فروش تعهدی چیست؟ | شاید بارها برای شما اتفاق افتاده باشد که در بازار سهام، در خصوص سهم خاصی پیشبینی افت قیمت داشتهاید؛ در این شرایط شما قطعاً اقدام به خرید سهم موردنظر نکرده و حتی در صورت داشتن این سهم، اقدام به فروش آن نمودهاید. در این مطلب قصد داریم تا ابزار مالی جدیدی را به شما معرفی کنیم تا در شرایطی که انتظار افت قیمت سهمی را دارید، با استفاده از آن ابزار بتوانید در بازار نزولی نیز سود کسب نمایید.
فروش تعهدی چیست؟
نوعی از معاملات در بازار کشورهای دیگر وجود دارد، که آنرا فروش استقراضی می نامند؛ فروش تعهدی تا حدّ زیادی شبیه به این معامله است با تفاوت اینکه این نوع معامله در ایران با توجّه به مسائل شرعی وفقهی با مشکلاتی مواجه بوده که با تغییرات انجام گرفته و برنامه ریزی مناسب که توسط کارشناسان فقهی انجام شده می تواند مورد استفاده قرار گیرد و منافاتی با دستورات فقهی ما ندارد. از آنجائیکه وجود این ابزار با کاربرد استقراضی برای به تعادل رسیدن بازار و دو طرفه شدن آن ضروری است راهکارهای مختلفی از سال ۱۳۸۷ در کمیته ی فقهی سازمان مطرح گردید؛ زیرا با توجّه به اینکه هر قرضی که همراه با شرط پرداخت سود باشد ربوی می شود؛ کمیته ی فقهی باید تصمیماتی اتّخاذ میکردکه این تصمیم در پایان سال ۹۷ با دستور ریاست سازمان بورس؛ با تدوین دستورالعمل و به وجود آوردن زیرساخت های فنّی در دستور کار قرار گرفت؛همچنین پیشنهاد دیگری که مبتنی بر مدل صلح و وکالت بود بکارگیری این ابزار را امکانپذیر نمود. سپس با تصویب مدل در کمیته فقهی سازمان، حرکت در جهت راه اندازی این ابزار شروع شدکه البته با حضور بخشهای مختلف سازمان این طرح در حال بررسی است و اعضای کمیته، نامی را که برای این ابزار در نظر گرفته اند ” فروش تعهدی است ” البته نامهای دیگری مانند فروش بازگشتی یا فروش اعتباری نیز عنوان گردیده است؛ این مدل گرچه پذیرفته شده است اما هنوز نکاتی وجود داردکه بدون توجه به آنها نمی توان به کار بردن این ابزار را قطعی دانست.
فروش تعهدی چیست؟
با توجه به اینکه دریافت بهره در دین اسلام حرام است، به دلیل ربوی بودن فروش استقراضی و مشکلات شرعی ایجاد شده، تغییراتی در سازوکار فروش استقراضی ایجاد شده است. این تغییرات در قالب عقد وکالتنامه فی مابین مالک سهام و متقاضی است.
به این صورت که سرمایهگذار به وکالت از مالک سهام و با نام مالک، نسبت به فروش سهام مالک اقدام میکند. به این روش فروش تعهدی گفته میشود.
سازوکار فروش تعهدی چیست؟
در این روش همانند فروش استقراضی سهامدار تصمیم میگیرد تا کل یا بخشی از سهام خود را جهت انجام معاملات فروش تعهدی در اختیار افراد متقاضی قرار دهد. پس از مراجعه به کارگزاری و عقد قرارداد با کارگزار، نوع و تعداد سهام، نرخ تشویقی و دروه تنفس توسط مالک در سامانه تامین ثبت میشود.
متقاضیان پس از مراجعه به کارگزاری و عقد قرارداد با کارگزار، در سامانه معاملات بر خط سهام مد نظر را انتخاب کرده و پس از واریز وجه تضمین به حساب کارگزار، نسبت به فروش تعهدی سهم اقدام میکند.
در این روش نیز همانند فروش استقراضی در طی مدت پول ماحصل از فروش سهم نزد مالک محفوظ میشود و مالک حق برداشت پول را ندارد و باید در روشی از پیش تعیین شده مانند سپردههای بانکی، صندوقهای سرمایهگذاری با سود ثابت و یا اوراق با درآمد ثابت و… سرمایهگذاری و از سود دریافتی آن استفاده کند. البته اگر مالک تمایل داشته باشد میتواند مبلغی از سود خود را به مالک به عنوان مبلغ تشویقی پرداخت کند.
پس از سررسید زمان و یا خواست خود متقاضی یا مالک، متقاضی باید همان تعداد سهام را به مالک باز گرداند. البته اگر مالک پیش از موعد درخواست سهام خود را داشته باشد، پس از سپری شدن دوره تنفس که در ابتدا مشخص شده است، سهام به مالک بازگردانده میشود.
در این روش هم مانند فروش استقراضی اگر پیشبینی متقاضی محقق شود و قیمت سهام در زمان سررسید کاهش یابد، متقاضی سود خواهد کرد و در غیر اینصورت زیان میکند.
خرید اختیار فروش چیست؟
اختیار فروش هم مانند فروش استقراضی یک روش برای کسب سود در زمان نزولی شدن قیمت سهام است.
خریدار اختیار فروش پیشبینی میکند که قیمت سهم یا کالایی مثلا سه ماه دیگر کاهش پیدا میکند. به همین منظور اختیار فروش سهم یا کالا را با قیمتی مشخص (قیمت اعمال) خریداری میکند. برای مثال قیمت سهمی ۴۰۰ تومان است، شما پیشبینی میکنید قیمت سهم سه ماه دیگر کاهش پیدا میکند. در اینصورت اختیار فروش را برای رسیدن به قیمت ۳۸۰ تومان خریداری کرده و بابت هر سهم مثلا ۲۰ تومان پرداخت میکنید. موعد سررسید سهام اگر قیمت هر سهم کمتر از رقم اعمال باشد از مابه تفاوت آن سود و اگر بیشتر شود اختیار فروش شما باطل میشود.

یکی از تفاوتهای این روش با فروش استقراضی این است که فروش استقراضی سررسید مشخص ندارد و روزانه قیمت سهم توسط کارگزار چک میشود. اگر قیمت سهم افزایش یابد و از وجه تضمین بیشتر شود به فروشنده سهم اعلام میشود یا وجه تضمین را افزایش دهد و یا سهام را به مالک بازگرداند اما در روش اختیار فروش تا موعد سررسید حق فروش وجود ندارد.
چرا قرضگیرنده (متقاضی) وارد عملیات فروش تعهدی میشود؟
در این میان، انگیزه فرد قرضگیرنده (متقاضی) عملیات فروش تعهدی تا حدی روشنتر است. البته که قرضگیرنده هم به دنبال کسب سود است و میخواهد سود خود را در شرایطی کسب کند که قیمت دارایی یا سهام مورد نظر، نزولی است.
قرضگیرنده، در واقع روی نزولِ قیمتِ یک سهم مشخص شرط میبندد و ریسک میکند، با این امید که اگر واقعا سهم دچار افت قیمت شد، آن را در قیمتی پایینتر خریداری کند و به قرضدهنده پس بدهد.
در این میان اما اگر پیشبینیِ قرضگیرنده محقق نشود و قیمت واقعا نزول نکند، او دچار زیان میشود، چرا که باید اصل سهام و نرخ بهره را در موعد مقرر به قرضگیرنده پس بدهد.
فایده دیگر این ساز و کار در چیزی منعکس میشود که به آن «بازار دو طرفه» گفته میشود. در یک بازار یک طرفه، معاملهگران تنها از صعود قیمت سهام سود میبرند، اما در این بازار، از افت قیمت سهام هم میتوان سود برد و به این ترتیب، بازدهی بازار سرمایه و میزان نقدشوندگی سرمایه افراد در آن نیز بالا میرود.
فروش تعهدی سهام در دنیای واقعی
آنچه که در بالا خواندید، توضیح ساز و کار و فلسفه فروش تعهدی بود، اما چطور باید از این ابزار مالی در دنیای واقعی استفاده کنید؟
توضیح نخست اینکه فروش تعهدی، در واقع حالت خاصی از فروش استقراضی است. در فروش استقراضی (همانطور که در بالا اشاره شد) نرخ بهرهای میان قرضگیرنده و قرضدهنده جابهجا میشود که از نظر فقه اسلامی ربوی بوده و حرام است.
برای حل مشکل شرعی این نوع از معاملات، کمیته فقهی سازمان بورس ایران ماهیت آن را تا حدی تغییر داده و به همین دلیل، عنوان آن به فروش تعهدی تغییر پیدا کرده است. بر این اساس، قرضگیرنده در واقع از طرف قرضدهنده وکالتی برای فروش سهام دریافت میکند و «متعهد میشود» که آن را در قیمتی که در وکالتنامه ذکر شده، به فروش برساند.
به عبارت سادهتر، قرضگیرنده تنها وکیلِ فردِ قرضدهنده در فروش سهامی خاص در قیمتی خاص و مورد توافق است و سودِ احتمالی او، در واقع حقالوکالهای است که دریافت میکند.
تفاوت دیگر در استفاده از این ابزارِ مالی در ایران، وساطتِ کارگزاریها میان قرضدهنده و قرضگیرنده است. بر این اساس، مبلغ حاصل از فروش سهم در بازار، مستقیم به جیبِ قرضگیرنده نمیرود، بلکه نزد کارگزاری بلوکه میشود تا پس از خرید مجدد سهم و ارائه دوباره آن به قرضگیرنده، به قرضدهنده پرداخت شود.
بازار دوطرفه چه اثری بر بورس میگذارد؟
تاثیر ایجاد بازار دو طرفه در بورس را میتوان از دیدگاههای متفاوت بررسی کرد. از یک سو منجر به افزایش نقدشوندگی و در نهایت کارایی بازار سهام خواهد شد، عرضه و تقاضا متعادل میشود، در روزهای صعودی بازار از افزایش هیجانی و بیش از حد قیمتها جلوگیری خواهد کرد و در نتیجه مانع از حبابی شدن سهام شرکتها میشود. همچنین به معاملهگران حرفهای بازار این امکان را میدهد تا از نتایج ارزیابیهای خود در روندهای صعودی و نزولی بورس استفاده کنند و جایگاه تحلیل در بازار سهام ارتقا پیدا میکند.
اما از سوی دیگر در زمان رکود یا ریزشهای سنگین بورس اگر محدودیتی ایجاد نشود میتواند شدت سقوط قیمتها را افزایش دهد و امکان دستکاری قیمتها بیشتر میشود. به همین منظور باید نظارت کامل و کنترلهای لازم از سوی نهاد ناظر و سازمان بورس صورت گیرد.
تجربه بورسهای جهانی چطور بوده است؟
در سالهای اخیر تلاش بسیاری در راستای ارتقای بازار سهام ایران در رقابت با بورسهای جهانی شده است.
فروش استقراضی در بورسهای جهانی علیرغم اینکه انتقاداتی همواره به آن وارد میشد، موفقیتآمیز و بسیار به آنچه از ابتدای اجرای طرح پیشبینی میشد نزدیک است.
البته فروش استقراضی میتواند تشدیدکننده یکسری بحرانها باشد، به همین منظور پس از بحرانهای سال ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ میلادی، محدودیتهای فروش استقراضی در بسیاری از بورسهای دنیا افزایش پیدا کرده است.