در دنیای بازاریابی و بازرگانی با اصطلاحات زیادی مواجه میشوید که هر یک ممکن است جنبه یا بعدی از این فضای گسترده را نشان دهد. سایت نتورک نیوز اصطلاح دراپ شیپینگ را معرفی میکند که میتوان آن را نوعی از تجارت خرده فروشی در نظر گرفت که در خلال آن، یک کسب و کار خاص محصولات یا خدمات را از تولید کننده، عمده فروش یا دیگر فروشندگان خرده پا دریافت نموده و مستقیما به خریداران یا مصرف کنندگان عرضه می کند.
دراپ شیپینگ با وجود پیچیدگیهایی که دارد، دغدغههای مربوط به مدیریت موجودی را در هنگام کسب درآمد از بین میبرد. در ادامه این مطلب به شکل دقیقتر به مفهوم دراپ شیپینگ و اینکه چگونه میتوان به کسب درآمد از آن خواهیم پرداخت.
دراپ شیپینگ چیست؟
دراپ شیپینگ یکی از روشهای خرده فروشی است، در این روش به جای خرید از فروشگاهی که محصولات خود را در انبار نگه داری کرده، محصولات را از یک تامین کننده سوم خریداری میکنند. سپس محصولات مستقیماً به دست مصرف کننده میرسد. به این ترتیب، فروشنده مجبور نیست مستقیماً بر خرید و فروش محصول خود نظارت کند. ۳۳ درصد فروشگاههای آنلاین از روش دراپ شیپینگ استفاده میکنند.
دراپ شیپینگ به حمل و نقل محصولات برای اشخاص دیگر نیز گفته میشود. به بیان دیگر، تولید کنندگان، تامین کنندگان و فروشندگان هر کدام میتوانند یک دراپ شیپینگ باشند.برای فروشگاه، این یک فرایند بدون نیاز به مداخله است. فروشنده نیازی به رسیدگی به موجودی انبار یا انجام سفارشات را به هیچ وجه ندارد. در عوض، تامین کننده سوم به محصولاتش رسیدگی میکند.
مدیریت موجودی یک جنبه چالش برانگیز از تجارت محسوب میشود، به خصوص در فضای تجارت اینترنتی. اما اگر کسب درآمد از دراپ شیپینگ را انتخاب کنید، این نگرانیها در مورد موجودی میتواند تا حد زیادی کاهش یابند.
در دراپ شیپینگ، فروشنده عمدتا مسئول جلب مشتری و پردازش سفارشات است، به این معنی که شما در واقع یک واسطه خواهید بود. با وجود این، شما با افزایش قیمت تمام شده کالاهایی که میفروشید، سود بیشتری از هر معامله را بدست خواهید آورد. این یک مدل تجاری ساده است و میتواند بسیار پرمنفعت باشد.
مزایای دراپ شیپینگ
کم هزینه بودن
در این روش برخی از هزینههای اولیه راه اندازی یک کسب و کار آنلاین به شدت کاهش مییابد؛ زیرا نیازی به سرمایه گذاری برای ساخت اولیه محصولات وجود ندارد. همچنین در این روش محصولات قبل از تولید به فروش میرسند، پس انبار شما با محصولاتی که طرفدار ندارند و فروش نمیروند، پر نخواهد شد.
عدم نیاز به فروشگاه فیزیکی
در کسب درآمد از دراپ شیپینگ میتوان هوشمندانهتر از کسب و کارهای سنتی عمل کرد. از آنجایی که شما موجودی فیزیکی ندارید، میتوانید فروشگاه خود را از فقط از طریق یک پلتفرم اینترنتی مانند سایت یا پیج اینستاگرام مدیریت کنید.
محدودیت کمتر در طیف محصولات
از آنجایی که نیازی به سرمایه گذاری برای ساخت محصولات خود ندارید، میتوانید به سرعت محصولات جدیدی را که فکر میکنید طرفدار بیشتری بین مخاطبان شما دارند یا بهتر میتوانید آنها را بفروشید، به پلتفرم خود اضافه کنید.
عدم نیاز به مدیریت موجودی
کمبود موجودی میتواند در هر کسب کاری چالش ایجاد کند. عدم نیاز به پیگیری موجودی لازم برای سفارشات و پردازش آن به این معنی است که شما با سهولت بیشتری میتوانید به سایر جنبههای کسب و کار خود برای کمک به رشد آن بپردازید.
معایب دراپ شیپینگ
کاهش حاشیه سود
هر چه زنجیره تامین محصول طولانیتر باشد، سود کاهش مییابد. وقتی هزینههای کارمزد و درصدهایی را که واسطههای مختلف دریافت میکنند در نظر میگیرید، ممکن است ارزش آن را نداشته باشد که عملیات دراپ شیپینگ را اجرا کنید.
همچنین رقابت زیادی در این زمینه وجود دارد. کسب و کارهای زیادی اغلب محصولات را با قیمتهای بسیار پایین ارائه میکنند و شما جهت رقابت، باید قیمتها را نیز کاهش دهید.
مشکلات موجودی
هنگامی که موجودی محصولات را شخصا مدیریت کنید، بررسی میزان آنها آسان است. اما وقتی محصولاتی را از چندین تامین کننده دریافت میکنید که با خرده فروشهای دیگر نیز کار میکنند، اطمینان از اینکه محصولات به راحتی و در موعد تعیین شده به دست شما یا مشتریان برسند، دشوار است.
پیچیدگی فرآیند
اگر یک مشتری دو کالا را از تامین کنندگان مختلف سفارش دهد، هر کدام از تامین کنندگان، با هزینههای حمل و نقل متفاوت محصولات خود را ارسال خواهند کرد. حال این که تعیین کنید چگونه هزینه ارسال را از مشتری دریافت کنید، به گونهای که مشتری احساس پرداخت هزینه بیش از حد نکند، کمی دشوار و پیچیده است.
عدم کنترل تجربه مشتری
با اتکا به شخص ثالث برای ارسال محصولات به مشتری، اگر آنها به خوبی وظیفه خود را انجام ندهند، یعنی اقلام را با تأخیر، خراب و… به مشتری تحویل دهند، میتواند منجر به تجربه بد مشتری شود که بر شهرت و امتیاز عملکرد شرکت شما نزد مشتریانتان تأثیر منفی میگذارد.
مشکلات با تامین کنندگان
داشتن روابط مستحکم بر اساس اعتماد و احترام متقابل با تامین کنندگان ضروری است. تامین کنندگان هسته اصلی کسب و کار شما در این روش هستند، بنابراین در مورد اینکه با چه کسی شریک میشوید، دقت کنید و هرگز این روابط را با دیرکرد در پرداخت یا سایر موارد منفی خدشه دار نکنید.
فرآیند دراپ شیپینگ چیست؟
تا اینجا دانستیم دراپ شیپینگ چیست، چه ویژگیهایی دارد و درآمد زایی آن به چه صورت است. در این بخش میخواهیم راجع به نحوه کار آن صحبت کنیم.
شناخت زنجیره تامین
زنجیره تامین، چگونگی انتقال یک محصول از تامین کننده به مشتری را به سادگی بیان میکند.
زنجیره تامین به ۳ مرحله تقسیم میشود:
- تولید کننده محصولات را تولید میکند و آنها را به صورت عمده به تامین کنندگان و عمده فروشان میفروشد.
- تامین کنندگان و عمده فروشان، محصولات را به خرده فروشان میفروشند.
- یک خرده فروش برای تامین محصولات مدنظر خود، به دنبال یک تامین کننده است. سپس خرده فروش و تامین کننده به توافق میرسند که با هم کار کنند.
- خرده فروشان، محصولات را به مصرف کنندگان میفروشند.
- تامین کنندگان و عمده فروشان محصولات را مستقیما به مردم نمیفروشند، خرده فروشان این کار را انجام میدهند.
- فروشگاههای اینترنتی به وسیله خرده فروشان ایجاد میشود تا مصرف کنندگان بتوانند محصولات مختلف را از آنها خریداری کنند. پس از افزایش قیمت محصول توسط عمده فروش، خرده فروش مجددا آن را قیمت گذاری میکند. به این ترتیب قیمتی را مشخص میکنید که هم قیمت تمام شده کالا را پوشش دهد و هم برای شما سود به همراه داشته باشد.
خرده فروشان با فکر کردن در مورد ایدهآلهای مشتریان در هنگام سفارش، میتوانند چیزهای زیادی یاد بگیرند. به خاطر داشته باشید که اگر مشتری در هنگام سفارش، مشکلی داشته باشد، میتواند برای شما هم به عنوان یک خرده فروش، مشکل ایجاد کند. پس بسیار مهم است که بدانید خریداران شما چه انتظاری دارند.
راحتی: تجربه خرید از هر نظر باید راحت و در دسترس باشد و تنها چند دقیقه وقت مشتری را بگیرد.
سادگی: تنها کاری که مشتری باید انجام دهد، ثبت سفارش و پرداخت هزینه است. بقیه موارد مانند ایمیل تایید سفارش و اطلاعات رهگیری فورا به او تحویل داده میشود.
انواع روشهای موجود برای راه اندازی کسب و کار دراپ شیپینگ
۱٫ راه اندازی فروشگاه با یک محصول خاص
میتوانید یک محصول خاص که خودتان به آن علاقه دارید یا مشتریان زیادی برای آن وجود دارد و میتوانید حاشیه سود خوبی از آن کسب کنید را انتخاب کنید و بفروشید.با راه اندازی چنین فروشگاهی میتوانید به یک برند معتبر در زمینه آن محصول تبدیل شوید و تمام مخاطبان را به سمت خودتان بکشید.
تنها عیب راه اندازی فروشگاه با یک محصول خاص این است که اگر آن محصول خاص فروش نرفت، کسب و کار شما از بین میرود.
۲٫ راه اندازی فروشگاه با چند محصول
فروشگاه چند محصولی همانطور که از نامش پیدا است، چند محصول متنوع دارد. بیشتر فروشگاههای فعال در زمینه دراپ شیپینگ از این نوع هستند و محصولات متنوعی برای فروش دارند. حال برخی از آنها محصولاتشان به هم ارتباط دارد و برخی دیگر محصولات بیارتباط به هم میفروشند.
این نکته را بدانید که راه اندازی یک فروشگاه عمومی(همهچیز فروش) ایده خوبی نیست و ممکن است جواب ندهد. اگر میخواهید یک فروشگاه دراپ شیپینگ موفق با محصولات مختلف داشته باشید باید تمرکز خودتان را روی یک گوشه از بازار (نیچ مارکتینگ) بگذارید.
۳٫ راه اندازی فروشگاه با یک پکیج یا بسته از محصولات
یکی دیگر از روشهای دراپ شیپینگ این است که چند محصول مختلف را در کنار هم قرار دهید(مانند لوازم آرایشی و ادکلن) و سپس آن را به عنوان یک پکیج به فروش برسانید. این کار نیاز به خلاقیت و آشنایی کامل با روحیات مشتریان دارد . اتفاقاً اگر این بسته را با یک قیمت مناسب عرضه کنید، شاید بتوانید به فروش قابل توجهی دست پیدا کنید.
چگونه در ایران دراپ شیپ انجام دهیم؟
برای اینکه در ایران یک دراپ شیپ راه بیندازید، هیچ محدودیتی وجود ندارد. حتی میتوانید با شناسایی بازار، درآمد بسیار بالایی از این زمینه کسب کنید. مهمترین چیزی که برای دراپ شیپینگ احتیاج دارید پیدا کردن تأمینکنندههای خوب و حرفهای و راهاندازی یک فروشگاه آنلاین است.
میتوانید کار خود را با فروش لوازم آرایشی و بهداشتی و فروش پوشاک آغاز کنید. این دو حوزه قبلاً بازدهی خود را به نمایش گذاشتهاند و مشاهدات نشان میدهد که میتوانید با فعالیت در این حوزهها درآمد بسیار بالایی به دست آورید. همچنین میتوانید در حوزه لوازم تزیینی، زیورآلات، وسایل دکوری، اسباببازی و سایر کالاهای فاسدنشدنی درآمد کسب کنید. علاوه بر این، محصولات مرتبط با کالای آشپزخانه، وسایل یدکی و سایر ابزارها فروش خوبی دارند.
برای دراپ شیپ از ایران به سایر کشورهای جهان نیز میتوانید از پلتفرمهایی مانند علی بابا استفاده کنید. در حال حاضر وبسایتهای بسیاری هستند که با ساخت اکانت در آنها میتوانید به فروش کالاهای تولیدی خود یا خرید مواد اولیه بپردازید.
چند توصیه برای موفقیت در زمینه دراپ شیپینگ
در صورتی که قصد دارید یک کسب و کار Dropshippping جذاب و درجه یک راه اندازی کنید، توصیههای زیر کمک زیادی به شما خواهد کرد:
- تمرکز خودتان را روی یک گوشه از بازار بگذارید.
- دنبال محصولاتی با سود مناسب و معقول باشید.
- سعی کنید روی کاهش هزینه حمل و نقل فکر کنید. هر چه هزینههای جانبی کمتر شود، سود شما بیشتر خواهد بود.
- سعی کنید محصولی را برای فروش انتخاب کنید که برای مشتری جذاب باشد.
- سعی کنید از طریق مذاکره با تأمین کننده به فکر برندسازی باشید و محصول را با برند خودتان به دست مشتری برسانید.
- تحقیقات لازم را در مورد رقبای خود و توانایی آنها انجام دهید. همیشه کاری کنید که قیمت شما از قیمت آنها مناسبتر و کیفیت محصولتان بالاتر باشد.
- هم وبسایت شخصی داشته باشید و هم در شبکههای اجتماعی فعالیت کنید.
- همواره کسب و کار خود را آنالیز و بهینهسازی کنید.
نتیجه گیری
در این مقاله با دراپ شیپینگ آشنا شدیم و مزایا و معایب آن را بررسی کردیم. سپس، توصیهها و ایدههای مختلفی را برای دراپ شیپینگ مورد بررسی قرار دادیم و روشهای مختلفی را برای آغاز این کار به شما پیشنهاد دادیم.امیدواریم سایت نتورک نیوز توانسته باشد شما را در راه اندازی یک کسب و کار جدید یاری داده باشد.