7

انواع سهام در شرکت های سهامی

  • کد خبر : 873
  • ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۶:۵۶
انواع سهام در شرکت های سهامی

انواع سهام در شرکت های سهامی | بورس یکی از نهادهای مالی معتبری است که شما می‌توانید در آن سرمایه‌گذاری کنید و اگر در این کار حرفه‌ای عمل کنید و تصمیمات منطقی بگیرید، می‌توانید به سود بسیار مناسبی دست پیدا کنید. برای حرفه‌ای شدن در هر چیزی و به خصوص در نهادهای مالی که پیچیدگی خاص خود […]

انواع سهام در شرکت های سهامی | بورس یکی از نهادهای مالی معتبری است که شما می‌توانید در آن سرمایه‌گذاری کنید و اگر در این کار حرفه‌ای عمل کنید و تصمیمات منطقی بگیرید، می‌توانید به سود بسیار مناسبی دست پیدا کنید. برای حرفه‌ای شدن در هر چیزی و به خصوص در نهادهای مالی که پیچیدگی خاص خود را دارند، باید اطلاعات و دانش مناسبی داشته باشید و این کار به‌ جز خواندن مطالب مختلف و یادگیری از مراجع مهم حاصل نمی‌شود. در این متن قصد داریم که به شناخت انواع سهام شرکت‌ها بپردازیم و به شما اطلاعات خوبی در این زمینه بدهیم. 

تعریف سهم

بنا به تعریف مندرج در ماده 24 بخش 2 قانون تجارت ، سهم قسمتی است از سرمایه شرکت سهامی که مشخص میزان مشارکت و تعهدات و منافع صاحب آن در شرکت سهامی می باشد . ورقه سهم سند قابل معامله ای است که نماینده تعداد سهامی است که صاحب آن در شرکت سهامی دارد .
طبق مفاد تبصره 1 ماده مذکور، سهم ممکن است بانام و یا بی نام باشد و به موجب تبصره 2 در صورتیکه برای بعضی از سهام یا رعایت این قانون مزایایی قایل شوند این گونه سهام ، سهام ممتاز نامیده می شود .
به موجب ماده 25 اوراق سهام باید متحد الشکل و چاپی و دارای شماره ترتیب بوده و به امضای لااقل 2 نفر که به موجب مقررات اساسنامه تعیین می شوند برسد.
مجموع ارزش سهام ، سرمایه شرکت را تشکیل می دهد و صاحب هر سهم که سهامدار نامیده می شود بدون موافقت مسئولین شرکت اجازه هر گونه دخل و تصرف در سهم یا سهام خویش را دارد بعنوان مثال می تواند نسبت به فروش ، وثیقه یا ودیعه گذاران آن اقدام نماید و همچنین از طرف بستانکاران شرکت عنداللزوم با حکم قضایی ضبط یا توقیف شود .

سهام شرکت‌ها در بورس به چه انواعی تقسیم می‌شود؟

همانطور که گفته شد ، سهم قسمتی از سرمایه شرکت سهامی است که میزان مشارکت و تعهدات و منافع صاحب آن را در شرکت سهامی مشخص می‌کند و همین طور برگه سهم نوعی سند قابل معامله است که نشان دهنده تعداد سهامی است که فرد در شرکت سهامی دارد.
به بیان ساده‌تر وقتی شما سهامی را می‌خرید، دارای بخشی از سرمایه شرکت می‌شوید و به شما سندی تعلق می‌گیرد که آن را هم می‌توانید معامله کنید. حالا که با چیستی سهام آشنا شدیم، می‌توانیم به شناخت انواع سهام شرکت‌ها در بورس بپردازیم و در هر کدام ببینیم که معامله سهام شرکت‌ها چگونه انجام می‌شود:

۱٫ انواع سهام شرکت‌ها در بورس از نظر شکل ظاهری

سهام با نام
سهام با نام به سهامی گفته می‌شود که نام صاحب سهام در ورقه سهام ثبت شده است. مطابق با قانون معامله سهام شرکت‌ها به شکل با نام از طریق ثبت در دفتر ثبت شرکت میسر می‌شود و کسی که سهام را انتقال می‌دهد یا وکیل و نماینده قانونی او حتماً باید این انتقال را با امضا در دفتر ثبت شرکت تائید کنند.
سهام بی‌نام
سهام بی‌نام به سهامی گفته می‌شود که دارنده مالک سهام است اما نام او در برگه سهام ذکر نمی‌شود و در زمره اسناد حامل است. از نظر قانونی نیز معامله سهام شرکت‌ها به شکل سهام بی‌نام به تحویل و دریافت برگه مرتبط است و نیازی به هیچ‌گونه تشریفات ثبت ندارد.

۲٫ انواع سهام شرکت‌ها در بورس از نظر حقوق دارند سهام

سهام عادی
سهام عادی به سهامی گفته می‌شود که امتیازات خاص سهام ممتاز را نداشت باشد و دارای ویژگی‌های عادی باشد. نکته شایان ذکر هم این است که اکثر سهام‌هایی که شرکت‌ها منتشر می‌کنند، از نوع سهام عادی است.
سهام ممتاز
سهام ممتاز دارای امتیازات خاصی است که سهام عادی آن‌ها را ندارد. این امتیازات که باید حتماً در اساسنامه شرکت ذکر شده باشد و به تصویب مجمع عمومی صاحبان سهام هم رسیده باشد، موارد مختلفی را شامل می‌شود که می‌توان از آن‌ها، اعمال تخفیف در پرداخت مبلغ اسمی و تخصیص سود بیشتر به سهام ممتاز را مثال زد.
طبق قانون شرکت سهامی می‌تواند تا زمانی که منحل نشده باشد، هر زمانی که بخواهد میزان این امتیازات را با توافق و تصویب مجمع عمومی فوق‌العاده شرکت تغییر دهد. (در ادامه مقاله تفاوت اوراق قرضه با اوراق مشارکت را بخوانید)

شناخت انواع سهام شرکت ها

۳٫ انواع سهام شرکت‌ها در بورس از نظر ماهیت

سهام نقدی
سهام نقدی به سهامی گفته می‌شود که ارزش آن به‌طور کامل به‌صورت نقدی پرداخت شده باشد یا اینکه بخشی از آن به‌طور نقدی و بخشی دیگر به‌صورت تعهد پرداخت شده باشد.
سهام غیر نقدی
سهام غیر نقدی به عواملی مثل ابزارآلات، خودرو، ماشین‌آلات و ساختمان و مواردی از این قبیل گفته می‌شود. مطابق با آنان ارزش سهام غیر نقدی باید توسط کارشناس رسمی وزارت دادگستری تعیین شود و در اختیار مجمع عمومی مؤسس قرار بگیرد.
ارزش ذاتی سهام یا NAV چیست با ساده‌ترین توضیح

۴٫ دیگر انواع سهام شرکت‌ها در بورس

سهام مؤسس
سهام مؤسس به سهامی گفته می‌شود که در اختیار اعضای هیئت مؤسس است و میزان سود آن مطابق با اساسنامه شرکت مقرر می‌شود و معمولاً سود این نوع از سهام از سهام عادی بیشتر است و باز این مقدار بیشتر را هم در اساسنامه مشخص می‌کنند.
سهام انتفاعی
سهام انتفاعی به سهامی گفته می‌شود که بدون اینکه شما حقی نسبت به سرمایه شرکت داشته باشید، از آن بهره‌مند می‌شوید. این سهام بیشتر زمانی به افراد تعلق می‌گیرد که فرد دانش فنی یا اطلاعات خاصی را به شرکت ارائه داده باشد.
سهام ترجیحی
سهام ترجیحی سهامی است که به دلیل برنامه‌های خصوص سازی شرکت، به کارکنانی که در آن شرکت کار می‌کنند، واگذار می‌شود.

جمع‌بندی

بازار بورس یکی از بهترین نهادهایی است که شما می‌توانید با سرمایه‌گذاری مناسب به سود خوبی دست پیدا کنید. البته به یاد داشته باشید که قبل از ورود به بورس و سرمایه‌گذاری در آن باید اطلاعات و دانش مناسبی از مناسبات این بازار کسب کنید تا بتوانید انتخاب‌ها و تصمیم‌های بهتری بگیرید. در این متن به یکی از کاربردی‌ترین این اطلاعات اشاره کردیم و به شناخت انواع سهام شرکت‌ها پرداختیم و پس از برشمردن انواع سهام شرکت‌ها در بورس، روش معامله سهام شرکت‌ها را هم ذکر کردیم.
منبع : midassarmaye.com
لینک کوتاه : https://nwnews.ir/?p=873

برچسب ها

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.