پروتکل میمبل ویمبل | پروتکل میمبل ویمبل (Mimblewimble) یک نوع طراحی بلاکچین است که در ساختار و ذخیره تراکنشها از روشی بسیار جالب و خلاقانه استفاده میکند. در حقیقت میمبل ویمبل، بلاکچینی است که الگوریتم PoW یا گواه اثبات کار آن کاملاً متفاوت پیادهسازی شده تا بتواند حریم خصوصی و مقیاس پذیری شبکه را توسعه دهد.
میمبل ویمبل Mimblewimble چیست؟
میمبل ویمبل Mimblewimble که به اختصار MW نامیده می شود، یک پروتکل بلاکچین است که امکان ایجاد یک بستر معاملاتی کاملا خصوصی از طریق یک چهارچوب امنیتی منحصر به فرد را فراهم می کند که کاملا متفاوت است. در میمبل ویمبل هیچ نشانی وجود ندارد و معاملات کاملا محرمانه است. دفتر توزیع شده آن نیز نسبت به زنجیره های دیگر موجود در فضای رمزنگاری نسبتا جمع و جورتر است.
در شبکه ای که از پروتکل میمبل ویمبل استفاده می کند، هیچ آدرسی در بلاکچین وجود ندارد و ذخیره اطلاعات شبکه بسیار کارآمد است. ماهیت پروتکل میمبل ویمبل امکان معاملات و تراکنش های خصوصی را فراهم می کند که بسیار ناشناس هستند.
به عبارتی می توان گفت MW، یک طرح بلاکچین می باشد که از روشی جدید برای ساختار و ذخیره تراکنش ها بهره می گیرد. در واقع این طرح یک اجرای متفاوت از بلاکچین اثبات کار و یا Pow است که افزایش حریم خصوصی و مقیاس پذیری شبکه را به ارمغان می آورد.
تاریخچه پروتکل میمبل ویمبل (Mimblewimble)
ایده طراحی میمبل ویمبل ابتدا در سال ۲۰۱۶ توسط شخصی با نام مستعار Tom Elvis Jedusor معرفی شد. او ایده اصلی را معرفی کرد و در این زمینه مستنداتی را منتشر کرد که باعث شد سؤالاتی در ذهن مخاطبان شکل بگیرد. در ادامه یک محقق بلاکچین به نام Andrew Poelstra به این مقوله علاقهمند شد و آن را توسعه داد و موفق شد در اکتبر ۲۰۱۶، مقالهای را با عنوان Mimblewimble منتشر کند.
در طول این سالها، محققان و توسعهدهندگان زیادی روی قابلیتهای پروتکل میمبل ویمبل کار کردهاند. عدهای معتقدند که پیادهسازی پروتکل MW (مخفف Mimblewimble) روی شبکه بیت کوین غیرممکن نیست ولی بسیار پیچیده است؛ اما Poelstra و بسیاری از محققان بر این باورند که میمبل ویمبل در آینده میتواند به صورت یک بلاکچین جانبی یا سایدچین (Sidechain)، شبکه بیت کوین را بهبود بخشد
عملکرد پروتکل میمبل ویمبل Mimblewimble چگونه است؟
پروتکل میمبل ویمبل MW برای تغییر در ساختار تراکنش های سنتی به وجود آمده است. این پروتکل به بلاکچین اجازه می دهد تا بتواند سریعتر به انجام تراکنش ها و تایید ان بپردازد. در یک بلاکچین MW امکان شناسایی یا استفاده مجدد هیچ آدرسی وجود نخواهد نداشت.
در پروتکل میمبل ویمبل بلاک ها قابل تایید می باشند اما هیچ جزئیاتی درباره هر تراکنش ارائه نمی دهد. همچنین این پروتکل از ویژگی به نام Cut-Through استفاده می نماید که این ویژگی به حذف اطلاعات اضافی تراکنش می پردازد و باعث می شود داده های بلوک کاهش یابند. در ادامه مطالب به شرح کامل این ویژگی خواهیم پرداخت.
به عبارتی می توان گفت بلاکچینی که تحت پروتکل میمبل ویمبل کار می کند حاوی آدرس یا تراکنش های خاص هر کاربر نیست. داده ها تنها برای کاربران قابل مشاهده خواهند بود، در حالی که شخص ثالث فقط یک گروه داده را به صورت تصادفی مشاهده می نماید. بنابراین، پروتکل میمبل ویمبل اطلاعات تراکنش ها همانند ادرس عمومی صادر کننده، آدرس عمومی گیرنده و مقدار را پنهان می کند. بنابراین، هنگامی که یک تراکنش در MW تایید می شود، فقط لیستی از ورودی ها، خروجی ها و اطلاعات شرکت های متناظر بدون جزئیات خاص نمایش داده می شود. تراکنش های تحت این پروتکل زمانی اعتبار سنجی می شوند که تعداد ورودی ها معادل تعداد خروجی ها باشد و تفاوت بین انها برابر با صفر باشد.
مزیتهایی پروتکل MW
در این قسمت به توضیح ۳ مورد از مزیتهای پروتکل میمبل ویمبل (Mimblewimble) میپردازیم. در ادامه با ما همراه باشید.
اندازه بلاکچین
همانطور که در بالا اشاره کردیم، دادهها میتوانند در شبکه MW فشرهسازی شوند و در نتیجه اندازه بلاکچین کاهش پیدا میکند. در این صورت نودها سریعتر میتوانند تراکنشها را تأیید کنند و انرژی کمتری هم مصرف میشود. به علاوه اینکه دانلود و همگامسازی بلاکچین برای نودهای جدید آسانتر خواهد بود.
کاهش هزینهها برای پیوستن اعضای جدید به شبکه باعث میشود تعداد و تنوع نودها بیشتر شود و این کمک زیادی به غیرمتمرکز بودن شبکه میکند.
مقیاس پذیری
در آینده، از پروتکل میمبل ویمبل به عنوان یک راهحل سایدچین (یا بلاکچین جانبی) برای توسعه یک زنجیره اصلی سنتی مثل بیت کوین استفاده خواهد شد. طراحی MW میتواند به افزایش کارآیی کانالهای پرداخت، از جمله شبکه لایتنینگ کمک زیادی کند.
حریم خصوصی
با حذف سیستم اسکریپتینگ بیت کوین و استفاده از تراکنشهای محرمانه، حریم خصوصی کاربران به شدت حفظ میشود و جزئیات تراکنشها کاملاً مبهم و غیرقابل تشخیص باقی میماند.
افزون بر این، کوینهای موجود روی بلاکچین MW از نوع تعویضپذیر (Fungible) هستند. این ویژگی باعث میشود هر قسمتی از یک کوین با هر قسمت از همان نوع کوین، قابلیت تعویض و جابهجایی داشته باشد. (یعنی کوینهای این شبکه متمایز نیستند)
بررسی معایب پروتکل میمبل ویمبل Mimblewimble
مطمئنا با هر انقلابی مشکلاتی نیز وجود دارد که در ادامه به شرح دو مورد از معایب این پروتکل خواهیم پرداخت.
1.تراکنش طولانی
می توان گفت سیستم هایی که از پیاده سازی محرمانه تراکنش پشتیبانی می کنند و تراکنش ها در این پلتفرم ها به صورت محرمانه صورت می گیرد، به دلیل حجم داده از سرعت کم تراکنش رنج می برند.
2.متکی به امضاهای دیجیتالی
از انجا که ممیبل ویمبل به امضای دیجیتالی متکی می باشد، در برابر حملاتی که از طریق رایانه های کوانتومی انجام می شود آسیب پذیر می باشد.
اجرای پروتکل MW در پروژه از رمزارزها همانند گرین Grin و Beam صورت گرفته است. اولین مورد یعنی گرین Grin در اواخر سال 2018 راه اندازی شد و سرمایه گذاران خصوصی از پروژه پشتیبانی کردند. به نوبه خود گرین در اواسط سال 2019 منتشر شد. ارز رمزنگاری نسبتا جدیدی که از طریق کمک های مالی و کمک های جامعه حامیان پشتیبانی می شود.
رمز ارز بیم Beam از زبان برنامه نویسی C++ استفاده می نماید و از پروتکل اجماع اثبات کار Equihash استفاده می کند. ذکر این نکته نیاز است که این رمز ارزها قابل استخراج هستند اما در حال حاضر در برابر ASIC ها مقاوم می باشند.
Grin و Beam در مقایسه با سایر ارزهای دیجیتال دیگر همانند زی کش، دش و مونرو معاملات سریعتر، ارزان تر و واقع خصوصی را ارائه می دهند. به عنوان مثال، دش یک ارز رمز نگاری شده متمرکز است که گرچه مقیاس پذیری را ارائه می دهد، اما عملیات کاملا محرمانه و ناشناس را مجاز نمی داند.
بنابراین، اگرچه مونرو، زی کش و دش ارزهای رمزنگاری شده ای هستند که امروزه به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرند، اما حقیقت این است که اجرای پروتکلی مانند میمبل ویمبل Mimblewimble می تواند کیفیت انها را بهبود بخشد.
به همین ترتیب، این پروتکل می تواند مانند شبکه لایتنینگ به عنوان یک نرم افزار در شبکه بیت کوین نیز اجرا شود که به مقیاس پذیری شبکه کمک زیادی می کند.
سخن پایانی
معرفی پروتکل میمبل ویمبل (Mimblewimble) نقطه عطف مهمی در تاریخ فناوری بلاکچین به حساب میآید. از یک طرف ویژگی Cut-through باعث میشود شبکه MW ارزانتر و مقیاسپذیر شود. از طرف دیگر میمبل ویمبل این قابلیت را دارد که به صورت سایدچین روی بلاکچین دیگری پیادهسازی شده و به عنوان راهحلی برای ارتقای کانال پرداخت استفاده شود و حریم خصوصی و مقیاسپذیری بیشتری را فراهم آورد.
تاکنون تعدادی از پروژههای بلاکچین از جمله لایت کوین، گرین (Grin) و بیم (Beam) همکاری خود را با شبکه MW شروع کردهاند. گرین یک پروژه جامعهمحور است که روی یک نسخه ساده از الگوریتم PoC (Proof of Concept) در شبکه میمبل ویمبل فعالیت میکند. پروژه بیم هم فعلاً عملکرد استارتاپی دارد. هر دو پروژه بر اساس پروتکل میمبل ویمبل کار میکنند اما نحوه پیادهسازی مدل MW به لحاظ فنی در آنها کاملاً با هم متفاوت است.