراجعه به مؤسسه مالی یا هیچ واسطهای ارسال شود».
بیت کوین پس از بحران وام مسکن در سال ۲۰۰۸ متولد شد، زمانی که نقدینگی در بازارهای مالی جهانی به طور قابل توجهی تحت تأثیر سقوط بازار مسکن قرار گرفت. این بحران، الهامبخش ایجاد بیتکوین یک شکل کاملاً کاربردی از ارز دیجیتال مبتنی بر فناوری دفتر کل توزیعشده (DLT) به نام بلاک چین بود.
سیستمهای رمزنگاری امن به گونهای طراحی شدهاند که ضد دستکاری، شفاف و مقاوم در برابر سانسور باشند. هدف این سیستم این بود که به افراد اجازه دهد از طریق یک سیستم مالی غیرمتمرکز قدرت مالی خود را به دست آورند و نیاز واسطههایی مانند شرکتها، سیستمهای مالی یا دولتها را در مبادلات ارز دیجیتال از بین برد. تراکنش ها ایمن بوده و از طریق بلاک چین ردیابی می شوند. ویژگی شاخص بلاک چین این بود که برای همه شرکت کنندگان قابل مشاهده بود و به طور ایمن در کل شبکه توزیع می شد.
تولد بیت کوین
اگرچه ناکاموتو یک چهره مرموز باقی می ماند، اما هدف او برای ایجاد ارز دیجیتال هرگز یک راز نبود. به بیان ساده، او آن را ایجاد کرد تا کنترل مالی را از نخبگان مالی پس بگیرد و به مردم عادی فرصتی داد تا در یک سیستم مالی غیرمتمرکز شرکت کنند.
بیت کوین اپنسورس باقی می ماند، به این معنی که هیچ کس قدرت مالکیت یا کنترل کامل آن را ندارد. طراحی آن عمومی است و برای همه آزاد است.
بیت کوین نشان داد حتی بزرگترین بانکهای جهان هم میتوانند شکست بخورند. به این ترتیب، ارز دیجیتال متولد شد و بیتکوین یکی از اولین گزینههای خارج از سیستم مالی سنتی برای مشارکت عمومی در تراکنشهای مالی بدون واسطه بود.
به دلیل وجود بلاک چین است که ارزهای رمزنگاری شده مانند بیت کوین اعتماد کاربران را جلب می کند و امنیت را تضمین می کند. “بلاک پیدایش” بیت کوین در ۳ ژانویه ۲۰۰۹ توسط ساتوشی ناکاموتو استخراج شد و به طور رسمی بلاک چین را راه اندازی کرد. بلوک پیدایش اولین بلوک یک ارز دیجیتال است که استخراج می شود و به عنوان پایه و اساس بلاک چین عمل می کند.
بیت کوین در چند ماه اول ارزش معادل پولی نداشت. ماینرها، افرادی که از رایانه های خود برای حل مسائل پیچیده ریاضی برای کشف یا استخراج بیت کوین جدید استفاده می کردند، این کار را فقط چون برای آن ها تازگی داشت انجام می دادند.
اولین معامله در دنیای واقعی در ۲۲ می ۲۰۱۰ اتفاق افتاد، زمانی که مردی در فلوریدا موافقت کرد که دو پیتزای ۲۵ دلاری را با ۱۰۰۰۰ بیت کوین مبادله کند و بدین ترتیب روز ۲۲ می را “روز پیتزای بیت کوین” نامید. این اولین تراکنش اقتصادی برای این ارز دیجیتال بود. در آن زمان، بیت کوین به ازای هر پنی چهار بیت کوین ارزش داشت. از آن زمان، ارزش آن به طور تصاعدی چند برابر شده است.
هویت های احتمالی ساتوشی ناکاموتو
سه سال پس از انتشار white paper بیت کوین و استخراج بلوک پیدایش، ناکاموتو از صحنه ارزهای دیجیتال خارج شد.
او در ۲۳ آوریل ۲۰۱۱ ایمیلی به دیگر توسعه دهندگان بیت کوین ارسال کرد و گفت که «سراغ زمینههای دیگری رفته است» و آینده ارز دیجیتال «در دستان خوبی است». از آن زمان، هیچ ارتباطی از آدرس های ایمیل شناخته شده قبلی ناکاموتو وجود نداشته است.
در طول تاریخ طولانی بیت کوین، بحث برانگیزترین موضوع هویت بنیانگذار آن بوده است. حدس و گمان های متعدد هویت ناکاموتو را احاطه کرده است. برخی افراد ادعا کردند که ناکاموتو نام مستعار گروهی از رمزنگاران است، نه فقط یک نفر. با این حال دیگران حدس می زدند که او ممکن است بریتانیایی، یکی از اعضای یاکوزا، یک پولشویی، یا زنی باشد که به شکل یک مرد ظاهر شده است.
در طول سالها، چند نفر مظنون شدهاند که پشت این نام مستعار هستند:
Dorian Nakamoto
در سال ۲۰۱۴، لیا مکگراث گودمن، روزنامهنگار نیوزویک مقالهای با عنوان «چهره پشت بیتکوین» منتشر کرد. گودمن برای فاش کردن هویت ناکاموتو، دوریان ناکاموتو را خالق زیرک بیتکوین معرفی کرد.
گودمن شباهتهای بین این دو ناکاموتو را از جمله مهارتهای ریاضی، خلق و خوی، ژاپنی بودن و تمایلات سیاسی ذکر کرد.دوریان پرنتیس ساتوشی ناکاموتو، زمانی که گودمن با او تماس گرفت ۶۴ ساله بود و در تمپل، کالیفرنیا زندگی می کرد. به گفته گودمن، دوریان قبلا روی مهندسی کامپیوتر و دسته بندی پروژه های دفاع شده کار کرده بود.
با این حال، دوریان ناکاموتو بعدا هرگونه دخالت در بیت کوین را رد کرد. او هرگونه نقل قول منتشر شده را به عنوان یک برداشت نادرست از جانب خبرنگار رد کرد. ناکاموتو مدعی شد که نقل قول او از متن خارج شده است و او در زمان مصاحبه به جای بیت کوین در مورد مهندسی صحبت کرده است.
بعداً، ساتوشی ناکاموتو در یک انجمن آنلاین بیت کوین اعلام کرد که آنها دوریان ناکاموتو نیستند و به شایعات پایان داد.
Craig Wright
در حالی که دوریان ناکاموتو، ساتوشی ناکاموتو بودن را انکار کرد، کریگ رایت، دانشمند کامپیوتر استرالیایی، ادعا کرد که او مردی است که در پشت این نام مستعار قرار دارد.
رایت در سال ۲۰۱۶ پس از اینکه مجله Wired عکسی از او در دسامبر ۲۰۱۵ منتشر کرد، این هویت را ادعا کرد. این مقاله با عنوان “آیا خالق بیت کوین این نابغه ناشناخته استرالیایی است؟” و ظاهرا بر اساس اسناد فاش شده به Wired بوده است.
این مدارک شامل مقاله ای در مورد ارزهای دیجیتال بود که ظاهراً چند ماه قبل از انتشار white paper بیت کوین در وبلاگ رایت منتشر شد. ایمیلهای فاش شده و مکاتبات مربوط به «دفتر کل توزیعشده P2P» و همچنین رونوشتهایی از مقامات مالیاتی و وکلا حاوی اظهارات رایت در رابطه با مشارکت او در ایجاد بیتکوین نیز منتشر شد.
اما شواهدی به دست آمد که خلاف آن را ثابت می کرد. ورودیهای وبلاگ، و همچنین کلیدهای رمزگذاری عمومی مرتبط با ناکاموتو، دارای تاریخ قبلی بودند.
یک شناسه اصلی در بلاک چین «کلید رمزگذاری عمومی» است که دارندگان رمزارز برای انجام تراکنش های رمزگذاری شده به آن نیاز دارند. در مورد رایت، به نظر میرسید که هم کلیدهای عمومی ناکاموتو و هم ورودیهای وبلاگ قدیمی بودند – این ادعاهای او را بسیار مشکوک تر میکرد.
Wired بعداً ادعای خود را پس گرفت و مقاله خود را تحت عنوان “آیا خالق بیت کوین این نابغه ناشناخته استرالیایی است؟ احتمالا نه.” این نشریه به شواهد ظاهراً جعلی که رایت برای حمایت از ادعای خود منتشر کرد به عنوان دلیل محکومیت آنها اشاره کرد.
به دنبال مشکوک شدن جامعه رمزارز، رایت در نهایت از این ادعا عقب نشینی کرد.
Nick Szabo
نیک سابو، متخصص رمزارز نیز یکی از “ساتوشی های مشکوک” رسانه ها بود. در سال ۲۰۱۵، نیویورک تایمز مقاله ای با عنوان «رمزگشایی معمای ساتوشی ناکاموتو و تولد بیت کوین» منتشر کرد.
مقایسه بین او و ناکاموتوی مرموز به دلیل شباهت در نوشتن و مشغله های فکری و همچنین سهم قابل توجه سابو در توسعه بیت کوین انجام شد.
نیک سابو یک مهندس کامپیوتر حرفه ای است. او همچنین محقق حقوقی است و آثاری منتشر کرده است که به طور مماس با مشغلههای فکری ساتوشی ناکاموتو در زمانهای خاصی مرتبط بودند. مثلا:
۱٫Szabo مفهوم قراردادهای هوشمند را در مقاله ای با عنوان “قراردادهای هوشمند: بلوک های سازنده برای بازارهای دیجیتال” در سال ۱۹۹۶ پیشگام کرد. سابو در سال ۲۰۰۸ «Bit Gold» را مفهومسازی کرد، که همچنین شکل غیرمتمرکز ارز و پیشروی بیتکوین بود. Szabo همچنین قبلا برای DigiCash، یک سیستم پرداخت دیجیتال که از رمزنگاری استفاده میکرد، کار میکرد.
۲٫ناکاموتو و سابو در ارتباطات خود به اقتصاددان کارل منگر اشاره می کنند.
دومینیک فریزبی، نویسنده، در کتاب خود “بیت کوین: آینده پول؟” ادعا کرده بود که ساتوشی ناکاموتو و نیک سابو یک شخص هستند و استدلال هایی برای حمایت از فرضیه خود ارائه کرد. با این حال، سابو، اتهامات مربوط به هویت مخفی خود را رد کرد.
هال فینی یک دانشمند کامپیوتر، حتی قبل از رونق بیت کوین، رمزگذار و علاقه مندان به رمزنگاری بود. او پس از پنج سال مبارزه با اسکلروز آمیوتروفیک یا ALS در سال ۲۰۱۴ در سن ۵۸ سالگی درگذشت.
به غیر از خود ناکاموتو، فینی اولین فردی بود که بر روی دیباگ کردن و بهبود کد اپن سورس بیت کوین کار کرد. او همچنین اولین تراکنش بیت کوین را در سال ۲۰۰۹ از ساتوشی ناکاموتو دریافت کرد.
او همچنین با مهندس دوریان ساتوشی ناکاموتو مستقر در لس آنجلس همسایه بود، واقعیتی که اندی گرینبرگ، روزنامهنگار فوربس آن را مشکوک میدانست. گرینبرگ نمونه های نوشتاری را از هال فینی و ساتوشی ناکاموتو به یک سرویس مشاوره تحلیل نوشتاری برد. گرینبرگ به دلیل شباهت هایی که در سبک نوشتاری آنها داشت، در ابتدا حدس زد که فینی حداقل ممکن است نویسنده ناکاموتو باشد. او همچنین این ایده را مطرح کرد که فینی ممکن است از دوریان ناکاموتو به عنوان سنگری برای پنهان کردن هویت خود استفاده کرده باشد.
با این حال، فینی چنین ادعاهایی را رد کرد و شواهدی ارائه کرد که ثابت کند او ساتوشی ناکاموتو نیست. فینی پس از ملاقات با گرینبرگ، ایمیل هایی را که او و ناکاموتو در طول سال ها رد و بدل کرده بودند و همچنین تاریخچه کیف پول بیت کوین خود را ارائه کرد.
چرا ساتوشی ناکاموتو اهمیت دارد؟
“ساتوشی ناکاموتو” مهم است، چه او یک فرد باشد یا یک گروه – نه به دلیل هویت (یا فقدان آن) – بلکه به دلیل مشارکت او در بزرگترین اختراع تکنولوژیکی تمام دوران. ناکاموتو راه را برای تکامل و توسعه ارزهای دیجیتال برای پاسخ به بحران سال ۲۰۰۸ هموار کرد و یک سیستم ارز جایگزین ایجاد کرد.
البته، با وجود تلاشها برای ایمن کردن رمزارزها، به خطر انداختن ارزهای دیجیتال همچنان یک احتمال واقعی است. با این حال، این ریسک چیزی است که حتی مدلهای سنتیتر مالی به طور مرتب با آن مواجه هستند.
از زمان شروع بیت کوین در سال ۲۰۰۹، هیچ هکری موفق به نفوذ به آن نشده است. شرکت های بزرگ و سرمایه گذاران روز به روز بیشتر از ارزش و پتانسیل آن آگاه می شوند. به همین ترتیب، حتی مشاغل نیز شروع به پذیرش بیت کوین به عنوان ابزاری برای پرداخت کرده اند. بازار کریپتو نیز به طور تصاعدی رشد کرده است زیرا افراد بیشتری به استخراج و تجارت بیت کوین علاقه مند شده اند.
علیرغم تلاشهای رسانهها برای بررسی و افشای هویت ساتوشی ناکاموتو، او همچنان یک چهره مرموز است که شخصیت واقعیاش ناشناخته است.
با این حال، ممکن است جالب باشد که به اطلاعاتی که در مورد ناکاموتو می دانیم، چه از سوابق عمومی و چه از جابجایی ماهرانه نگاه کنیم.
ساتوشی ناکاموتو یک برنامه نویس نابغه است.
نیویورکر از ناکاموتو بهعنوان یک «کدگذار رایانه با استعداد ماقبلطبیعی» یاد میکند که بیتکوین را با «سی و یک هزار خط کد» ایجاد کرده است. دلیل ایمن و قابل اعتماد بودن این پلت فرم به لطف کد تقریباً کامل ناکاموتو است. هیچ اشتباهی ندارد و به همین دلیل است که از زمان ایجاد آن هک نشده است.
در مقالهای که نیویورکر در سال ۲۰۱۱ با عنوان «ارز رمزنگاری شده: بیتکوین و مخترع اسرارآمیز آن»، منتشر کرد توضیح داد که چگونه محقق مشهور و با تجربه امنیت اینترنت، دن کامینسکی، تلاش کرد تا کد بیتکوین را بشکند – و شکست خورد.
کامینسکی یک کدنویس معمولی نبود. در واقع، او در بین هکرها مشهور است زیرا در سال ۲۰۰۸ یک نقص بزرگ در اینترنت کشف کرد. او به وزارت امنیت داخلی و مدیران مایکروسافت و سیسکو هشدار داد تا فورا به این مشکل رسیدگی کنند. بدون کشف او، هر کدنویس ماهری می توانست اینترنت را خاموش کند یا هر وب سایتی را تحت کنترل خود درآورد.
همانطور که گفته شد، کامینسکی برای یافتن نقص های مخرب مشابه در بیت کوین هیجان زده بود. او آن را به عنوان یک “هدف آسان” می دید، چیزی که ممکن است به راحتی به خطر بیفتد. با این حال، چیزی که او با آن مواجه شد کد تقریباً کامل ساتوشی بود که بعداً متوجه شد که غیرقابل نفوذ است.
ساتوشی ناکاموتو به زبان انگلیسی بریتانیایی مسلط است
کد ناکاموتو و white paper بیت کوین نشان می دهد که این کدنویس به زبان انگلیسی، به ویژه انگلیسی بریتانیایی مسلط است. به همین دلیل است که برخی معتقدند ناکاموتو علیرغم ادعای ژاپنی بودنش ممکن است بریتانیایی باشد.
ساتوشی ناکاموتو ممکن است بیش از یک نفر باشد
همچنین ادعاهایی وجود دارد که ناکاموتو ممکن است فقط یک نفر نباشد و ممکن است گروهی از افرادی باشند که روی تکمیل و ایجاد کد پشت بیت کوین کار کرده اند. بیت کوین به دلیل کد برجسته خود در کنار سایر ارزهای دیجیتال به رشد خود ادامه می دهد.
برخی از افراد، مانند توسعه دهنده بیت کوین Laszlo Hanyecz، معتقدند که سطح کدنویسی بیت کوین به بیش از یک نفر نیاز دارد. به گفته وی، به احتمال زیاد توسط تیمی از کدنویسان ایجاد شده است.
آینده بیت کوین
بیت کوین از زمان ایجاد خود، گذشته ای تاریخی و بدون رسوایی داشته است. بیت کوین که در ابتدا برای جایگزینی غیرمتمرکز و بدون مرز برای ارز فیات طراحی شده بود، به آرامی تا حدودی متمرکز شده است. به عنوان مثال، بانکها و مؤسسات مالی بزرگ شروع به افتتاح میزهای معاملات ارزهای دیجیتال و خدمات کریپتو کردهاند.
اگر پیشرفتهای تکنولوژیکی مناسب وجود داشته باشد، این احتمال وجود دارد که مردم در معاملات روزمره بیشتر از بیت کوین استفاده کنند. بسیاری از سازمان ها بر این باورند که بیت کوین ممکن است به زودی به “ارز منتخب” در صحنه تجارت جهانی تبدیل شود.
با این حال، بلاک چین بیت کوین نیز باید تکامل یابد و بتواند تراکنش های بیشتری را در یک بازه زمانی کوتاه انجام دهد. تا آن زمان، باید منتظر بمانیم و ببینیم.