قرارداد هوشمند چیست؟ (قسمت اول) | تصور کنید در خیابان هستید و قصد دارید سوار تاکسی شوید؛ از تاکسی اینترنتی یک خودرو درخواست میکنید و یک ماشین خودران (بدون راننده) شما را سوار میکند. تاکسی شما را به یک پمپ بنزین میبرد و هزینه سوخت را هم از پولی که از مسافرهای قبلی دریافت کرده، پرداخت میکند. سپس شما را به مقصدتان میرساند و کرایه سفرتان هم از کیف پول الکترونیکی شما پرداخت میشود. در زمانی که تاکسی در حال رساندن شما به مقصد است، به صورت خودکار هزینه بیمه سالیانه و بدهی ماهانه مالک خود را هم میپردازد. بعد از اینکه شما را پیاده میکند به یک تعمیرگاه میرود تا عیبهای احتمالی را هم تعمیر کند.
شاید فکر کنید اینها صحنهای از یک فیلم علمی و تخیلی باشد، اما این آینده جهان است؛ قراردادهای هوشمند می توانند آینده جهان را بسازند.
قرارداد هوشمند (smart contract) چیست؟
به زبان ساده، قرارداد هوشمند یک کد برنامه نویسی است که روی بلاک چین پیادهسازی میشود تا در صورت اتفاق افتادن دادن یک سری شرایط، دستورات خاصی را که برنامه نویس به آن داده است، اجرا کند. قراردادهای هوشمند یک نوآوری بسیار انقلابی هستند که ما را از اعتماد کردن به دیگران بی نیاز میکنند.
برای درک بهتر قرارداد هوشمند، ابتدا باید بدانیم که یک قرارداد معمولی چیست.
یک قرارداد معمولی چیست؟
یک قرارداد معمولی، توافقی بین دو یا چند شخص است که آنها را به چیزی در آینده متعهد میکند. مثلاً محمد برای استفاده از خانه علی هر ماه به او مبلغی پرداخت میکند، که به آن «قرارداد اجاره» هم میگویند. یا رضا تضمین میکند که در ازای گرفتن مبلغی پول، خسارتهای احتمالی ماشین سعید در تصادفات را پرداخت کند که به آن «قرارداد بیمه» هم میگویند.
کدهای کامپیوتری هم نوعی قرارداد هستند. به عنوان نمونه وقتی از اینترنت یک فایل خریداری میکنید، در پشت صحنه کدهایی وجود دارند که برای آنها تعریف شده است: اگر کاربر پول را پرداخت کرد و مبلغش کافی بود، لینک دانلود فایل را به او نمایش بده، در غیر اینصورت پیغام خطا نشان بده.
ما برای اجرای قراردادهای عادی نیاز به واسطههایی داریم که مجبور هستیم به آنها اعتماد کنیم. این واسطهها میتوانند سرورهای متمرکز کامپیوتر باشند یا بانکها و دولتها.
تفاوت قرارداد هوشمند و قرارداد معمولی چیست؟
چیزی که قرارداد هوشمند را نسبت به قرارداد عادی متفاوت کرده، استفاده از فناوری بلاک چین است که ما را از اعتماد کردن به واسطهها بینیاز میکند.
به عبارت دیگر، قرارداد هوشمند کدی است که روی بلاک چین فعال میشود تا بدون نیاز به واسطهها، شرایط یک توافقنامه بین دو طرف را بررسی و اجرا کند.
زمانی که یک قرارداد هوشمند بر روی یک بلاک چینِ آزاد مثل اتریوم اجرا شود، دیگر قابل توقف نیست و هیچکس نمیتواند جلوی اجرای آن را بگیرد. با قراردادهای هوشمند میتوان برنامهها و پروژههایی را ساخت که بدون هیچگونه واسطه و از کارافتادگی تا ابد به کار خود ادامه دهند. به این برنامهها برنامههای غیرمتمرکز (Dapp) هم میگویند. حتی خودِ برنامهنویس قرارداد هوشمند هم نمیتواند کد قرارداد هوشمند ثبت شده در بلاک چین را تغییر دهد.
روش کار قراردادهای هوشمند مشابه با کار دستگاههای فروش خودکار است که در مترو و امکان عمومی قرار دارند. وقتی شما قصد خرید یک نوشابه با استفاده از این دستگاهها را دارید، پول را به دستگاه وارد میکنید و دستگاه به صورت خودکار پول شما را پردازش میکند و نوشابه را تحویل میدهد، بدون اینکه پای واسطهای در میان باشد.
هدف قرارداد هوشمند چیست؟ (Smart Contract)
تصور کنید نیاز دارید خانهای را بفروشید. این کار بسیار زمانبر و نیازمند دوندگی است و مستلزم مستندات کافی، ارتباطات و همچنین سطح بالایی از ریسکهای مختلف است. به همین دلیل است که اکثریت فروشندگان خانه تصمیم میگیرند یک نماینده املاک پیدا کنند، تا او تمام کارهای دفتری و بازاریابی را به عهده بگیرد و به عنوان واسطه تا زمان بسته شدن قرارداد بر روند کار نظارت داشته باشد. در انتها نیز پس از بستن یک قرارداد موفق، نمایندگان فروشنده و خریدار درصدی از قیمت فروش را به عنوان کمیسیون دریافت میکنند. این میزان پول، یک ضرر مالی قابل توجه برای فروشنده به حساب میآید. با وجود شرایطی از این دست، قراردادهای هوشمند میتوانند بسیار کارآمدتر عمل کنند و منجر به انقلابی در صنعت شوند. شاید مهمتر از همه، بتوانند مسئله “اعتماد” را حل کنند. روند قراردادهای هوشمند به این شکل است که مالکیت خانه تنها در صورت ارسال پول توافقشده در سیستم، به خریدار منتقل خواهد شد. به این معنا که هم پول و هم حق مالکیت در این سیستم ذخیره میشود و دقیقاً در یک زمان به طرفین قرارداد ارائه میشوند. علاوه بر این، این تراکنش توسط صدها نفر دیگر نیز مشاهده و تأیید میشود، در نتیجه تحویل بیعیب و نقص آن نیز تضمین شده است. از آنجایی که دیگر مسئله “اعتماد” بین طرفین مطرح نیست، دیگر نیازی به واسطه هم نیست. تمام کارهایی که یک نماینده املاک انجام میدهد را میتوان از قبل در یک قرارداد هوشمند برنامهریزی کرد و هر دو طرف قرارداد نیز مبلغ قابلتوجهی را صرفهجویی خواهند کرد.
مزایای استفاده از قرارداد هوشمند چیست؟
قراردادهای هوشمند از تمامی مزایای فناوری بلاک چین استفاده میکنند، مانند:
- امنیت
قراردادهای هوشمند رمزگذاری شدهاند و بین گرهها در شبکه توزیع میشوند. این موضوع تضمین میکند که بدون اجازه شما، دادهها نه از بین میروند و نه تغییر میکنند.
- سرعت و صرفهجویی در زمان
اکثر فرایندها به صورت خودکار انجام میشوند و در نتیجه بیشتر واسطهها در این میان از بین میروند.
- استاندارد سازی
امروزه طیف گستردهای از انواع مختلف قراردادهای هوشمند وجود دارند. شما میتوانید یکی از آنها را انتخاب کنید و با توجه به نیاز خود آن را تغییر دهید.
- استقلال
قراردادهای هوشمند، نیاز به واسطه را از بین میبرد و در اصل کنترل کامل توافقنامه را به شما میدهد.
- اعتماد
هیچ کس نمیتواند اسناد شما را بدزدد و یا گم کند، زیرا آنها رمزگذاری شدهاند و به طور ایمن در یک دفتر کل عمومی ذخیره شدهاند. علاوه بر این، لازم نیست به افرادی که با آنها سر و کار دارید اعتماد کنید و یا انتظار داشته باشید که آنها نیز به شما اعتماد کنند، زیرا سیستم قراردادهای هوشمند مشکل “اعتماد” را به راحتی حل کرده است.
- صرفهجویی در هزینهها
به لطف قراردادهای هوشمند دیگر نیازی به دفترخانههای رسمی، مشاوران، نمایندگان املاک و بسیاری از واسطههای دیگر نیست و با تمدید قرارداد، بسیاری از هزینههای مربوط به خدمات آنها نیز حذف میشود.
- کارایی
با استفاده از قراردادهای هوشمند، در وقتتان هم صرفهجویی میکنید و دیگر نیازی به ثبت انبوهی از اسناد کاغذی، ارسال یا انتقال آنها به مکانهای خاص ندارید.
معایب قرارداد هوشمند
جدا از نکات مثبت ذکر شده، قراردادهای هوشمند هم مانند بسیاری دیگر از پروژههای جدید بیعیب و نقص نیستند. برخی از این کاستیها عبارتند از:
- عامل انسانی
این کدها توسط افراد نوشته میشوند و در نتیجه این امکان وجود دارد که اشتباهی رخ دهد. اگر هم قرارداد هوشمند با وجود این اشتباهات در بلاک چین ثبت شود، دیگر نمیتوان آن را تغییر داد. برای مثال، خطایی در برنامهنویسی الگوریتم یک شرکت باعث شد تا هکرها از این اشتباه سوء استفاده و حدود ۶۰ میلیون دلار را سرقت کنند.
- وضعیت حقوقی نامشخص
در حال حاضر، قراردادهای هوشمند توسط هیچ دولتی تنظیم نمیشوند. بنابراین اگر نهادهای دولتی تصمیم بگیرند چارچوبی قانونی برای قراردادهای هوشمند ایجاد کنند، این مسئله مشکل ساز خواهد شد.
- هزینههای اجرا
قراردادهای هوشمند بدون برنامهنویسی قابل انجام نیستند. بنابراین وجود یک برنامهنویس با تجربه، و پذیرش فناوری بلاک چین در ساختار داخلی شرکت برای اجرای یک قرارداد هوشمند ضروری است.
منابع : arzdigital.com khanesarmaye.com