3

پرتفوی یا سبد سهام

  • کد خبر : 1489
  • ۰۲ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۵:۲۱
پرتفوی یا سبد سهام

پرتفوی یا سبد سهام | سرمایه گذاری در بورس، نیازمند تلاش و یادگیری پیوسته است. به خصوص کسانی که تازه در حال یادگیری الفبای بورس هستند باید روی آموزش خودشان تمرکز کنند تا در آینده حضوری پرسود در بازارهای مالی داشته باشند. در این قسمت از نتورک نیوز به سراغ سبد سهام می‌رویم و این مفهوم پایه‌ای را برایتان توضیح می‌دهیم. پرتفوی […]

پرتفوی یا سبد سهام | سرمایه گذاری در بورس، نیازمند تلاش و یادگیری پیوسته است. به خصوص کسانی که تازه در حال یادگیری الفبای بورس هستند باید روی آموزش خودشان تمرکز کنند تا در آینده حضوری پرسود در بازارهای مالی داشته باشند. در این قسمت از نتورک نیوز به سراغ سبد سهام می‌رویم و این مفهوم پایه‌ای را برایتان توضیح می‌دهیم.

پرتفوی سهام چیست؟

پورتفوی یا سبد سهام عبارت‌ است از مجموعه دارایی‌های مختلف یا اوراق بهادار که هرکدام دارای ریسک و بازده متفاوتی هستند. پورتفوی در بازار بورس درواقع کیکی است که دارایی‌های تشکیل‌دهنده آن ترکیبی از اوراق بهادار مختلف مانند سهام و حق تقدم آن‌ها، اوراق مشتقه، اختیار معامله، اوراق با درآمد ثابت باشد.

اما تئوری پورتفوی چیست؟ تشکیل پورتفوی با چه هدفی انجام می شود؟ طبق مدل مارکویتز که اصطلاحا تئوری مدرن پوتفوی نامیده می‌شود هدف از تشکیل پورتفوی، کاهش ریسک سرمایه‌گذار و مدیریت آن با توجه به بازده مورد انتظار در شرایط مختلف بازار است. منطقی را که در پشت این مفهوم نهفته است می‌توان در ضرب‌المثل قدیمی «همه‌ی تخم‌مرغ‌های خود را درون یک سبد نگذارید» جویا شد. استراتژی‌های مختلفی برای تشکیل پورتفوی وجود دارد که تمامی آن‌ها به رابطه تنگاتنگ بین ریسک و بازده وابسته هستند؛ پس برای تشکیل یک پورتفوی مناسب و استاندارد باید ابتدا ریسک و بازده را به‌خوبی بشناسیم.

منظور از بازدهی پرتفوی سهام چیست؟

بازدهی را که یک سرمایه گذار انتظار دارد در مدت زمان معینی از ترکیبی از چند دارایی کسب کند، بازدهی مورد انتظار آن پورتفوی گویند.

برای محاسبه بازدهی پورتفوی ابتدا درصد هر سهم را از کل پورتفوی مشخص کرده، در مرحله بعد بازدهی هرکدام از سهام را نیز محاسبه کرده و در نهایت از رابطه زیر استفاده می‌شود:

آموزش فرمول تشریح بازدهی پرتفوی سهام اوراق بهادار

R: بازدهی کل پورتفوی                  w: درصد هر سهم از پورتفوی                  r: بازدهی هر سهم

به عبارت دیگر بازده یک پورتفوی، میانگین موزون بازدهی سهام مختلفی است که در پورتفوی وجود دارد.

ریسک پرتفوی سهام چیست؟

مهم‌ترین عامل در استراتژی تشکیل پورتفوی سهام ریسک است. برخلاف بازدهی، ریسک پورتفوی برابر با میانگین موزون ریسک تک‌تک اوراق بهادار موجود در پورتفوی نبوده و به عوامل زیر بستگی دارد:

 

  • نسبت هرکدام از اقلام دارایی موجود در سبد سهام
  • انحراف معیار هرکدام از اقلام دارایی در سبد سهام
  • میزان همبستگی بین اقلام مختلف دارایی‌های سبد سهام از نظر میزان باردهی هرکدام که برای آن کوواریانس بین دارایی‌‎های موجود در سبد سهام محاسبه می‌شود.

همان‌طور که اشاره شد کوواریانس بیانگر نحوه ارتباط بین نرخ بازدهی سهام مختلف در پورتفوی است به‌طوری که اگر رابطه مستقیم داشته باشند مقدار کوواریانس مثبت، اگر مستقل از هم باشند کوواریانس صفر و اگر دارای رابطه معکوس باشند کوواریانس منفی است. کوواریانس منفی بین دو دارایی به این معنی است که در صورت کاهش بازدهی یک سهم بازدهی سهم دیگر افزایش می‌یابد و درنتیجه ریسک کل پورتفوی کاهش می‌یابد.

اصول تشکیل سبد سهام:

  • انتخاب انواع اوراق بهادار (سهام، درآمد ثابت و مشتقه)
  • خرید سهام از صنایع مختلف
  • انتخاب ۵ تا نهایتا ۱۰ سهم
  • رعایت تناسب وزنی دارایی ها

انواع رایج سبد سهام:

خطر پذیر

 شامل سهامی با ریسک و بازده بالا که معمولاً شامل نمادهای پرنوسان بازار یا کسب ‌و کارهای جدید می ‌باشند.

محافظه کارانه

 این سبدها بر اساس سهام بزرگ و صنایع استراتژیک تشکیل می ‌شوند، که نوسانات کمتر و روند باثباتی دارند.

جریان نقدی

سرمایه‌ گذارانی که به دنبال درآمد نقدی شامل سود سهام، اوراق مشارکت یا… باشند از چنین سبد دارایی استفاده می کنند.

سوداگری

در این نوع سبد معمولا اصول تنوع، تناسب وزنی و… رعایت نمی‌ شود و سرمایه‌گذار صرفاً بر اساس اهداف نوسان ‌گیری و شایعات معامله می‌ کند.

ترکیبی

زمانی که شما علاوه بر اوراق بهادار، در دارایی‌ های نظیر طلا، ارز، کالا و املاک نیز سرمایه ‌گذاری کنید، اصطلاحاً یک سبد دارایی ترکیبی تشکیل شده است.

ارزش پرتفوی چیست ؟

پرتفوی در واقع به ارزش مالی و نقدی هر شخصیت حقوقی و حقیقی گفته می شود. ارزش پرتفوی شرکت هایی که برای قیمت گذاری شرکت های سرمایه گذاری در داخل بورس اوراق بهادار قبول شده اند، مهمترین عامل می باشد. در اصل می توان گفت که پرتفوی به منظور کم کردن و کاهش ریسک به وجود آمده است.

نحوه مدیریت پرتفوی چگونه است؟

 پرتفوی به منظور کم کردن و کاهش ریسک به وجود آمده و به گونه ای انتخاب می شود تا در شرایط معمولی احتمال اینکه با کاهش بازده تمامی دارائی ها (سهام هایی که خریداری شده اند) به صفر نزدیک باشد. پرتفوی می تواند هم دارای مالک حقیقی و هم می تواند دارای مالک حقوقی باشد.

در دهه هشتاد شمسی در بورس اوراق بهادار ایران، بزرگ ترین پرتفویی که وجود داشت متلعق به شخصی به نام آقای رسول گنجی بود که مجموع تمام دارایی های این پرتفوی به بیشتر از ۲ میلیارد دلار رسید.

پرتفوی و سبد سهام پیشنهادی

سبد سهام پیشنهادی در واقع قدرت و صلاحیتی است که جهت انتخاب حرفه ای هر سهام در نظر گرفته شده است. در داخل سبد پیشنهادی، محدوده ای در نظر گرفته می شود که خرید و فروش مناسبی در آن محدوده برای هر سهم توصیه می شود. سودحاصل از تحلیل سال مالی جاری و سال های مالی آینده در هر پیشنهاد مشخص شده است.

از منظر معامله‌گری افراد حاضر در بورس به چندین دسته تقسیم می‌شوند:

سبد سهامسفته‌بازان و نوسان گیران: این افراد معمولاً مبلغ سنگینی را در یک سهم و با هدف کسب سود محدود ۵ الی ۲۰ درصدی در مدت زمان کوتاهی سرمایه گذاری می‌کنند. آنها معمولاً اشتیاق فراوانی به انجام معامله‌های انبوه دارند و به شدت ریسک‌پذیر هستند.

سبد سهامافراد به شدت ریسک گریز: این افراد در سهامی سرمایه‌گذاری می‌کنند که دارای کمترین ریسک باشد و سود نقدی جذابی را تقسیم کند.

سبد سهامسرمایه‌گذاران: این افراد در حالی به دنبال کسب حداکثر بازدهی هستند که ریسک معقولی را می‌پذیرند. نکاتی که در ادامه برایتان می‌گوییم مربوط به افراد حاضر در دسته دوم یا سوم است. بد نیست بدانید که بیش از ۹۰ درصد سرمایه‌گذاران در این دو دسته قرار می‌گیرند. بنابراین به احتمال زیاد شما نیز در یکی از این دو دسته جای دارید.

نکاتی بسیار مهم پیرامون داشتن یک سبد سرمایه‌گذاری بهینه

سبد سهامهیچ‌گاه تک سهم نشوید

گاهی سرمایه گذاران بعد از تحلیل یک سهم، فکر می‌کنند اگر تنها همان یک سهم را بخرند سود بزرگی را نصیب خود خواهند کرد. غافل از اینکه ریسک بسیار زیادی را می‌پذیرند. چون همواره احتمال خطای انسانی در تحلیل سهام وجود دارد. علاوه بر این باید به عنوان یک سرمایه گذار این احتمال را در نظر بگیرید که ممکن است در نتیجه سیل، زلزله یا هر دلیل دیگری، آن شرکت از فعالیت باز بایستد. در این وضعیت اگر شما تک سهم باشید، این سرمایه شما است که با خطر جدی روبه‌رو می‌شود.

برای این موضوع مثال‌های متعددی وجود دارد که برای نمونه دو مورد را خدمتتان شرح می‌دهیم: سهام شرکت کنتورسازی ایران پس از اینکه برای مدت زمان زیادی از نظر قیمت در محدوده کوچکی نوسان می‌کرد، ناگهان با اخبار انعقاد قراردادهای متعدد جذاب، مورد توجه بازار قرار گرفت. قیمت سهم بیش از ۷۰ درصد رشد کرد و هر روز با صف خرید روبه‌رو می‌شد. اما وقتی سهم به اهداف قیمتی بالایی رسید با این خبر روبه‌رو شد که تمامی حواشی مثبت پیرامون سهم، دروغ بوده است. از آن زمان تاکنون – برای چند سال – نماد این شرکت یعنی «آکنتور» بسته شده است.

یکی دیگر از سهام‌های این چنینی مربوط به «های وب» است. وقتی این سهم عرضه اولیه شد با رشد ناشی از عرضه اولیه کار خود را آغاز کرد. کمی بعد، اخبار مثبتی درباره قراردادهای بزرگ این شرکت منتشر شد و جو مثبت پیرامون سهم ادامه پیدا کرد که در نتیجه آن، بازدهی ناشی از این سهم به بیش از ۱۰۰ درصد رسید. اما پس از مدتی نماد سهم بسته شد و این موضوع تا بیش از شش ماه ادامه پیدا کرد. بعد از مشخص شدن بسیاری از ایرادها در شیوه شناسایی درآمد این شرکت، نماد با افت سنگین بیش از ۳۰ درصدی همراه شد. دو مثال بالا نشان‌دهنده این موضوع هستند که شما به عنوان یک سرمایه‌گذار هرگز نباید تک سهم شوید؛ حتی اگر دلیل‌های قرص و محکمی پیدا کنید که فلان سهم تا ۱۰۰ درصد رشد قیمت خواهد داشت!

سبد سهامسرمایه خود را بین ۵ تا ۱۰ سهم گسترش دهید

پیش از پرداختن به این بخش باید شما را با دو مفهوم «ریسک سیستماتیک» و «غیر سیستماتیک» آشنا کنیم. ریسک سیستماتیک به ریسک ناشی از مسائل کلان سیاسی، اقتصادی گفته می‌شود که وقوع آن، تمام بازار را درگیر می‌کند و محدود به یک سهم خاص نمی‌شود. در نقطه مقابل ریسک غیر سیستماتیک به ریسکی گفته می‌شود که خاص یک شرکت است مانند آتش‌سوزی در انبار یک شرکت. البته به ریسک غیر سیستماتیک، ریسک قابل حذف نیز می‌گویند. مطالعات علمی نشان داده‌اند که با تشکیل یک پرتفوی به خوبی متنوع شده – متشکل از ۵ الی ۱۰ سهم – می‌توانید ریسک غیرسیستمانیک را به حداقل برسانید.

سبد سهامبیش از دو صنعت را برای انتخاب سهام در نظر بگیرید

خرید ۵ سهم از یک صنعت تفاوت چندانی با تک سهم شدن ندارد و با انجام این کار ریسک بسیار بزرگی را به خود تحمیل می‌کنید. یکی از بهترین پیشنهاد‌های موجود، خرید سهام از سه صنعت متفاوت است تا در صورتی که یک صنعت با افول سنگینی مواجه شد ارزش سبد سهام شما افت سنگینی نداشته باشد.

سبد سهاموزن سرمایه‌گذاری در سهام را منطقی انتخاب کنید

فقط تقسیم سرمایه به ۵ سهم، کافی نیست؛ بلکه باید درصد سرمایه‌گذاری در هر سهم را نیز رعایت کنید. استانداردترین حالت ممکن، در نظر گرفتن حداکثر ۲۰ درصد سرمایه به یک سهم است. در نقطه مقابل، اگر شما ۸۰ درصد سرمایه خود را به یک سهم اختصاص دهید و ۲۰ درصد باقیمانده را بین ۴ سهم تقسیم کنید، عملاً ریسک سرمایه‌گذاری خود را افزایش داده‌اید. فرض کنید شما ۱۰۰ میلیون تومان سرمایه دارید؛ با این حساب، ۸۰ میلیون تومان آن را به سهم الف اختصاص می‌دهید و ۲۰ میلیون باقیمانده را بین ۴ سهم دیگر تقسیم می‌کنید. حالا اگر سهم الف، خلاف تحلیل شما پیش برود و با زیان ۲۰ درصدی مواجه شوید ۱۶ میلیون تومان ضرر خواهید دید. در حالی که اگر مدیریت سرمایه را رعایت کرده بودید و فقط ۲۰ تا ۲۵ میلیون تومان به این سهم اختصاص می‌دادید حداکثر با ۵ میلیون تومان ضرر از سهم خارج می‌شدید.

 وقتی یک ماجرای نامناسب سیاسی یا اقتصادی در کشور اتفاق می‌افتد و تمام بازار را تحت تأثیر خود قرار می‌دهد، دیگر نمی‌توان انتظار داشت که نکته‌های گفته شده در این مقاله، نتیجه‌بخش باشند. زیرا در آن صورت، بازار بورس درگیر یک ریسک سیستماتیک غیرقابل‌ حذف می‌شود که تمام سهام موجود در بازار بورس را نشانه می‌گیرد. در چنین حالتی، تمام بازار سهام برای یک الی چند روز، کاهش قیمت را تجربه خواهند کرد.

انواع ریسک پرتفوی سهام:

ریسک انواع مختلفی دارد که برای کاهش هرکدام روش‌های متفاوتی وجود دارد.

نمودار تاثیر تنوع اوراق بهادار بر ریسک تحمیلی بر پرتفوی

ریسک غیر سیستماتیک:

یا ریسک قابل اجتناب هم به آن می‌گویند. عبارت است از ریسکی که مربوط به یک شرکت یا صنعت خاص است که در اثر عوامل مختلفی مانند کالاها و خدمات شرکت یا صنعت، تغییرات میزان فروش و سهم بازار، ساختار هزینه‌های شرکت، تغییر و تحولات مدیریتی، نوع بازاری که شرکت در آن فعالیت می‌کند، عملکرد رقیبان موجود در بازار و مواردی از این قبیل ایجاد می‌شود.

برای کاهش این بخش از ریسک پورتفوی باید تنوع ترکیب دارایی‌ها و سهام موجود در پورتفوی را افزایش داد. جهت افزایش تنوع سبد سهام راه‌های متفاوتی وجود دارد که در ادامه به مواردی از آن‌ها اشاره شده است:

۱- متنوع کردن سهام شرکت‌های مختلف:   برای جلوگیری از تک سهم شدن و انتخاب متنوع سهام می‌توان از دو روش زیر استفاده کرد.  

متنوع کردن سهام با سبد هم وزن و سبد مبتنی بر ارزش بازار

سبد مبتنی بر ارزش بازار

در حالت اول، سهمی که در بازار ارزش بیشتری داشته باشد، در سبد وزن بیشتری خواهد داشت. وزن هر سهم در سبد را با توجه به نسبت ارزش خرید آن به کل ارزش سبد معین می‌کنند. به عنوان مثال اگر ارزش کل یک سبد صد میلیون تومان باشد و سهمی با قیمت ده میلیون تومان خریداری شود، وزن آن سهم در سبد، ده درصد است. لازم به ذکر است ارزش بازار سهام یک شرکت از حاصل‌ضرب قیمت پایانی هر سهم در تعداد کل سهام شرکت به دست می‌آید.

فرض کنید سرمایه‌گذاری بخواهد یک سبد سهام مبتنی بر ارزش بازار تشکیل دهد. او ده سهم انتخاب می‌کند و ارزش بازار هر یک را می‌سنجد. حال اگر ارزش بازار سهم A ده درصد بیشتر از سهم B باشد، در سبد نیز وزن سهم A، باید ده درصد بیشتر از سهم B باشد. همین تناسب در مورد سهم‌های دیگر داخل سبد نیز رعایت می‌شود.

سبد هم‌وزن

اما ساختار سبد هم‌وزن ساده‌تر است. پس از تحلیل و بررسی سهام بازار، چند سهم را انتخاب کرده و منابع مالی خود را به‌صورت مساوی بین آن‌ها تقسیم می‌کنیم. در این حالت وزن‌ سهام مختلف پورتفوی برابر است. به‌عنوان مثال اگر صد میلیون تومان پول داشته باشیم و ده سهم را انتخاب کنیم، برای خرید هر یک ده میلیون تومان اختصاص می‌دهیم.

۲- تنوع سرمایه گذاری در صنایع مختلف:

 

توزیع متناسب وزن سهام به تنهایی کافی نیست و علاوه بر تنوع در سهام شرکت‌ها به دلیل تغییر و تحولات مداوم اقتصادی به خصوص در سطح اقتصاد خرد باید در نسبت سرمایه گذاری در صنایع مختلف تنوع ایجاد کرد؛ به عبارت دیگر انتخاب چند سهم در یک صنعت لزوماً منجر به کاهش ریسک پورتفوی نمی‌شود و باید سهام مختلف از صنایع متفاوت انتخاب کرد.

ریسک سیستماتیک:

در بخش قبل متوجه شدیم با تنوع سرمایه‌گذاری در سهام متعدد و صنایع مختلف می‌توان ریسک غیرسیستماتیک پورتفوی را کاهش داد اما قسمتی از ریسک پورتفوی غیرقابل اجتناب است و با روش‌های ذکر شده هم نمی‌توان آن را کاهش داد. این ریسک تمامی سهام بازار را تحت تأثیر قرار می‌دهد. عوامل ایجادکننده آن عبارت‌اند از: تحولات سیاسی و اقتصادی، تورم، بیکاری، حوادث قهریه و مواردی از این قبیل.

 یک پورتفوی استاندارد که شرط تنوع سهم و صنعت در آن رعایت شده عملاً قسمت ریسک غیرسیستماتیک آن کاهش یافته و فقط ریسک سیستماتیک دارد که در نتیجه ریسک پورتفوی به ریسک سیستماتیک بستگی بیشتری دارد نه ریسک کل. برای تعیین ریسک سیستماتیک از شاخص β استفاده می‌شود.

در این روش ریسک سیستماتیک موجود در سهم با ریسک سیستماتیک کل بازار سهام مقایسه می‌شود. برای محاسبه β از شاخص کل استفاده می‌شود. ضریب بتا از رابطه زیر به دست می‌آید:

تشریح محاسبه فرمول ظریب بتا یا شاخص بتا

به عبارت دیگر ضریب بتا درجه تغییرپذیری و نوسان بازدهی سهم را نسبت به تغییرات شاخص بورس و درواقع ریسک سیستماتیک سهم را نسبت به ریسک سیستماتیک کل بازار می‌سنجد. با این ضریب می‌توان میزان تغییرات بازدهی یک سهم را به ازای تغییرات شاخص اندازه‌گیری کرد. ضریب β را می‌توان در ۳ حالت مورد بررسی قرار داد:

۱) اگر β کمتر از یک باشد، ریسک سیستماتیک سهم کمتر از بازار است و به تبع تغییرات بازدهی سهم کمتر از تغییرات بازدهی شاخص بازار است. این‌ دسته از سهام معمولاً در شرایط رکود بازار که شاخص روند نزولی و ریزشی داشته باشد، مناسب هستند.

۲) اگر β برابر یک باشد، ریسک سیستماتیک سهم برابر با ریسک سیستماتیک بازار است به طوری که تغییرات بازدهی سهم و شاخص بازار برابر است. صندوق های سرمایه گذاری سهامی معمولاً از این نوع سهام در ترکیب دارایی خود استفاده می‌کنند.

۳) اگر β بزرگ‌تر از یک باشد، ریسک سیستماتیک سهم بیشتر از ریسک بازار است در نتیجه انتظار بازدهی سهم از شاخص بازار بیشتر است. از این نوع سهام در زمانی که شاخص روند صعودی دارد استفاده می‌شود.

چگونه سبد سهام خود را تشکیل دهیم؟

در این بخش نکاتی را بیان می‌کنیم که بهتر است هنگام تشکیل سبد آن‌ها را در نظر بگیرید. به طور کلی، قبل از تشکیل سبد باید نکات زیر را در نظر بگیرید و پرسش‌هایی را از خودتان بپرسید.

ابتدا هدف و زمان سرمایه‌گذاری‌تان را مشخص کنید. قبل از شروع سرمایه‌گذاری، باید اهداف خود را مشخص کنید. به طور واضح، پرسش‌های زیر را مطرح کنید و پاسخشان دهید.

  • پروفایل ریسک به ریوارد (ریسک به جایزه) من چگونه است؟ مطمئناً مهم‌ترین مرحله در هنگام برنامه‌ریزی استراتژی سرمایه‌گذاری، درک نگرش نسبت به ریسک و پاداش است. ممکن است چشم‌انداز عملکرد عالی برایتان جذاب باشد، اما برای دستیابی به آن چقدر خطرپذیر هستید؟ شکل‌گیری یک ایده روشن از اهداف مالی و میزان ریسک شما برای دستیابی به موفقیت شانس موفقیت شما را بسیار بالا می‌برد.
  • چقدر پول می‌خواهم و برای چه می‌خواهم؟ درباره اینکه چرا سرمایه‌گذاری می‌کنید، نظر واضح و روشنی داشته باشید. شاید بخواهید یک سپرده را پس‌انداز کنید تا بتوانید از وام مسکن استفاده کنید. شاید بخواهید برای بازنشستگی پس‌انداز کنید. شاید به سادگی می‌خواهید یک حاشیه امنیت مالی داشته باشید تا در مواقعی که شرایط خوب نیست، به کمک شما بیاید. اهداف خود را در بازه‌های زمانی کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت تقسیم کنید. به عنوان مثال، اگر به مدت یک دهه به پول احتیاج ندارید، معمولاً می‌توانید در استراتژی سرمایه‌گذاری خود تهاجمی باشید و ریسک بیشتری را برای دو سال انجام دهید.

سبد سهام

  • شرایط مالی من چگونه است؟ واقع‌بین باشید که چقدر می‌توانید سرمایه‌گذاری کنید و چه میزان پول را می‌خواهید در آینده به دست آورید. ممکن است بخواهید در پنج سال آینده حقوق چند ده میلیونی داشته باشید، اما آیا واقعاً این اتفاق خواهد افتاد؟ هیچ دلیلی برای شروع سرمایه‌گذاری بیشتر از آنچه می‌توانید بپردازید وجود ندارد. برعکس، اگر مثلاً مبلغ زیادی را به ارث برده‌اید، می‌توانید با رعایت احتیاط یک سبد سرمایه‌گذاری بزرگ برای رسیدن به آنچه می‌خواهید تشکیل دهید.
  • در چه سنی هستیم؟ وقتی می‌خواهید تصمیم بگیرید که سرمایه‌گذاری کنید، مرحله‌ای از زندگی که در آن قرار دارید، عامل بزرگی خواهد بود. به طور کلی، هرچه جوان‌تر باشید، میزان ریسک‌پذیری بیشتری برای سرمایه‌گذاری خواهید داشت. بازارها، گاهی چند سال یک بار، به صورت چرخه‌ای حرکت می‌کنند، پایین می‌آیند و بالا می‌روند. اگر در شرف بازنشسته شدن هستید، نمی‌توانید ریسک کنید و وارد آخرین چرخه اقتصادی شوید. یک جوان حرفه‌ای اما می‌تواند در بلندمدت در بازار باشد و فراز و نشیب‌های بی‌شمار بازار را نظاره کند.
  • نقشه شخصی من چیست؟ در مورد اینکه چگونه تغییر شرایط اولویت‌هایتان برای رسیدن به اهداف را تحت تأثیر قرار خواهد داد، تکلیفتان را مشخص کنید. اگر برنامه‌تان این است که صاحب فرزند شوید، ممکن است بخواهید برای آموزش آن‌ها سرمایه‌گذاری کنید. اما ممکن است متوجه شوید که پول کمتری از آنچه می‌باید دارید، زیرا هزینه‌های خانه و تربیت کودکان، چیزی از درآمدتان باقی نخواهد گذاشت. اگر قصد دارید ازدواج کنید، باید بررسی کنید که آیا هزینه/درآمدتان افزایش می‌یابد یا کم می‌شود.

انواع سهام

انواع مختلفی از سهام وجود دارد که می‌توان از آن‌‌ها را در سبد سهام بهره برد. این سهام‌ها معمولاً بر اساس ریسک، بازده سرمایه‌گذاری و نوسانات قیمت دسته‌بندی می‌شوند. سهامی که انتخاب می‌کنید بستگی به میزان تحمل ریسک، سبک سرمایه‌گذاری و کیفیت تحقیق شما دارد.

سهام مستعد رشد

«سهام مستعد رشد» (Growth Stocks) آن‌ دسته از سهامی است که انتظار می‌رود با توجه به عملکرد تاریخی خود، سریع‌تر از سایر سهام‌ها افزایش قیمت داشته باشند. این سهم‌ها با گذشت زمان را در معرض خطر بیشتری قرار می‌گیرند، اما معمولاً در پایان سود بیشتری دارند.

سهام درآمدی

«سهام درآمدی» (Income Stocks)‌ یا ارزشی سهام شرکت‌هایی هستند که سود بهتری نسبت به سایر شرکت‌های موجود در بورس پرداخت می‌کنند.

سهام چرخه‌ای

«سهام چرخه‌ای» (Cyclical Stocks) کیفیت کلی بازار سهام را ردیابی می‌کند. وقتی بازار خوب پیش می‌رود، سهام چرخه‌ای نیز همان‌گونه خواهد بود. همچنین، وقتی بازار ضعیف عمل کند، سهام چرخه‌ای نیز مشابه آن عمل خواهد کرد. مثال‌های از این نوع سهام شامل شرکت‌های هواپیمایی، بانک‌ها و شرکت‌های ساختمانی است. خرید سهام این شرکت‌ها یک سرمایه‌گذاری ریسک‌پذیر است،زیرا بازار مستعد نوسانات کوتاه مدت است، اما اگر آن‌ها را در زمان مناسب خریداری کنید، بازدهی مطلوبی خواهند داشت.

شرکت‌های تدافعی یا مقاومتی آن‌هایی هستند که محصولات و خدماتشان چه با توسعه اقتصاد و چه با انقباض آن تحت تأثیر قرار نمی‌گیرد. این‌ها شامل شرکت‌های داروسازی، شرکت‌های عرضه برق، گاز، بخار و آب گرم و بسیاری از شرکت‌های غذایی و آشامیدنی است. سهام این شرکت‌ها یک سرمایه‌گذاری مطمئن و با ثبات در نظر گرفته شده‌اند.

سهام سوداگرانه

«سهام سوداگرانه» (Speculative Stocks) سهام شرکت‌های جوانی است که آینده آن‌ها ناشناخته است، اما اگر همه چیز خوب پیش برود، ارزش آن افزایش خواهد یافت. سهام این شرکت‌ها بسیار پرخطر است، اما در صورت موفقیت، سود بسیار زیادی خواهند داشت.

نکات مربوط به تشکیل سبد سهام

  • استراتژی خود را از نظر ریسک و مدت سرمایه‌گذاری مشخص کنید.
  • صرف‌نظر از نوع سبدی که اعم از مستعد رشد، درآمدی و یا سوداگرانه انتخاب می‌کنید، همیشه باید تعداد مناسبی از سهام شرکت‌های مختلف را در سبد خود داشته باشید، ترجیحاً بیش از ۵ سهم و کمتر از ۱۵ سهم. دقت کنید که تعداد کم سهام ریسک را زیاد می‌کند و افزایش بیش از حد تعداد آن‌ها، مدیریت سهام را دشوار خواهد کرد.
  • هیچگاه تک‌سهم نشوید. این کار سبب افزایش بسیار زیاد ریسک می‌شود.
  • سعی کنید از صنایع مختلف یک سهم خوب داشته باشید.
  • در خرید و فروش، تحت تأثیر قیمت‌های روزانه سهام قرار نگیرید و تحلیل‌های خود را بر اساس ویژگی‌های شرکت، صنعت و… انجام دهید.
  • در جریان تغییرات قیمت‌ها باشید و اصطلاحاً بازار را پیگیری کنید

جمع‌بندی:

در این مقاله با مفهوم پرتفوی سهام آشنا شدیم. پورتفوی یا سبد سهام به مجموعه اوراق بهادار هر سرمایه‌گذار اطلاق می‌شود. رویکردهای مختلفی برای تشکیل سبد سهام وجود دارد و استراتژی‌های متنوعی به این منظور به کار می‌رود. که تمامی آن‌ها در راستای مدیریت ریسک و افزایش سود به کار می‌رود. به همین منظور انواع ریسک‌های سیستماتیک و غیرسیستماتیک که به ترتیب غیرقابل اجتناب و قابل اجتناب بودند به همراه راه‌های مدیریت هرکدام با توجه به ماهیتشان موردبحث قرار گرفت.

لینک کوتاه : https://nwnews.ir/?p=1489

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.