قرارداد هوشمند چیست؟ (قسمت دوم) | قرارداد هوشمند پروتکلی برای تنظیم قراردادها است که با استفاده از اطلاعات مربوط به شرایط قرار داد، تمامی اقدامات پیشبینی شده در آن را به صورت خودکار انجام میدهد. این نوع از قراردادها، اجازه انجام تراکنشهای معتبر را بدون دخالت اشخاص ثالث فراهم میکنند و در واقع پروتکلی کامپیوتری هستند که برای تسهیل، تأیید و یا اجرای یک مذاکره به صورت دیجیتالی در نظر گرفته شدهاند. علاوه بر این، تراکنشها در این روند قابل ردیابی و برگشت ناپذیر هستند.
ایده قرارداد هوشمند از کجا میآید؟
این ایده ابتدا در سال ۱۹۹۴ توسط Nick Szabo (نیک زابو)، متخصص رایانه و رمزنگاری، در سال ۱۹۹۴ مطرح شد. او اصول اصلی کار را تعریف کرد، اما در آن زمان محیط مناسبی برای تحقق ایدهاش وجود نداشت. از زمان ظهور فناوری بلاک چین، تغییرات زیادی شکل گرفت و بیت کوین، پایه و اساس قرارداد هوشمند را بر بستر بلاک چین ایجاد کرد. اما با این حال، ابزارهای آن نمیتوانستند پاسخگوی تمام این نیازها باشند. پس از آن با ظهور اتریوم، قراردادهای هوشمند برای عموم به اجرا درآمد و محرک انجام معاملات بیشتری شد.
قراردادهای هوشمند چگونه کار میکنند؟
قاعده کلی آن را میتوان با نحوهی کار دستگاههای فروش توضیح داد. این دستگاهها فقط دستورالعملهایی را که به آنها داده میشود، به طور خودکار اجرا میکنند. شما باید به مقدار مورد نیاز کریپتوکارنسی وارد قرارداد هوشمند کنید و سپس حق مالکیت خانه و سایر مجوزهای لازم را در حساب خود دریافت کنید. در ابتدای کار، دارایی ها و شرایط قرارداد کدگذاری میشوند و بر روی بلاک یک بلاک چین قرار داده میشوند. این قرارداد چندین بار بین گرههای پلتفرم توزیع و کپی میشود و پس از اجرای آن، قرارداد مطابق با شرایط تعیین شده انجام میشود. علاوه بر این، این برنامه به طور خودکار اجرای تعهدات را نیز بررسی میکند.
برای ایجاد یک قرارداد هوشمند به چه چیزهایی نیاز دارم؟
به طور کلی برای ایجاد یک قرارداد هوشمند علاوه بر مواردی که بالا ذکر شد، به موارد زیر هم نیاز است:
موضوع قرارداد و دسترسی
این برنامه باید به محصول یا خدمات تحت قرارداد دسترسی داشته باشد تا به طور خودکار آنها را در فرایند عرضه یا خرید کنترل کند. مثلا اگر قرارداد قرار است تا در صورت دریافت پول یک فایل را تحویل بدهد، باید به فایل دسترسی داشته باشد.
شرایط قرارداد
شرایط قرارداد هوشمند به شکل دقیق دنبالهای از عملیات است که در صورت رخ دادن شرایط، موجب اجرای قرارداد میشوند. این شرایط باید با برنامهنویسی مشخص شوند. همه شرکتکنندگان باید این شرایط را امضا کنند.
اوراکل (Oracle)
اوراکل به چیزی گفته میشود که اطلاعات خارجی را به قرارداد میدهد تا قرارداد آنها را پردازش کند. مثلا اگر قرار است تا قرارداد اطلاعات هواشناسی را بررسی کند، اوراکل میتواند یک سایت هواشناسی باشد.
پلتفرم انحصاری
قرارداد هوشمند به بلاک چین یک پلتفرم خاص صادر میشود و در میان نودهای پلتفرم مورد نظر توزیع میشود. همچنین برای ثبت قرارداد نیاز به یک نرم افزار کلاینت رسمی هم دارید که مستقیما به بلاک چین متصل باشد. اتریوم در حال حاضر محبوبترین پلتفرم برای اجرای قراردادهای هوشمند است.
کاربرد قراردادهای هوشمند در زندگی واقعی
هزاران ایده فوقالعاده را میتوان با این قراردادها عملی کرد. در هر فرایندی که بخواهیم نیاز به اعتماد کردن را از بین ببریم، این قراردادها میتوانند کارآمد باشند. برخی از مهمترینِ آنها که تاکنون اجرایی شدهاند عبارتاند از:
انتخابات
نتایج رأی گیری در بلاک چین قرار خواهد گرفت و در میان نودهای شبکه توزیع می شود. تمام دادهها شفاف، رمزنگاریشده و ناشناس هستند. این روش از هرگونه دستکاری یا تقلب در انتخابات جلوگیری میکند.
مدیریت
قراردادهای هوشمند میتوانند مثل رباتها فرایندهای روتین را به شکلی دقیق اجرا کنند. به عنوان مثال میتوان قراردادی برای پرداخت حقوق به کارمندان نسبت به ساعات فعالیت تنظیم کرد که نیاز به اعتماد کردن به حسابدارها نباشد.
مالکیت معنوی
یک اثر مخصوصا از نوع فایل (موسیقی، عکس، فیلم و …) پس از انتشار در فضای اینترنت به شدت در خطر نقض کپی رایت قرار دارد که ضرر زیادی به مالک اثر میرساند. با استفاده از قراردادهای هوشمند میتوان برای استفاده از یک فایل، یک سری شرایط خاص مثل پرداخت بها با یک توکن خاص را تعیین کرد. امروزه پروژههای زیادی برای این هدف در حال کار هستند.
بیمه
با قراردادهای هوشمند میتوان نیاز به واسطهها را در سیستمهای سنتی بیمه از بین برد. پرداخت خودکار خسارت، دریافت حق بیمه و تمدید بیمه با قراردادهای هوشمند چیزیست که شرکتهای بیمه روی آن کار میکنند.
همچنین از قراردادهای هوشمند میتوان در سیستمهایی مثل بانکداری، حمل و نقل، ردیابی و اینترنت اشیا استفاده کرد.
نتیجهگیری
استفاده از امتیازات قراردادهای هوشمند تنها محدود به توافقنامههای کوچک نیست، بلکه دولتها و شرکتهای بزرگ نیز میتوانند از مزایای بسیار آنها بهرهمند شوند. این نوع از قراردادها به معاملهگران و خریداران این امکان را میدهند تا خرید خود را در زنجیره تامین ردیابی کنند و این خود باعث افزایش اعتماد در چرخهی کار خواهد شد. علاوه بر این قراردادهای هوشمند با از بین بردن نیاز به واسطهها، موجب صرفهجویی در هزینهها و زمان میشوند و با خودکارسازی روند انجام کار، معاملات را سادهتر میکنند.