تکنولوژی فین تک (فناوری مالی) | در این مقاله از وبلاگ نتورک نیوز شما را با فین تک یا فناوری مالی، بازار ها، چالش های فین تک، دیدگاه ها و پیامد های آن آشنا کنیم. تعریف ها و مفاهیم متعددی درباره فین تک وجود دارد، اما اینکه کدام یک کامل تر است بستگی به دیدگاه شما دارد. سعی می کنیم در این چند قسمت از دیدگاه های مختلفی مثل کسب و کار های فین تکی، فرصت های کسب و کار، اپلیکیشن ها و تکنولوژی های فین تک این موضوع را بررسی کنیم و بفهمیم چه چیزی پشت انقلاب فین تک هاست. میخواهیم بدانیم چرا فین تک یک تکنولوژی جدید به شمار می آید و چگونه فرصت های کسب و کار مناسبی را فراهم می کند. شرکت های موفق فین تک در سطح جهان و ایران را معرفی میکنیم و مشتریان و سرمایه گذاران فین تک را نیز بررسی می کنیم.
تعریف فین تک چیست؟
تکنولوژی مالی یا فین تک (Fintech) به فناوری اشاره میکند که به دنبال بهبود خدمات مالی و کاربرد نرمافزار و الگوریتمهای تخصصی برای توسعه برنامههایی است که کارایی و سرعت خدمات مالی را افزایش میدهد. در این پست با ما همراه باشید تا با این فناوری مالی بیشتر آشنا شوید.
فین تک (Fintech) به خدمات پرداخت تلفن همراه و سیستم عاملهای سرمایهگذاری جمعی (Crowdfunding) و همچنین ابزارهای استفاده شده توسط اپراتورهای انتقال پول، اشاره میکند. بخشهای بسیاری به عنوان مثال هوش مصنوعی (AI)، امنیت بیومتریک، تجارت و سرمایهگذاری و Blockchain در صنعت وجود دارد. سیستم عاملهای پرداخت و ارز خارجی نیز بخشهای کلیدی و اصلی فین تک (Fintech) هستند. این تکنولوژی از برنامههایی مانند نرمافزار مبادله پول و برنامه انتقال پول سود میبرد که میتواند روند کار را تسریع کرده و به مشتریان خدمات اضافی ارائه دهد.
یکی از مزایای اصلی فین تک (Fintech) ایجاد خدمات مالی برای کسانی میباشد که ممکن است به خدمات خاصی دسترسی نداشته باشند. به عنوان مثال، تجارت و سرمایهگذاری، خدماتی بود که به طور سنتی برای ثروتمندان در دسترس بودند، اما با فین تک (Fintech) ، این معاملات مالی نیز برای سرمایهگذاران کوچک در دسترس هستند.
علاوه بر این، فین تک (Fintech) اقدامات امنیتی را برای اطمینان از جزئیات مشتری، سایر معاملات آنها و منبع بودجه در دسترس افزایش داده است. به عنوان مثال، چک پولشویی یا AMLبرای بسیاری از شرکتها، به ویژه اپراتورهای انتقال پول و ارائه دهندگان خدمات پول و همچنین حسابداران و وکلا یک الزام قانونی است. این امر به منظور اطمینان از این مطلب است که تجارت میتواند هرگونه پولشویی یا فعالیتهای جعلی و کلاهبرداری را به مقامات مربوطه شناسایی و گزارش کند.
در حالی که فین تک (Fintech) صنعتی است که در مدت زمان کوتاهی رشد چشمگیری داشته است، اما هنوز جای توسعه و پیشرفت فناوری وجود دارد. با توجه به روند صنعت، انتظار میرود هوش مصنوعی خدمات فین تک را افزایش دهد. همچنین انتظار میرود هوش مصنوعی و دادههای بزرگ تجربه مشتری را بیش از پیش شخصیسازی کنند و بلاکچین تمرکز بیشتری بر قراردادهای هوشمند و مدیریت هویت داشته باشد. همچنین با افزایش تهدید به سرقت دادهها و حملات سایبری، انتظار میرود که امنیت نیز بیشتر بهبود یابد.
بنابراین، با حرکت به سمت جلو، پیشرفتهای بیشتری را در فین تک (Fintech)شاهد خواهیم بود، از جمله خدمات مانند جستجوگر AML، برنامه انتقال پول یا برنامه مبادله پول توسط Monex Fintech و استفاده از فناوری برای تأمین نیازهای نظارتی، به ویژه از نظر خدمات مالی.
چشم انداز فین تک
استارت آپ های فین تک در سال ۲۰۱۶ نزدیک به ۱۷.۴ میلیون دلار درآمد کسب کردند که این مبلغ هر روزه در حال افزایش است و در پایان سال ۲۰۱۷ به درآمد ۸۳.۳ میلیون دلار رسیدند. آمریکای شمالی بیشترین استارت آپ های فین تکی را از آن خود کرده است و حتی آسیایی ها نیز این استارت آپ ها را دنبال می کنند.
فین تک در این زمینه ها پیشرفت خواهد کرد:
۱ ) ارزهای رمز نگاری شده و پول های دیجیتالی
۲ ) تکنولوژی بلاک چین
۳ ) قرارداد های هوشمند که با استفاده از برنامه های کامپیوتری به صورت اتوماتیک بین ۲ طرف معامله را منعقد می کند
۳ ) بانکداری باز . ایده ای است که به وسیله آن بانک های اطلاعاتی در اختیار موسسات مالی یا شخص ثالث قرار می گیرد
۴ ) اینشورتک ها که از تکنولوژی برای بهبود و پیشرفت خدمات در صنعت بیمه استفاده می شود
۵ ) RegTech یا تکنولوژی های قانونی که شرکت های ارائه دهنده خدمات فین تک را با قوانین آشنا می کند
۶ ) Robo Advisor ها یا پلت فرم های دیجیتالی که اطلاعات مالی مشتریان را جمع آوری می کند و با استفاده از این اطلاعات، پیشنهاداتی را ارائه می کند و یا به صورت اتوماتیک و با استفاده از دارایی های آن ها سرمایه گذاری می کند
۷ ) برنامه های پرداخت قبوض مثل که با استفاده از آن میتوانید قبوض خود را به صورت دوره ای و تجمیعی پرداخت کنید و دیگر نگران فراموش شدن قبض هایتان نباشید . با استفاده از برنامه پرداخت قبض قبضینو حتی می توانید استعلام خلافی هاتان را نیز مشاهده کنید.
عواملی که باعث شده اند فین تک تا این حد تاثیر گذار شود تکنولوژی و اطلاعات است.
تکنولوژی خیلی سریع معاملات و ارتباطات ما را تغییر داد. در گذشته ما باید از طرق اداره پست گزارش های خود را ارسال می کردیم و سپس ماشین های فکس مورد استفاده قرار گرفتند. حالا به معاملات و ارتباطات امروزی خود فکر کنید خیلی ساده و از طریق ایمیل می توانید گزارش ها را برای هرکسی، هر کجا و هر زمانی ارسال کنید.
داده ها سرعت بسیار زیادی را برای ما فراهم کرده اند و حتی می توانیم از طریق داده ها کسب درآمد کنیم. اطلاعات بسیاری را می توانید در کسری از ثانیه بدست آورید اما این اطلاعات همگی معتبر نیستند و یا به خوبی تحلیل نشده اند اما در فین تک باید از معتبر بودن داده ها و امنیت آن ها مطمئن باشید.
مزایای فین تک
حفظ پول و زمان: هزینه ها نه تنها برای شرکت ها کاهش می یابد بلکه افراد معمولی نیز میتوانند زمان و هزینه خود را ذخیره کنند. امروزه زمان ارزش بسیار بالایی دارد به ویژه اگر بخواهید زمانتان را صرف سرمایه گذاری یا سپرده گذاری کنید.
انعطاف: فین تک به شما این امکان را می دهد تا اطلاعات را ذخیره کنید و داده ها را بررسی کنید. همچنین میتوانید هر زمان و در هر مکانی از آن استفاده کنید.
شفافیت: شرکت ها باید شفافیت و سرعت را در ارائه خدمات فین تک در نظر بگیرند. می توانید همه چیز را فقط با یک کلیک از طریق کامپیوتر شخصی خود ببینید.
چالش های فین تک
امنیت: داده هایی که به صورت آنلاین قابل دسترسی اند، میتوانند به راحتی توسط فرد سومی دزدیده شوند. این دزدی ها ممکن است هدفمند باشند و یا حتی به دنبال اطلاعات هویتی افراد باشند. در حقیقت یکی از اولویت های فین تک تامین امنیت است. بنابر این شما می توانید شرکت های جدید را به جای بانک های قدیمی انتخاب کنید. این شرکت ها امنیتی برابر یا حتی بیشتر از روش های بانکداری قبلی فراهم می کنند.
اهمیت ایجاد شرکتهای Fintech
امروزه بیش از ۷۰۰ استارت آپ در بخش مالی ایالات متحده فعالیت میکنند و تعداد آنها همچنان در حال رشد است. چنین رشد سریع با تغییر کیفی نگرش نسبت به بخش Fintech از سوی سرمایهگذاران و علاقه قابل توجه کاربران بالقوهای که میخواهند به راحتی، از هر جایی به خدمات مالی دسترسی پیدا کنند و برای آن کارمزد زیادی پرداخت نکنند، توضیح داده میشود.
در بازار روسیه، روندهای مشابهی را مشاهده میکنیم. در میان مشتریانی که میخواهند کیفیت خدمات دریافتی خود را بهبود ببخشند، کمتر به شعب بانک، سرمایهگذاران مراجعه میکنند، و اغلب به دنبال بانکهایی با تأمین مالی یا خرید آیندهدارترین شرکتها به سمت بخش فین تک هستند. اکثر مشتریان، بانکداری اینترنتی یا برنامههای کاربردی در تلفنهای هوشمند خود را برای مدیریت امور مالی شخصی خود انتخاب میکنند و این سرویس را ترجیح میدهند که یا به هیچ وجه به تماس مستقیم با بانک احتیاج ندارد و یا فرصتی برای حل مشکلات به وجود آمده در چت با یک نماینده بانک را فراهم میکند. بنابراین، میتوان مشتری مداری یک سرویس یا خدمات را در کنار دسترسی به سرمایهگذاری و تبلیغات، یکی از مهمترین عوامل موفقیت هر استارتاپی نامید. علاوه بر این، اینکه چگونه فناوری میتواند به مشتری کمک کند تا حد زیادی چشم انداز آن را تعیین میکند. این عدم وضوح در لحظه اهمیت فناوری بلاکچین برای کاربر نهایی از بسیاری جهات است که با شناخت بی قید و شرط ماهیت انقلابی این جهت، سوالات و احساسات شکاکانه زیادی را در رابطه با این فناوری ایجاد کرده است. مشتری مداری یک سرویس یا خدمات را میتوان در کنار دسترسی به سرمایهگذاری و تبلیغات، یکی از مهمترین عوامل موفقیت هر استارتاپی نامید. علاوه بر این، اینکه چگونه فناوری میتواند به مشتری کمک کند تا حد زیادی چشم انداز آن را تعیین میکند.
بانک ها و فین تک ها
بانک های با سابقه و مشهور هر یک خدمات و سیاست های مخصوص به خود را دارند و حتی فرهنگ مخصوص خود را نیز ایجاد کرده اند. از بین بردن دیوارهای قدیمی و ساخت دنیایی جدید کار چندان راحتی نیست. برای اینکار کاملا باید با مدیریت و برنامه ریزی شروع کرد. در حقیقت تلاش برای ایجاد سیاست های مالی جدید قمار با دارایی های ارزشمند بانک هاست، اعتماد و شهرت. بانک ها سال های بسیاری برای کسب این شهرت فعالیت کرده اند، براساس حساب های بانکی و سپرده گذاری ها شکل گرفته اند چرا که دارایی افراد را بهتر از خودشان نگهداری می کردند. حتی با قدرت نفوذ خود به اعتبار یافتن موسسات مالی دیگر نیز کمک کرده اند. همه این برنامه های مطمئن موجب شد تا بانک ها برای مشتریان، سازمان هایی قابل اعتماد و معتبر به شمار آیند. این موضوع در واقع به نوعی از تئوری سیگنالی پیروی می کند. مردم شناخت کاملی درباره بانک ها ندارند اما با توجه به نشانه ها و سوابق به آن ها اعتماد می کنند و سپرده هایشان را به آنها می سپارند.
بانک ها نباید شرکت های فین تک را یک رقیب یا یک تهدید به شمار آورند بلکه باید زیر ساخت های لازم را برای همکاری با آن ها فراهم کنند و اکوسیستم بانکی را به بستری مناسب برای مشتریان تبدیل کنند. همکاری با فین تک ها دسترسی به خدمات مالی بیشتر، کاهش هزینه ها و افزایش کارایی عملیات بانکی را به دنبال دارد.
بانک های آینده، ترکیبی از بانک ها و فین تک ها خواهند بود، بانک هایی که بهترین خدمات را به مشتریان ارائه می کند و آسان ترین راه را برای دسترسی به خدمات فراهم می کنند.