ارز دیجیتال اولنج | اولنچ یک بستر پیشرفته بلاک چین است که وعده قابلیتهای بسیار زیاد مقیاس بندی و سریع تراکنشها را میدهد.
- چندین محصول در حال حاضر از طریق پلتفرم اولنچ به بازار عرضه شدهاند. از جمله این محصولات میتوان بازارساز خودکار پانگولین (Pangolin) را نام برد.
- در سال گذشته پلتفرمهای زیادی وارد رقابت برای تولید سریعترین و کاملترین بلاکچین موجود شدهاند.
- در این میان یکی از پیشگامان، پلتفرم اولنچ است. این پلتفرم یک پلتفرم متن باز برای حرکتهای ابتدایی مالی و برنامههای غیرمتمرکز است.
در ادامه نگاهی کوتاه به آنچه باعث برجسته شدن ارز دیجیتال اولنچ در صنعت روبه رشد کریپتوکارنسی شدهاست، میاندازیم.
تاریخچهای مختصر از بلاک چینها
برای درک ارزشی که شبکه اولانچ ارائه میکند، لازم است نگاهی به سیر تکاملی فناوریهای بلاک چین داشته باشیم.
بلاک چین نسل اول (نسخه ۱.۰)
بیت کوین با ایجاد یک سیستم پرداخت قدرتمند و غیرمتمرکز، ارزش بلاک چینها و تمرکززدایی را نشان داد. با این حال، شبکه بیت کوین در هر ثانیه فقط میتواند تعداد اندکی از تراکنشها را پردازش کند و معماری این شبکه بهصورتی است که تنظیم و تطبیق کد پایهی (codebase) آن را برای هر کاربردی بهغیر از پرداختهای دیجیتالی دشوار میکند. یعنی از بیت کوین نمیتوان برای کاربردی بهجز پول و ذخیره ارزش بهره برد. تعدادی دیگر از پلتفرمهای بلاک چینی کد پایه بیت کوین را، با برخی تغییرات جزئی، کپی کردهاند تا کوین خود را عرضه کنند که از جمله آنها میتوان به لایت کوین اشاره کرد. اغلب این تلاشهای تقلیدکارانه هیچ ارزشی از لحاظ فنی و تجاری به این بلاک چین اضافه نکرده است. امروزه، ارمغان و ارزش اصلی بیت کوین نقشی است که این ارز دیجیتال بهعنوان یک ذخیره ارزش و سرمایه ایمن در برابر تورم پولهای ملی دارد.
بلاک چین نسل دوم (نسخه ۲.۰)
در سال ۲۰۱۳، اتریوم ایده نوآورانهای را عرضه کرد: استفاده از یک اپلیکیشن غیرمتمرکز (اتریوم) برای ایجاد و استفاده از اپلیکیشنهای غیرمتمرکز جدید یا همان قراردادهای هوشمند (smart contract). پیش از آن، ایجاد یک اپلیکیشن غیرمتمرکز مبتنی بر بلاک چین بدون راهاندازی بلاک چینی مجزا و مختص به آن، غیرممکن بود. اتریوم آغازگر موج عظیمی از اپلیکیشنهای غیرمتمرکز، از جمله اپلیکیشنهای امور مالی غیرمتمرکز یا دیفای (DeFi) بود.
بلاک چین نسل سوم (نسخه۳.۰) و اولانچ
اولانچ نیز مانند بیت کوین و اتریوم، الگوهای جدیدی به جهان بلاک چین عرضه میکند.
برخلاف سایر شبکههای بلاک چین که فقط یک بلاک چین و یک مجموعه اعتبارسنج دارند، اولانچ شبکهای ناهمگن از تعداد زیادی بلاک چین و مجموعههای مختلفی از اعتبارسنجها است.
درست همانطور که اتریوم به افراد اجازه میدهد تا اپلیکیشن غیرمتمرکزی ایجاد کنند که با یک قرارداد هوشمند تعریف شده است، اولانچ نیز به افراد اجازه میدهد تا اپلیکیشنهای غیرمتمرکزی راهاندازی کنند که یک ماشین مجازی (Virtual Machine) آنها را تعریف میکند. اما برخلاف اتریوم، در اولانچ، هر اپلیکیشن غیرمتمرکز روی بلاک چین مستقل خود اجرا میشود و هر بلاک چین توسط یک زیرشبکه (Subnet) بررسی و اعتبارسنجی میشود؛ زیرشبکه مجموعهای پویا و سفارشی از اعتبارسنجها است. با استفاده از این ویژگی میتوان بلاک چینهایی خصوصی ایجاد کرد.
اولانچ فقط پلتفرمی برای ایجاد اپلیکیشنهای غیرمتمرکز سفارشی نیست، بلکه از ایجاد و معامله داراییهای هوشمند دیجیتال نیز در پلتفرم خود پشتیبانی میکند. یعنی هر کس میتواند توکن اختصاصی خود را برای بلاک چین خود بسازد. در این شبکه، دارایی میتواند مجموعهای از قوانین پیچیده و سفارشی داشته باشد که خصوصیات آن را تعریف میکنند (مثلاً، «توکنی که تا سال آینده نمیتوان آن را معامله کرد»). این ویژگی به کاربران اجازه میدهد تا کارآیی و عملکرد موردنظر خود را به دست آورده و در چارچوب قوانین به کار خود ادامه دهند.
اولانچ اولین شبکه بلاک چینی است که از فناوری اجماع اولانچ استفاده میکند؛ خانوادهای جدید از پروتکلهای اجماع که در سال ۲۰۱۸، محققان سیستمهای توزیعشده آنها را ایجاد کردند. این شبکه توانایی پردازش هزاران تراکنش را در ثانیه دارد و تراکنشها را بهطور دائمی و در چند ثانیه نهایی میکند، ویژگی خاصی که باعث میشود این شبکه برای پرداختهای فوری مناسب باشد. اولانچ را میتوان برای دستیابی به اجماع استفاده کرد، نه فقط برای بلاک چینهای خطی بلکه برای بلاک چینهایی که بهشکل گرافهای جهتدار غیرمدوّر (Directed Acyclic Graph) هستند.
اولانچ از الگوریتم اثبات سهام (Proof-of-Stake) بهره میبرد. این الگوریتم به دهها هزار اعتبارسنج اجازه میدهد تا با مصرف کمترین حد انرژی بهطور مستقیم در این سیستم مشارکت داشته باشند.
اولنچ چیست؟
اولنچ یک پلتفرم جدید است که توسط اوا لبز (Ava Labs) توسعه داده شدهاست. این پلتفرم به هر کسی اجازه میدهد تا به راحتی بلاک چین چند منظوره و برنامههای کاربردی غیر متمرکز (dApps) خود را تولید کند.
این پلتفرم برای رفع برخی از محدودیتهای بلاک چینهای قدیمیطراحی شدهاست. از جمله این محدودیتها میتوان سرعت معاملات کم، متمرکز بودن و مقیاس پذیری را نام برد.
اولنچ از چندین نوآوری برای انجام این کار استفاده کردهاست. این نوآوریها شامل پروتکل اجماع منحصر به فرد اولنچ است، که وعده تأخیر کم در تائید تراکنشها، قابلیتهایی با سود بالا و مقاومت در برابر حملات ۵۱ درصدی، را میدهد.
اولنچ چگونه کار میکند؟
اولنچ در هسته اصلی خود، حول سیستمی متشکل از سه بلاک چین که با هم همکاری دارند، ساخته شدهاست. این بلاک چینها به شرح زیر هستند:
- زنجیره تبادل (X-Chain): برای ایجاد داراییهای دیجیتال جدید استفاده میشود.
- زنجیره قرارداد (C-Chain): پیاده سازی ماشین مجازی اتریوم اولنچ(EVM) است.
- زنجیره پلتفرم (P-Chain): برای هماهنگی اعتبار سنجها و ایجاد زیر شبکهها استفاده میشود.
زیرشبکهها مجموعه اعتبار سنجهایی هستند که وظیفه دارند در مورد یک یا چند بلاک چین اولنچ به اتفاق نظر برسند.
دو تا از این بلاک چینها (P-Chain و C-Chain) با اجماع زنجیرهای و بهینهشده آدم برفی (Snowman) ایمن میشوند و کمک میکنند تا بتوان قراردادهای هوشمند مطمئن با توان بالا را پیادهسازی کرد.
از طرفی بلاک چین X-Chain با اجماع بهینه سازی با DAG اولنچ ایمن میشود. DAG یک پروتکل امن و مقیاسپذیر است که میتواند در کسری از ثانیه به نتیجه نهایی تراکنش برسد.
اولنچ با تقسیم معماری خود در سه بلاک چین جداگانه، توانستهاست انعطاف پذیری، سرعت و امنیت را بهینهسازی کند. این امر آن را به یک پلتفرم قدرتمند برای موارد استفاده عمومیو سازمانی تبدیل میکند. زیرا توسعه دهندگان در برنامههایی که میتوانند بر روی اولنچ ایجاد کنند، قابلیت انعطاف زیادی دارند.
ویژگیهای برجسته اولانچ
۱) استفاده از تکنولوژی نوآورانه: اولانچ بر اساس یک پروتکل اجماع منحصر بفرد و نوآورانه ساخته شده است. این پروتکل ضمن عملکرد بسیار قدرتمند در پردازش تراکنشها و مقیاس پذیری، از امنیت و تمرکززدایی بسیار بالایی برخوردار است.
۲) تیم قدرتمند: امین گان سیرر (Emin Gun Sirer) بنیانگذار اولانچ، خالق اولین ارز دیجیتال استفاده کننده از الگوریتم اجماع اثبات کار به نام Karma در سال ۲۰۰۳ است. وی پروفسور علوم کامپیوتر در دانشگاه کرنل آمریکاست و جمعی از محققین این دانشگاه، توسعهدهندگان مرکزی شبکه Avalanche را تشکیل میدهند.
۳) رشد قدرتمند: شبکه بلاک چین اولانچ توانست بسیار سریع هزاران نفر را در جامعه توسعهدهندگان خود جذب کند. شبکه آزمایشی ارز دیجیتال AVAX توانست به رکورد بیش از هزار گره تاییدکننده (Validator Node) برسد.
۴) ساخته شده بر مبنای عدالت و برابری: اوالانچ بگونهای طراحی شده است تا بتواند عدالت را میان طیف وسیع کاربران خود برقرار سازد. از معماری سبک این شبکه که باعث شده سختافزارهای گران قیمت برای مشارکت در آن مورد نیاز نباشد، تا برنامه توزیع توکن عادلانه، حکایت از آن دارد که اولانچ برای جامعه خود ساخته شده است، نه برای سرمایهگذاران.
معماری شبکه اولانچ
از آنجایی که اولانچ خود را اینترنت بلاک چین ها معرفی کرده ، طبیعی است که معماری شبکه ارز دیجیتال AVAX منحصر بفرد و متفاوت با شبکههایی باشد که تاکنون مدعی اینترنت بلاک چین شدهاند. معماری شبکه اوالانچ را میتوانیم به چهار بخش مجزا تفکیک کنیم که در ادامه این ۴ بخش معرفی میشوند.
معرفی ارز دیجیتال AVAX
همانند بسیاری از شبکههای بلاک چینی فعال در حوزه ارزهای دیجیتال، اولانچ نیز دارای توکن محلی شبکه خود با نام AVAX است. این رمز ارز در فعالیتهای مختلف این شبکه مورد استفاده قرار میگیرد. به عنوان مثال برای انجام یک تراکنش درون این شبکه، کارمزد باید از طریق ارز دیجیتال AVAX پرداخت شود. در ادامه، مشخصههای اصلی این رمز ارز ذکر شده است:
ذخایر محدود توکن اولانچ
بر خلاف اتریوم و سایر ارزهای دیجیتال که دارای تورم سالیانه هستند، حداکثر تعداد ارز دیجیتال AVAX که وجود خواهد داشت، ۷۲۰ میلیون واحد خواهد بود. از این مقدار، ۳۶۰ میلیون از طریق فرآیند استیکینگ و در طول زمان به کاربران به صورت تدریجی اعطا خواهد شد. نکته جالب در مورد توکن AVAX این است که تمام کارمزدهای دریافتی سوزانده و از چرخه حذف میشوند. بر این اساس، حتی رسیدن تعداد ارزهای آواکس به ۷۲۰ میلیون واحد غیر ممکن خواهد بود. این مکانیزم تقریبا شبیه به ساختار ارز دیجیتال بایننس کوین (BNB) است.
فرآیند استیکینگ
اوالانچ به سبب ساختار سبک، ساده و فرآیند استیکینگ شفاف، خود را نسبت به سایر پلتفرمهای بلاک چینی جدا میداند. برای تبدیل شدن به یک گره تایید کننده (Validator Node) در شبکه اولانچ، نیاز به خرید ارز دیجیتال AVAX به میزان حداقل ۲۰۰۰ واحد و استیک کردن آن است. تمام کاربران ویندوز، مک، لینوکس و اکثر زیرساختهای ابری قادر به تبدیل شدن به گره تایید کننده Avalanche هستند.
پاداش استیکینگ
یکی از تفاوتهای اساسی بین اولانچ و دیگر شبکههای بلاک چینی، مکانیزم حاکمیت در آن است. پاداش استیکینگ در این شبکه با رشد سیستم تغییر خواهد کرد. در اولین سال از فعالیت این شبکه، نرخ پاداش بین ۷ تا ۱۲ درصد از مقدار ارز دیجیتال AVAX استیک شده خواهد بود.
ویژگیهای ارز دیجیتال AVAX
۱) ارز AVAX توکن مورد استفاده در شبکه بلاک چین اولانچ است.
۲) حداکثر ۷۲۰ میلیون واحد از توکن AVAX وجود خواهد داشت و ۵۰ درصد از آن روی شبکه اصلی (Mainnet) توزیع خواهد شد.
۳) ارز دیجیتال AVAX به عنوان واحد اصلی شبکه اولانچ، توکن پرداختی برای عملیات درون شبکه است و پایه امنیتی شبکه را تضمین میکند.
۴) کارمزدهای تراکنش که در قالب ارز دیجیتال AVAX پرداخت میشوند، فورا سوزانده میشود. بنابراین توکن AVAX در طول زمان کمیابتر میشود.
آینده اولنچ
ارز دیجیتال اولنچ کمتر از یک سال است که به وجود آمدهاست، اما با سرعت زیادی در حال پیشرفت است. در راستای این پیشرفها، انبوهی از توسعهها و عرضه محصولات با ویژگیهای جدید، در انتظار انتشار هستند.
یکی از اصلیترین پیشرفتهای اولنچ، بروزرسانی آتی زردآلو (Apricot) است. این به روز رسانی باعث ایجاد طیف وسیعی از پیشرفتها در اولنچ میشود.
یکی ازین پیشرفتها، “هرس قابل تأیید” یا (verifiable pruning) هستند. این ویژگی به نودها اجازه میدهد در کسری از زمان آنلاین شوند.
یکی دیگر از ویژگیها تابع یخ زدن و یخ زدایی برای صادرکنندگان توکنها است.
پشتیبانی بومیERC20 نیز جزو این ویژگیها میباشد.
به علاوه پلتفرم صرافی غیرمتمرکز لایه ۲، با اولنچ ادغام میشود تا مجموعه متنوعی از مشتقات قابل همکاری را به پلتفرم وارد کند.
فراتر از تمام این برنامه ریزیها، اهدافی برای افزودن یک ماشین مجازی حریم خصوصی یا ‘Privacy VM’ نیز در نظر گرفته شده است. این ماشین که یکی از مهمترین بروزرسانیهای لولنچ است، در نهایت امکان پیادهسازی قراردادهای هوشمند در اولنچ را فراهم میکند.