6

بازاریابی چابک چیست؟

  • کد خبر : 1590
  • ۲۰ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۶:۵۰
بازاریابی چابک چیست؟

بازاریابی چابک چیست؟ | معمولا مدیریت زمان کار چندان ساده ای نیست، به خصوص آنکه در حال انجام پروژه ای بزرگ باشید. روش های متعددی برای مدیریت زمان ارائه شده اند. هر روش کاربرد و بازدهی خود را دارد. بازاریابی چابک راهکار هوشمندانه دیگری ارائه می دهد که می تواند، به شما در انجام پروژه های بزرگ […]

بازاریابی چابک چیست؟ | معمولا مدیریت زمان کار چندان ساده ای نیست، به خصوص آنکه در حال انجام پروژه ای بزرگ باشید. روش های متعددی برای مدیریت زمان ارائه شده اند. هر روش کاربرد و بازدهی خود را دارد. بازاریابی چابک راهکار هوشمندانه دیگری ارائه می دهد که می تواند، به شما در انجام پروژه های بزرگ کمک کند.

در این نوشته می خواهیم درباره متد چابک، ابزارهای مدیریت چابک، بازاریابی چابک و نحوه اجرای این استراتژی برای هر کسب و کار صحبت کنیم. اگر در انجام پروژه هایتان زمان زیادی را از دست می دهید، این مقاله به کارتان خواهد آمد!

بازاریابی چابک (agile marketing) چیست؟

در یک تعربف ساده، می‎توان گفت که بازاریابی چابک، از آن دسته از شیوه های مدیریتی جدید است که در آن هر پروژه به قسمت های کوچکتر و البته شفاف، تقسیم می‌شود. این تقسیم بندی به اجزاء کوچکتر، به منظور اثربخشی بیشتر و آسان تر شدن روند اجرای پروژه، انجام می‌شود. بنابراین هدف از اجایل مارکتینگ، افزایش سرعت کارها، صرفه جویی در زمان، هزینه ها و انرژی تیم است.

بهتر است بدانید که حدود ۲۰ سال قبل، برنامه نویسان با استفاده از مدیریت اجایل، پروژه های بزرگ خود را به قسمت های کوچکتری به نام اسپرینت تقسیم کرده و این کار باعث افزایش بهره وری آن ها شد. به مرور، بازاریابان نیز از این شیوه استفاده کرده و باعث شکل گیری اجایل مارکتینگ شدند.

متد چابک یا مدیریت چابک چیست؟

برنامه نویس ها روش های مدیریتی متعددی برای انجام پروژه هایشان به کار می گیرند. یکی از این روشها “متد چابک” یا مدیریت چابک است، البته نام های دیگری مثل؛ توسعه نرم افزار چابک نیز برای آن استفاده می شود. چابک سازی پروژه اشاره به سریع تر کردن مراحل انجام کار دارد، اما چطور؟
به صورت کلی متدهای چابک کمک می کنند، تا یک پروژه بزرگ و زمانبر به بخش های کوچکتری تقسیم شوند. سپس هر تیم یا هر عضو تیم روی یک بخش از پروژه مشغول به کار می شوند و همزمان اهدافشان را پیش می برند. اگرچه هر تیم به صورت مجزا کار می کند، اما همواره با هم در ارتباطند و نتایج کار دیگر تیم ها را می توانند مشاهده کنند. در نهایت به صورت روزانه یا هفتگی به یک جمع بندی کلی می رسند. همچنین این روش امکان آزمایش و خطا در هر بخش را فراهم می کند، بدون اینکه دیگر بخش های پروژه تحت تاثیر قرار گیرند.
اگرچه مدیریت چابک در سال ۲۰۰۱ به صورت رسمی و استاندارد تعریف و معرفی شد. اما سابقه استفاده از آن به سالها قبل از آن باز می گردد. ویکی پدیا در این باره اینگونه نوشته است: سابقه توسعه متدهای چابک به سال ۱۹۵۷ بازمی گردد و مارتین فولر «Martin Fowler» به عنوان یکی از نخستین بنیان گذارهای کلیدی این سبک مدیریتی شناخته می شود.

اما بیانیه چابک چه می گوید؟

در فوریه ۲۰۰۱ چندین توسعه دهنده نرم افزار گرد هم آمدند، تا در مورد متدهای چابک به یک تفاهم و استاندارد برسند و روشی را به جهانیان معرفی کنند، که بتوانند به کمک آن، پروژه ها را مدیریت کنند. در واقع «توسعه چابک نرم افزار» از آن زمان در قالب یک بیانیه معرفی شد.

بازاریابی چابک چه مزایایی برای کسب و کار شما دارد؟

اگر قرار است یک سیستم را کنار گذاشته و سیستم دیگری را جایگزین آن بکنید، حتما باید سودی برای‌تان داشته باشد، وگرنه کار عقلانی‌ای نیست! در این قسمت مزایای روش بازاریابی چابک را بصورت مختصر و مفید برای‌تان آورده‌ام:

  • اول از همه، این روش بازاریابی به ما کمک می­‌کند تا تمرکز بیشتری روی مشتریان خود داشته باشیم و بتوانیم ارزش­‌های بیشتر و ماندگارتری برای آنها ایجاد کنیم.
  • به علاوه، می­‌دانید که دنیای مدرن دارد مثل برق و باد تغییر می‌کند و اگر نتوانیم خودمان را با سرعت آن وفق دهیم، قطعا شکست می‌خوریم. ولی نیازی به نگرانی نیست چون یکی دیگر از مزایای بازاریابی چابک دقیقا این است که کمک می‌کند تا بتوانیم خودمان را به پای دنیای بازاریابی برسانیم.

برای اینکه به واقعیت و جدیت مساله پی ببرید، چند نمونه از این تغییرات را برای‌تان عرض می‌کنم: در عرض یک سال، بیش از هشتاد به روزرسانی روی الگوریتم‌های گوگل انجام شده‌است و مواردی مانند الگوریتم‌ پاندا و الگوریتم پنگوئن تا حد زیادی دچار تغییر شده‌اند که مستقیما روی نتایج جست و جوی گوگل تاثیر می‌گذارند (امیدوارم به بحث سئو علاقه‌مند باشید!) و هزاران مورد دیگر مثل این‌ها که کار را برای بازاریابان سخت کرده‌ است. خب حالا که ما نمی‌توانیم سرعت گوگل را کم کنیم! پس تنها چاره این است که سرعت خودمان را افزایش بدهیم و با این تغییرات کنار بیاییم.

اصول چابک کدامند؟

طراحان متد چابک، اصولی را نیز برای آن در نظر گرفتند، که نشان از پیشرفته بودن این روش مدیریتی می باشد. برخی از این اصول عبارتند از:
● جلب رضایت مشتری از طریق تحویل زودتر از موعود پروژه
● ایجاد تغییرات لازم با توجه به نیازمندی های پیش آمده در هر زمانی، حتی اگر پروژه در اواسط کار یا رو به اتمام باشد.
● همکاری نزدیک بین مشتری، کسب و کار و تیم توسعه
● گفتگوی رو در رو برای ایجاد ارتباط بهتر از هر روش دیگری است
● ایجاد جلسات همفکری می تواند، شفافیت به وجود آورد و راهکارهای جدیدی نمایان سازد.
بازاریابی چابک چیست؟

تعریف بخش های مرتبط با مدیریت و بازاریابی چابک

متد چابک اینگونه عمل می کند، که قبل از هرکاری تیم باید به درک درستی از محصولی که قرار است، طراحی شود برسد.

بازاریابی چابک چه تغییراتی در کسب و کار شما ایجاد می‌کند؟

حالا که به اندازه کافی در مورد اینکه بازاریابی چابک چیست و چه مزایایی می‌تواند برای کسب و کارتان داشته باشد حرف زدیم، نوبت آن رسیده که بدانیم استفاده از این روش بازاریابی چه تغییرات شگفت‌انگیزی در کسب و کار شما ایجاد کند.

بازاریابی چابک به تیم شما کمک می‌کند که بر روی پروژه‌های باارزش تمرکز کنند، بصورت جمعی انجامش دهند، تاثیرش را بسنجند و با استفاده از نتایج آن، به پیشرفت ادامه دهند.

ممکن است بپرسید که “بازاریابی چابک دقیقا چه کاری می‌کند؟” سوال بجایی است. در کل، روش بازاریابی چابک به دو مانع اصلی کسب و کار می‌پردازد و آن ها را از میان برمی‌دارد:

  • نحوه سازماندهی اطلاعات به صورت سلسله مراتب
  • نحوه پیشبرد کار بصورت آبشاری

در این قسمت، به بررسی هر کدام از این موانع پرداخته و نشان داده‌ایم که چطور مانع پیشرفت شما می‌شوند. سپس  راهکار روش مدیریت چابک و بازاریابی چابک برای حل این مشکلات را آورده‌ایم تا راه را تا حد ممکن برای شما روشن کنیم.

سازماندهی اطلاعات بصورت سلسله مراتب

اولین موردی که مانع پیشرفت ما می‌شود این است که ما مدام اطلاعات جدیدی را وارد سازمان‌مان می‌کنیم اما اغلب اوقات آنطور که باید، نمی­توانیم از این اطلاعات به نفع کسب و کار و بازاریابی­‌مان استفاده کنیم. می­‌پرسید چرا؟ چون اصلا سازماندهی اطلاعات­‌مان از بیخ و بن اشتباه است! اما روش بازاریابی چابک، سازماندهی دیگری را پیشنهاد می‌کند.

اگر دقت کنید، متوجه می­‌شوید که سازماندهی نشان‌داده شده در عکس، یک نوع سلسله مراتب دارد و مشتری در مرکزیت آن هیچ جایگاهی ندارد. کمی پیچیده شد؟

پس بگذارید به زبان ساده‌­تری خدمتتان عرض کنم: ما اطلاعات زیادی به دست می­‌آوریم و هدفمان از این کار چیست؟ تا از این اطلاعات بیشترین استفاده را برای تولید و ارائه خدمات به مشتریان بکنیم. اما از آنجایی که سازماندهی ما اشتباه است و حول مشتری نمی­‌چرخد، نمی­‌توانیم این اطلاعات را مستقیما روی مشتری­‌های خود اعمال کنیم. ولی اگر به حرف بازاریابی چابک گوش بدهید، می‌بینید که سلسله مراتب را از سازماندهی اطلاعات حذف می‌کند و مدل “مدیریت اطلاعات به روش چابک” را جایگزین آن می‌کند.

در مدل چابک، سلسله مراتب سازماندهی اطلاعات از هم فرو می‌پاشد و اطلاعات بصورت خطی دسته بندی می‌شوند، یعنی اینکه دیگر ما اطلاعات را بر اساس “برتری” آن ها دسته‌بندی نمی‌کنیم، بلکه همه آن‌ها را کنار یکدیگر قرار می‌دهیم و بر اساس اهمیت‌شان اولویت بندی می‌کنیم.

پیشبرد کار بصورت آبشاری (خداحافظ مدل آبشاری، سلام به مدل چابک!)

مورد دوم این است که ما روند کار خود را بر اساس مدل آبشاری پیش می‌بریم که هم سرعت ما را کم می­‌کند و هم دیگر جوابگوی سرعت دنیای کسب و کار نیست.

پیش از مطرح شدن مدل چابک، تمام پروژه‌ها و فعالیت‌های تیم‌های طراحی به صورت آبشاری انجام می‌شدند.

همانطور که در عکس می‌بینید، نحوه انجام کار در مدل آبشاری بصورت مرحله‌ای است. یعنی در مرحله اول بخشی از کار را انجام می‌دهیم تا به مرحله دوم برسیم، سپس مرحله سوم و الی آخر (در این میان بگویم که تا مرحله اول تمام نشود، امکان شروع مرحله دوم وجود ندارد). اما اگر فرضا در مرحله دو یا سه تغییری در بازار کسب و کار ایجاد شود (تغییراتی مثل به روزرسانی الگوریتم­‌های گوگل یا پنگوئن) ما توانایی پاسخگویی به این تغییر را نخواهیم داشت چراکه بیش از چندین ماه از شروع مرحله اول گذشته است! ممکن است بگویید “خوب مشکلی ندارد! ماهم کارمان را تغییر می­‌دهیم!”

پیشبرد کار بر اساس مدل آبشاری، دید شما نسبت به آینده را کور می‌کند!

اما مسئله این است که وضعیت کسب و کارهای اینترنتی، شبکه‌های اجتماعی، و سئو نه ماهیانه، بلکه هر ساعت و حتی هر دقیقه در حال تغییر هستند! دلیل اینکه ساختار آبشاری دیگر به درد بازار امروز نمی­‌خورد این است که اگر شما بخواهید تغییری در آن ایجاد کنید باید کار را از صفر شروع کنید!

خوشبختانه مدیریت چابک اینجا هم نجاتمان می‌دهد! چگونه؟ مدل چابک دقیقا به این منظور طراحی شده است که شما بتوانید با تغییرات سریع بازار کسب و کار همگام باشید و حتی از آن جلو بزنید. بله درست خواندید! مدیریت چابک دیدگاه­‌هایی به شما می­‌دهد تا بتوانید روند دنیای کسب و کار را تا حد زیادی پیش‌­بینی کنید. در ضمن، در بازاریابی چابک این امکان وجود دارد که چند مرحله از کار را بصورت همزمان انجام دهید و اگر لازم باشد، در مرحله قبل تغییری ایجاد کنید بدون اینکه این تغییر، تاثیری روی مراحل بعد از خود داشته باشد.

بازاریابی چابک چه مزیت هایی دارد؟

همواره گفته ایم وقت طلاست، پس چرا از این طلا به درستی استفاده نکنیم؟ بازاریابی چابک برای این منظور توسعه داده شده که علاوه بر منابع مالی از منابع دیگر، مثل زمان و منابع انسانی نهایت استفاده بشود. زمان بندی برای انجام پروژه ها به روش چابک را دیدیم، بی شک این متدها می توانند، در هر پروژه بزرگی علاوه بر پروژه های نرم افزاری مورد استفاده قرار گیرند.
۱٫ به کمک بازاریابی چابک می توانید در زمان صرفه جویی کنید و در مدت زمان کمتری پیشرفت خوبی داشته باشید. مدیریت زمان می تواند بیشتر از هر چیزی صاحب محصول را راضی کند.
۲٫ با انتخاب اولویت های درست، می توانید به بهترین شکل بخش های مختلف از جمله بخش فروش یک شرکت را در مسیر درست قرار دهید و از این طریق فروش محصولات را بیشتر کنید.
۳٫ سازگاری متد بازاریابی چابک با تغییرات این امکان را به شما می دهد، تا با روند بازار همسو شده و در برابر تغییرات ناگهانی، ناچار به اتخاذ استراتژی های عجیب و غریب نباشید. بازاریابی چابک این امکان را می دهد، تا در هر بخشی از برنامه تغییراتی را اعمال کنید، بدون اینکه سایر بخش ها را به هم بریزید.
۴٫ بازاریابی چابک روی ارتباطات بسیار شفاف و صریح عمل می کند و وظایف هر بخش مشخص می شوند. همچنین با برگزاری جلسات روزانه همه اعضای تیم از چند و چون روند کار آگاهی می یابند. روش کانبان، بهترین شیوه برای نمایش روند کار است که در بازاریابی چابک کاربرد فراوانی دارد.
۵٫ نتیجه گیری سریع از دیگر مزایای استراتژی بازاریابی چابک است. در روش سنتی اهداف بزرگی مشخص می شوند و سپس تیمی مسئول اجرای آن می شود. زمان و بودجه زیادی صرف این کار می شود، که گاهی هیچ نتیجه خاصی در بر ندارد. اما روش چابک مارکتینگ این امکان را می دهد، که اهداف را به بخش های مختلف و مستقل و در عین حال مرتبط تقسیم کرد، هر بخش را به صورت روزانه یا هفته ای مورد آزمایش داد، نتیجه کار را بررسی کرد و اگر جواب نداد روش دیگری اتخاذ کرد.
این موضوع نه تنها از هدر رفت زمان و هزینه های کلان جلوگیری می کند، بلکه در زمان کوتاهی، نتیجه هر تصمیم و عمل مشخص می شود.
۶٫ در روش های دیگر بازاریابی احتمالا مدیر شرکت با مدیر تیم بازاریابی با هم در ارتباطند و باقی اعضای تیم و سایر بخش های سازمان با هم مرتبط نیستند. در روش چابک شرایطی ایجاد شده تا همه اعضای تیم با اعضای مدیریتی شرکت در تعامل باشند و با همفکری بهترین راهکارها را انتخاب کنند.
۷٫ مشتری محور بودن بازاریابی چابک همواره می تواند نظرات مشتری ها را در روند کار دخیل کند. داستان مشتری دقیقا برای این کار طراحی شده است. با تغییر رفتار مشتری می توان، سریعا بخش های مختلف را در راستای رضایت مندی مشتری سازماندهی کرد.
۸٫ بازاریابی چابک به شما اجازه خواهد داد، تا همزمان بر روی همه بخش های یک پروژه بزرگ کار کنید. در روش های دیگر تا یک مرحله از کار انجام نشود، امکان کار روی مرحله دیگر وجود ندارد، اما متد اسکرام این محدودیت ها را برداشته است. هر بخش می تواند به صورت مستقل به کارش ادامه دهد و در نهایت با تلفیق به بخش های دیگر یک نتیجه واحد پدید می آید.
این ها نمونه هایی از مزایای بازاریابی چابک بودند، اما همه آنها نیستند. احتمالا هر پروژه های که با این شیوه مدیریت شود، دستاوردهای اختصاصی خودش را هم خواهد داشت. در ادامه خواهیم گفت که چطور باید بازاریابی چابک را در کسب و کارتان پیاده کنید.
بازاریابی چابک چیست؟

چگونه بازاریابی چابک را در کسب و کار خود پیاده کنیم؟

تا اینجا که ما را همراهی کردید، به شما توضیح دادیم که اصلا بازاریابی چابک و مدیریت چابک چه چیزی هستند و چه مزایایی نسبت به روش‌های قبل از خود دارند. حالا دیگر نوبت بخش مهم‌تر رسیده است: یعنی چگونه این روش بازاریابی را بصورت عملی وارد کسب و کارمان کنیم.

داستان مشتریان خود را بنویسید

اگر به یاد داشته باشید، در بخش “مشتری محوری” که اولین اصل بازاریابی چابک است، گفتم که بهترین روش قرار دادن مشتری در مرکز کار، استفاده از داستان مشتریان است. حالا اصلا “داستان مشتری” خودش چیست؟ اگر بخواهم به ساده‌ترین شکل ممکن بگویم، شما خودتان را جای مشتری می‌گذارید و می‌بینید که از یک سرویس یا محصول چه انتظاراتی دارید. روش دیگر و رایج‌تری که وجود دارد، تعامل مستقیم با مشتریان است. یعنی شما بصورت مستقیم با مشتریان خود ارتباط برقرار کرده و اطلاعاتی در مورد نیازها و انتظارات‌شان کسب می‌کنید. این کار دو مزیت برجسته برای شما و مشتری دارد:

  • باعث می‌شود مشتری در درخواست‌های خود شفاف و دقیق باشد.
  • به شما کمک می‌کند که با داشتن شناختی دقیق و واضح از مشتری (و نیازهایش)، مسیر مشخصی برای پیشبرد کار تعیین کنید.

با این روش شما در حقیقت با مشتریان خود همکاری و به نوعی آن‌ها را در کسب و کار خود دخیل می­‌کنید تا بدانید که برای موفق شدن به چه چیزهایی نیاز دارند. فرمول زیر کار را بری‌تان ساده‌تر می­‌کند:

«به عنوان … به … نیاز دارم تا بتوانم …»

اگر مشتریان این سه جای خالی را برای شما پر کنند، در حقیقت داستان­‌شان را شنیده‌­اید و آماده­‌اید که یاری­‌شان کنید. ممکن است یک مشتری بگوید: “به عنوان یک بازاریاب به یک وبسایت با محتوای مفید نیاز دارم تا بتوانم کسب و کارم را گسترش دهم.” 

دقت داشته باشید که داستان مشتریان باید به همین اندازه مختصر و ساده باشند وگرنه نه تنها کار را آسان‌تر و بهینه‌تر نمی‌کند بلکه پیچیدگی‌های بیشتری هم به آن اضافه می‌کنند.

تیم اسکرام بسازید

برای تیم های میان­‌کارکردی که درست کرده اید اسم خاصی می‌­گذاریم تا با کلاس‌تر شوند! اینجاهم باز از دوستان برنامه­‌نویس‌مان قرض می­‌گیریم! این دوستان به تیم­‌های کوچک‌­شان “تیم اسکرام” (scrum) می­‌گویند. حالا بیایید ببینیم که آخر این تیم­‌های اسکرام اصلا چه وظیفه‌­ای دارند و چه کمکی به ما می­‌کنند.

حال که شما تیم خود را تشکیل داده‌­اید، باید بدانید که تیم­ اسکرام یک ویژگی منحصربفرد دارد و آن هم این است که عملکرد تیم بر اساس خودسازماندهی است، یعنی اینکه تیم توسط شخص یا اشخاص خارج از تیم کنترل نمی‌­شود بلکه اعضای تیم به کمک یکدیگر تصمیم­‌گیری می­‌کنند.

سخن نهایی درباره بازاریابی چابک

حتما تا اینجای مقاله که خوانده‌اید شما هم مثل ما به این نتیجه رسیده‌اید که دیگر باید زمان را هم مثل بودجه، مدیریت و تا حد ممکن از آن استفاده درست کنید. خوشبختانه کار برای‌مان آسان شده است چرا که دیگر مدل بازاریابی چابک نه تنها به دنیای کسب‌و‌کار معرفی شده، بلکه آزمایش هم شده و نتایج شگفت‌انگیزی به بازاریابان داده است. پس نیازی به گفتن نیست که دیگر وقتش رسیده است که در اولین فرصت این متد را در کسب‌و‌کار خود پیاده کنید! منتظر شنیدن نظرات شما در مورد مقاله و نیز کارکرد بازاریابی چابک در کسب‌و‌کارتان هستیم!

لینک کوتاه : https://nwnews.ir/?p=1590

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.